Androgensko liječenjeAndrogeni – muški spolni hormoni, testosteron, androstendion, DHEAS, androgensko liječenje. Jedini aktivni androgen je zapravo DHT – dihidrotestosteron, koji nastaje redukcijom iz testosterona. Testosteron se stvara 25% u jajniku, 25% u nadbubrežnim žlijezdama i 50% na periferiji, konverzijom iz prethodnika testosterona.
Kontakt RSS
Ginekologija
Brojni znanstvenici istražuju uzroke, a drugi nastoje pronaći brzu i učinkovitu pomoć za liječenje ginekoloških oboljenja. Većina njih usmjerena je na tjelesne smetnje, dok je manje učinjeno na razjašnjenju psiholoških mehanizama povezanih s ovim tegobama.

Androgensko liječenje

Datum zadnje izmjene: 14. srpnja 2019.

Najznačajniji androgeni, muški spolni hormoni u žene su testosteron, androstendion, dehidroepiandrosteron - DHEA i dehidroepiandrosteronsulfat - DHEAS.

Zapravo je jedini aktivni androgen dihidrotestosteron - DHT, koji nastaje redukcijom iz testosterona.

Testosteron se stvara konverzijom iz svojih prethodnika, androstendiona kojeg stvara jajnika i DHEAS kojeg stvara nadbubrežna žlijezda. Oko 25% testosterona u krvi potječe iz jajnika, oko 25% iz nadbubrežnih žlijezda, a oko  50% testerona nastaje konverzijom na periferiji.

Prestankom stvaranja estrogena i progesterona u postmenopauzi ne prestaje i stvaranje testosterona u jajniku.

U ovo se vrijeme 40% ukupnog testosterona i 20% androstendiona nastavljaju stvarati u jajnicima.

Premda se u postmenopauzi stvara više testosterona nego tijekom reprodukcijskog razdoblja, pad SHBG u krvi (transportna bjelančevina za seksualne steroide) razlog je većeg klirensa i izlučivanja testosterona.

Najvažniji androgeni nadbubrega DHEA i DHEAS prethodnici su moćnih estrogena i androgena, koji nastaju njihovom konverzijom u perifernim tkivima.

Razina ovih hormona u postmenopauzi također se smanjuje.

Osim klasičnih učinaka androgena, utjecaj na raspored masnoće, definiciju skeletne muskulture, sekundarne spolne odlike, nije za zanemariti učinak u sprječavanju nastanka osteoporoze.
 POJAM I DEFINICIJA


PSIHO
GINEKOLOGIJA


lIJEČENJEPREHRANAALTERNATIVNI
PRISTUPVažnost nadbubrežnih žlijezda i produkcije DHEA i DHEAS od neprocjenjivog je značaja u postmenopauzi. DHEA posjeduje bitno psihotropno djelovanje i antagonizira učinke kortizola i stresa.

Otuda izuzetna važnost koja se pridaje funkciji nadbubrežne žlijezde u postmenopauzi.

Dvije najbitnije stvari u tome su redukcija i izbjegavanje stresa, kao i zdrava prehrana.

Ukoliko laboratorijski nalazi pokazuju pad razine DHEA može se pokušati s nadomjesnom terapijom: DHEA se može dobiti u obliku kreme, pilule ili tinkture (magistralni pripravci). Većina žena koristi 5 - 10 mg dva puta na dan.

U slučaju kirurške menopauze, kada dolazi do naglog prestanka stvaranja ne samo estrogena i progesterona, već i testosterona iz jajnika, uz tipične postmenopauzalne tegobe javljaju se neraspoloženje, gubitak koncentracije, depresija i gubitak libida.

U ovim slučajevima indicirane su estrogensko-androgenske kombinacije.dr. Vesna Harni


Literatura