Autokatalizatori i emisija teških metalaAutokatalizatori i emisija teških metala. Smanjenje sadržaja ugljičnog monoksida, kao i dušičnih oksida u ispušnim plinovima iz auta (i do 90%) dobro su poznate osobine auto-katalizatora.
Kontakt RSS
Lifestyle
U svijetu gdje tempo života postaje sve brži, sve više stresa i napetosti koje donosi svakidašnjica, predstavlja opasnost i prijetnju razvoju pojedinca i društva. Posljedica nepravilnog načina prehrane je povećanje broja oboljelih od tumora, kao i veća učestalost drugih kroničnih bolesti.

Autokatalizatori i emisija teških metala

Datum zadnje izmjene: 15. veljače 2013.
Teški metali | Autokatalizatori i emisija teških metala | Ispušni plinovi i oštećenja bubrega | Živa i funkcija posteljice | Razina žive u krvi i neplodnostSmanjenje sadržaja ugljičnog monoksida, kao i dušičnih oksida u ispušnim plinovima iz auta (i do 90%) dobro su poznate osobine auto-katalizatora.

Manje poznato svojstvo autokatalizatora je njihova emisija teških metala osobito platine, paladija i rodija, kao i njihov globalni štetni utjecaj.


Autokatalizatori sadrže 2 do 3 grama platine, paladija i rodija, koji se dobivaju iz rudnika Kanade, Južne Afrike i Rusije. Ovi metali dolaze u prirodi u manjim količinama kao sulfidi ili su u vezi s bakrom i niklom, tako da već proces njihovog pročišćavanja oslobađa velike količine sumpor-dioksida (SO2) u atmosferu što uzrokuje nastanak kiselih kiša.

Tvornica platine u ruskom Norilsku proizvodi godišnje toliku količinu SO2 (=ekvivalent za kisele kiše) koja je jednaka 1/4 zapremine dušičnih oksida koju eliminiraju katalizatori tijekom svog vijeka trajanja.

U istraživanju globalnog utjecaja ovih čestica, francuski i talijanski znanstvenici istraživali su u središnjem dijelu Grenlanda sastav ledenih santi iz razdoblja od 1969. do 1988. godine, kao i od 1991. do 1995. godine.

Nalazi su uspoređivani s nalazima u ledenim glečerima čija je starost procijenjena na oko 7,500 godina.

Koncentracija teških metala u ledenim santama Grenlanda u stalnom je porastu od 1976. godine. Razina rodija sada je već 120 puta veća nego u glečerima čija je starost 7,500 godina.

Situacija je slična i kada su u pitanju druga dva teška metala. Razina paladija povećana je 80 puta, a platine 40 puta. Ovi podaci su potpuno u vremenskom skladu s uvođenjem autokatalizatora u Japanu, Kanadi i SAD-u sredinom sedamdesetih godina.

Činjenica da su čestice teških metala nađene u ledenim santama Grenlanda ukazuje da emisija teških metala iz autokatalizatora nije više samo problem urbanih sredina i sredina s autocestama. Daleko značajnija je otvorena mogućnost ulaska čestica teških metala u lanac prehrane, čime je posredno ugroženo i zdravlje ljudi. Od ranije su poznati podaci o korelaciji povišenih vrijednosti razine platine s teškim oblicima astme u radnika u tvornicama autokatalizatora.

Da bi se jedan autokatalizator uopće isplatio auto bi morao prelaziti godišnje 25,000 km, a katalizator je programiran na 100,000 km. Ovaj odnos će se sigurno narednih godina popravljati, osobito recikliranjem, i ponovnom uporabom platine iz starih katalizatora. Računa se da će do 2010. godine točno 30% katalizatora sadržavati platinu iz recikliranih katalizatora.

Enviromental Science and Technology, 2001
dr. Vesna Harni