5D galerijaPojava višedimenzionalnog ultrazvuka omogućuje vizualizaciju ne samo određenih dijelova uterusa nedostupnih dvodimenzionalnom prikazu uslijed položaja uterusa, već i odabir optimalne ravnine kao i načina prikaza sumnjive lezije. U dijagnostici anomalija uterusa trodimenzionalni ultrazvuk ima prednost nad dvodimenzionalnim prikazom, te se njegova točnost može mjeriti s točnošću histerosalpingografije.
Kontakt RSS
Ginekologija
Brojni znanstvenici istražuju uzroke, a drugi nastoje pronaći brzu i učinkovitu pomoć za liječenje ginekoloških oboljenja. Većina njih usmjerena je na tjelesne smetnje, dok je manje učinjeno na razjašnjenju psiholoških mehanizama povezanih s ovim tegobama.

5D galerija

Objavljeno: 15. siječnja 2018., Datum zadnje izmjene: 28. siječnja 2018.

Pojava više-dimenzionalnog ultrazvuka omogućuje vizualizaciju ne samo određenih dijelova uterusa nedostupnih dvodimenzionalnom prikazu uslijed položaja uterusa, već i odabir optimalne ravnine kao i načina prikaza sumnjive lezije, a kod 5D ultrazvuka tehnološke inovacije omogućuju dodatne automatske presjeke koji omogućuju slojevitiju sliku i daju dubinu slici ujedno poboljšavajući dijagnostičku točnost.

U dijagnostici anomalija uterusa trodimenzionalna rekonstrukacija ima prednost nad dvodimenzionalnim prikazom, te se njegova točnost može mjeriti s točnošću histerosalpingografije.


'Saline infusion sonohysterography - SIS'

SIS je ultrazvučni je pregled uterusa koji podrazumijeva instilaciju fiziološke otopine kao negativnog kontrastnog sredstva. Tijekom ovog postupka dolazi do razdvajanja stijenki uterusa i distenzije maternične šupljine, što poboljšava vizualizaciju intrakavitarnih lezija - lezija kao što su polipi, miomi, patološke izrasline.. koje nastaju unutar maternične šupljine i često nisu dostupni točnoj procjeni uporabom 'običnog' ultrazvuka.

Indikacije za infuzijsku sonohisterografiju obuhvaćaju ultrazvučni nalaz lezija unutar maternične šupljine, procjenu endometrijske hiperplazije, postmenopauzalno krvarenje i 'lost' IUD. Proširene indikacije su ispitivanje anomalija uterusa i prohodnosti jajovoda u okviru liječenja neplodnosti, vrlo često u kombinaciji s obojenim Dopplerom ili zrakom kako bi se poboljšala dijagnostička točnost .

Kombinacija trodimenzionalnog ultrazvuka, instilacije fiziološke otopine i tehnoloških inovacija, 5D kontrastna sonohisterografija (5D SIS) poboljšava dijagnostičku točnost konvencionalne infuzijske sonohisterografije nadilazeći ograničenja svake od pojedinačnih metoda, pri čemu je najveća prednost mogućnost vizualizacije plošnog izgleda i određivanje točne lokalizacije intrauterine lezije primjenom fiziološke otopine kao negativnog kontrastnog sredstva koje stvara ultrazvučnu sliku anehogenog sloja koji razdvaja listove endometrija, dok se lezija prikazuje u obliku trodimenzionalne praznine u kontrastu.


5D GALERIJA


5D ANOMALIJE
UTERUSA5D MIOMI5D CISTE

Osim iznimne vrijednosti trodimenzionalnog ultrazvuka u procjeni urođenih grešaka ženskog reprodukcijskog sustava, novija istraživanja pokazuju da je višedimenzionalni ultrazvuk u kombinaciji s 3D power doppler prikazom krvnih žila metoda koja je u stanju značajno povisiti dijagnostičku točnost prije svega u prijeoperacijskoj procjeni sumnjivog nalaza na jajniku.


Rekonstrukcija cista i mioma u prostoru: 5D ultrazvuk

Istodobni prikaz tumora u tri ravnine (uzdužna, poprečna i frontalna) omogućuje ne samo mjerenje volumena i prikaz vanjskog izgleda tumora, te njegovog odnosa sa susjednim organima, već i usporedni prikaz unutrašnje stijenke tumora kao i intratumorskih promjena.

5D ultrazvučna tehnologija označuje dodatnu, vrhunsku kvalitetu revolucionarnog ultrazvučnog sustava uz automatizaciju tehnike koja više nije apsolutno ovisna o ultrasoničaru, uz najveću kvalitetu dijagnostičkog prikaza na LED monitoru i optimiziranim softverom, koji omogućuje novu slojevitu, dubinsku sliku poput CT prikaza u stvarnoj trećoj dimenziji u svim otvorenim pitanjima kako u ginekologiji, tako i opstetriciji.

Pri ultrazvučnoj analizi ponašanja tumora od najvećeg značaja su procjena nepravilnosti u morfologiji i ehogenosti, kao i pojava novih krvnih žila - proces neovaskularizacije. Stvaranje novih krvnih žila je zajednički fenomen svih malignih neoplazmi jajnika, ali je intenzitet neovaskularizacije ovisan o karakteristikama individualnog tumora. Otuda i pad otpora protoku krvi kroz krvne žile tumora može biti pokazatelj tumorskog malignog potencijala.

Najučinkovitija tehnika u procjeni neovaskularizacije samog tumora, kao i područja u njegovoj neposrednoj okolici je tehnika obojenog Dopplera i osobito 5D power Doppler ultrazvučna tehnika.

Mogućnost pažljive analize arhitektonike krvnih žila tumora značajno poboljšava i proces ultrazvučne dijagnostike raka jajnika. Malignu neovaskularizaciju odlikuju mnogobrojni arteriovenski shuntovi - spojevi između arterijskih i venskih krvnih žila, suženja ili mikroaneurizme i slijepa krvna jezerca. Tako i točnost postavljanja ispravne dijagnoze raka jajnika u njegovom najranijem stadiju primjenom kombinirane metode višedimenziolanog ultrazvuka s osnažneim doplerom iznosi 97.7%.


Dr. Vesna Harni
Literatura
5D galerija