5D ultrazvuk5D ultrazvuk | 5D ultrazvuk omogućuje automatsko kreiranje serije presjeka fetalnih organa u tri dimenzije. Osobita važnost je u 5D neurosonografiji i 5D fetalnoj ehokardiografiji.
Kontakt RSS
Trudnoća
U slučaju oplodnje, mijenjaju se osjećaji žene, ona priprema gnjezdašce za dijete, u kojem sve mora biti na svom mjestu.

5D ultrazvuk

Objavljeno: 24. travnja 2018.
Preporučene pretrage | Kombinirani probir | Double/Triple test | NIPT | Ultrazvuk u trudnoći
5D ultrazvukKolor Dopler u trudnoći  | Ultrazvučni biljezi | Prirođene srčane greške | Ultrazvučne tabliceNakon 2D i 3D ultrazvučnog prikaza, ultrazvučna tehnologija dobila je mogućnost promatranja slika u pokretu tijekom vremena pa je vrijeme označeno četvrtom dimenzijom. Otuda 4D ultrazvuk označuje trodimenzionalni ultrazvučni prikaz fetalnih pokreta u realnom vremenu.

5D ultrazvučna tehnologija..

označuje vrhunsku kvalitetu revolucionarnog ultrazvučnog sustava, uz najveću kvalitetu dijagnostičkog prikaza na LED monitoru i optimiziranim softverom, koji omogućuje novu slojevitu, dubinsku sliku u stvarnoj trećoj dimenziji u svim otvorenim pitanjima kako u ginekologiji, tako i opstetriciji.

Uporabom 5D tehnologije, pored feto-realističnog prikaza kao jedne od najznačajnih karakteristika prikaza, u isto vrijeme je moguće sagledati ispitivani organ ili organski sustav iz različitih kutova, koji se vrlo često ne mogu dobiti standardnim ultrazvukom. Ovo se osobito korisnim pokazalo u procjeni središnjeg živčanog sustava u svjetlu epidemije Zika virusne infekcije, ali i kod sumnje na druge infekcije i abnormalnosti središnjeg živčanog sustava.

Na zadnjem kongresu ISUOG – International Society of Ultrasound in Obstetrics and Gynecology, predstavljene su nove softerske opcije za 5D ultrazvuk WS80A Elite, čiji dizajn i tehnološke inovacije potpisuje Samsung.

Nova dijagnostička rješenja mogu se primjenjivati kako u porodništvu, tako i u ginekologiji, a predstavljaju korak više u jasnoći prikaza, dijagnostici i dijagnostičkom povjerenju.

Ključne nadogranje..

omogućuju semi-automatizaciju dijagnostike i istraživanja i obuhvaćaju opcije:

  • 5D CNS+ — Omogućuje aksijalni, sagitalni i koronalni presjek fetalnog mozga u 9 ravnina s automatskim biometrijskim mjerenjima, prema internacionalnim smjernicama koje je propisao ISUOG za fetalni mozak, a što istodobno značajno ubrzava pregled.
  • 5D kolor dopler fetalnog srca — Stvara devet sandardnih slika u fetalnoj ehokardiografiji u jednom predlošku, istovremeno s dinamikom protoka krvi u fetalnom srcu pomoću STIC (Spatio-Temporal Image Correlation) obrade skupova podataka.
  • 5D volumen ekstremiteta — Semi-automatsko mjerenje volumena nadlaktice ili bedrene kosti fetusa, što pored dijagnostike određenih skeletnih anomalija može koristiti za izračunavanje fetalne uhranjenosti.
     
  • 5D folikulometrija – Automatski pronalazi i mjeri veličinu i položaj svakog folikula jajnika, što omogućuje procjenu ovarijske rezerve, bolje praćenja ovulacije i predviđanje uspjeha u IVF ciklusima.Više jasnoće u procjeni fetusa


"Crystal Vue" — Napredna je tehnologija obrade volumena koja omogućuje detaljne informacije o unutarnjim i vanjskim strukturama ploda intuitivnom 3D/4D vizualizacijom, što pruža veće dijagnostičko povjerenje."Bili smo impresionirani slikama koje smo prikupili kako u ranoj trudnoći, tako i u procjeni tumora jajnika s opcijom "Crystal Vue". Čini se da ovime dobivamo nove informacije," rekao je prof. Tom Bourne, voditelj istraživačkog tima u Odjelu za kirurgiju i rak Medicinskog fakulteta na 'Imperial College' u Velikoj Britaniji. "Trenutno obavljamo klinička ispitivanja u cilju procjene utjecaja nove tehnike na dijagnostički postupak."


WiFi prijenos ultrazvučnih slika na mobitel

5D ultrazvuk unosi i inovacije u WiFi prijenosu ultrazvučnih slika na mobitel pacijenta. Prijenos i pohranu slika na mobilnom uređaju omogućuje aplikacija 'Hello Mom' koja spada u aplikacije za pametne android telefone i besplatno se može instalirati preko 'Google' trgovine.


                                  


Poliklinika Harni je prva zdravstvena ustanova u jugoistočnoj Europi u kojoj se 5D ultrazvuk koristi u proširenoj ginekološkoj i opstetričkoj dijagnostici.


Dr. Vesna Harni

Save