5D cisteCiste na jajniku | Ultrazvučne slike cista na jajniku.
Kontakt RSS
Ginekologija
Brojni znanstvenici istražuju uzroke, a drugi nastoje pronaći brzu i učinkovitu pomoć za liječenje ginekoloških oboljenja. Većina njih usmjerena je na tjelesne smetnje, dok je manje učinjeno na razjašnjenju psiholoških mehanizama povezanih s ovim tegobama.

5D ciste

Datum zadnje izmjene: 17. listopada 2017.
Osim iznimne vrijednosti trodimenzionalnog ultrazvuka u procjeni urođenih grešaka ženskog reprodukcijskog sustava, novija istraživanja ukazuju na značajno veću dijagnostičku točnost 5D ultrazvuka u kombinaciji s 5D power doppler prikazom krvnih žila u prije operativnoj procjeni sumnjivog nalaza na jajniku.

5D ultrazvučna tehnologija označuje dodatnu, vrhunsku kvalitetu revolucionarnog ultrazvučnog sustava uz automatizaciju tehnike koja više nije apsolutno ovisna o ultrasoničaru, uz najveću kvalitetu dijagnostičkog prikaza na LED monitoru i optimiziranim softverom, koji omogućuje novu slojevitu, dubinsku sliku poput CT prikaza u stvarnoj trećoj dimenziji u svim otvorenim pitanjima kako u ginekologiji, tako i opstetriciji.

Istodobni prikaz u tri ravnine..

Istodobni prikaz tumora u tri ravnine - uzdužnoj, poprečnoj i frontalnoj uz automatizaciju procesa i veći broj slojeva za bolji prikaz dubine i bolju dijagnostičku točnost, omogućuje ne samo mjerenje volumena i prikaz vanjskog izgleda tumora, te njegovog odnosa sa susjednim organima, već i usporedni prikaz unutrašnje stijenke tumora kao i intratumorskih promjena.

Pri ultrazvučnoj analizi ponašanja tumora od najvećeg značaja su procjena nepravilnosti u morfologiji i ehogenosti, kao i pojava novih krvnih žila, proces koji se naziva neovaskularizacija.

Nove krvne žile ..

Stvaranje novih krvnih žila je zajednički fenomen svih malignih neoplazmi jajnika, ali je intenzitet neovaskularizacije ovisan o karakteristikama individualnog tumora. Otuda i pad otpora protoku krvi kroz krvne žile tumora može biti pokazatelj tumorskog malignog potencijala. Najučinkovitija tehnika u procjeni neovaskularizacije samog tumora, kao i područja u njegovoj neposrednoj okolici je tehnika obojenog Dopplera i osobito 5D power Doppler ultrazvučna tehnika.

Mogućnost pažljive analize arhitektonike krvnih žila tumora značajno poboljšava i proces ultrazvučne dijagnostike raka jajnika.


5D GALERIJA


5D ANOMALIJE
UTERUSA


5D MIOMI5D CISTE

Malignu neovaskularizaciju, obrazac ponašanja novostvorenih krvnih žila kod malignih tumora, odlikuju mnogobrojni arteriovenski shuntovi, spojevi između arterijskih i venskih krvnih žila, suženja ili mikroaneurizme i slijepa krvna jezerca. Otuda je i  točnost postavljanja ispravne dijagnoze raka jajnika u njegovom najranijem stadiju primjenom kombiniranog višedimenzionalnog prikaza s power dopplerom veća i prema znanstvenim radovima iznosi 97.7%.
 

 

 

 
Folikularna cista

je fiziološka cista koja nastaje usljed izostanka pucanja folikula u vrijeme ovulacije. Može narasti i do 6 - 7 cm i katkada izazivati bolove ili pritisak u donjem dijelu trbuha. Na ultrazvučnom pregledu je ova cista unilokularna (sastoji se samo iz jedne šupljine), stijenka je tanka, a unutrašnjost ciste je anehogena (na ultrazvučnoj slici crne boje, usljed apsorpcije ultrazvučnih valova). Obično se povlače same od sebe, i rijetko zahtijevaju operativni zahvat (cistektomija, adneksektomija).

Lutealna cista

je funkcionalna cista žutog tijela koja nastaje tek nakon oslobađanja jajašca iz folikula tijekom ovulacije. Ukoliko prilikom ovulacije i pucanja folikula dolazi do snažnijeg krvarenja u šupljinu folikula nastaje funkcionalna cista koja se naziva hemoragička cista - corpus luteum haemorrhagicum (žuto tijelo koje krvari).

Dobroćudne nefunkcionalne ciste na jajnicima nastaju razmnožavanjem stanica jajnika, u procesima koji nisu povezani s ovulacijom. U diskusijama o ovoj vrsti cista, često se rabi izraz neoplazija što jednostavno označuje novi rast, novu izraslinu bez bližeg objašnjenja da li je takva cista dobroćudna ili zloćudna.

dr. Vesna Harni

Literatura
5D ciste