5D miomi i polipiMiomi | Ultrazvučna slika mioma
Kontakt RSS
Ginekologija
Brojni znanstvenici istražuju uzroke, a drugi nastoje pronaći brzu i učinkovitu pomoć za liječenje ginekoloških oboljenja. Većina njih usmjerena je na tjelesne smetnje, dok je manje učinjeno na razjašnjenju psiholoških mehanizama povezanih s ovim tegobama.

5D miomi i polipi

Datum zadnje izmjene: 17. listopada 2017.

Miomi..

Leiomiomi, fibroidi, fibromiomi .. dobroćudne su izrasline nastale iz glatkog mišićnog i vezivnog tkiva maternice, koje čine 95% svih dobroćudnih tumora maternice. Otkrivaju se obično kod žena reprodukcijske dobi, najčešće između 35. i 55. godine života. Nastaju pojedinačno, a daleko je češća istodobna pojava dva ili više manjih ili većih mioma, prije asimetričnog nego simetričnog rasta. Mogu biti različite veličine, težine i oblika (čak i preko 40 kg).

Prirodan tijek mioma obično obuhvaća porast i napredovanje u veličini tijekom reprodukcijske dobi sve do menopauze, a u klimakteriju i seniju najčešće dolazi do njihove spontane regresije.

Postojanje mioma nije poznato velikom broju žena, posebice jer je većina mioma bez kliničkih simptoma. Veći miomi mogu izazivati nepravilna, jaka i produljena krvarenja s pratećom slabokrvnosti, kao i osjećaj napuhnutosti trbuha. Ponekad miomi pritiskuju okolne organe: mokraćni mjehur i debelo crijevo i na taj način stvaraju tegobe. Često su bolovi u križima posljedica rasta mioma.

Miomi nastaju na različitim mjestima i dijelovima maternice. Prema smještaju mioma razlikuju se subserozni miom, miom mišićne stijenke maternice, neposredno ispod serozne ovojnice koja prekriva maternicu, intramuralni miom, miom koji raste i širi se unutar maternične stijenke i submukozni miom, miom koji raste neposredno ispod sluznice maternice i širi se prema njenoj šupljini.

Miomi na peteljci najčešće su subserozni miomi koji su pričvršćeni za maternicu tanjom ili debljom peteljkom. Miom koji se rađa submukozni je miom na peteljci koji izlazi kroz maternično ušće u rodnicu.


5D GALERIJA


5D ANOMALIJE
UTERUSA


5D MIOMI5D CISTE

5D ultrazvučna tehnologija označuje dodatnu, vrhunsku kvalitetu revolucionarnog ultrazvučnog sustava uz automatizaciju tehnike koja više nije apsolutno ovisna o ultrasoničaru, uz najveću kvalitetu dijagnostičkog prikaza na LED monitoru i optimiziranim softverom, koji omogućuje novu slojevitu, dubinsku sliku poput CT prikaza u stvarnoj trećoj dimenziji u svim otvorenim pitanjima kako u ginekologiji, tako i opstetriciji. 

 

 

 
 POJAM I DEFINICIJA
mIOMA

PSIHO
GINEKOLOGIJA


lIJEČENJEPREHRANAALTERNATIVNI
PRISTUPdr. Vesna Harni

Literatura
5D miomi i polipi