EndometriozaEndometrioza. Endometriom. Endometrioza - krvava cista jajnika. Endometrioza peritoneja. Adenomioza. Ultrazvučna slika endometrioze. Liječenje endometrioze.
Kontakt RSS
Ginekologija
Brojni znanstvenici istražuju uzroke, a drugi nastoje pronaći brzu i učinkovitu pomoć za liječenje ginekoloških oboljenja. Većina njih usmjerena je na tjelesne smetnje, dok je manje učinjeno na razjašnjenju psiholoških mehanizama povezanih s ovim tegobama.

Endometrioza

Datum zadnje izmjene: 6. siječnja 2017.
Uloga hiperperstaltike i distocije uterusa, nepravilnih i neregularnih kontrakcija maternice za vrijeme menstruacije u nastanku endometrioze, nametnula je pitanje je li endometrioza ipak posljedica stresa u okviru nerazriješenog unutarnjeg konflikta u odnosu na značenje menstruacije i uloge spolova.

Psihosomatsko istraživanje provedeno na Sveučilištu u Kielu, pri usporedbi 30 pacijentica s endometriozom i 20 ispitanica iz kontrolne skupine, pokazalo je veću učestalost konflikta s roditeljima, smanjeno zanimanje očeva za kćeri i problematični odnos prema seksualnosti u obitelji pacijentica s endometriozom, što sveukupno može tvoriti temelj osjećaja nesigurnosti u smislu spolnog identiteta i uloge spolova, kao i ambivalentnog stava prema menstruaciji.

Nesvjesno odbijanje "postati ženom" i neprihvaćanje menstruacije kao temeljne razlike spolova osnov je unutarnjeg konflikta  koji time nastaje čije posljedice mogu biti bolne mjesečnice, te nepravilne i neregularne kontrakcije maternice s retrogradnom menstruacijom i transportom bazalnih dijelova endometrija u trbušnu šupljinu.

Prospektivno istraživanje provedeno u Brazilu, koje je obuhvaćalo 100 pacijentica liječenih od endometrioze nalazi depresiju kao vrlo čestu prateću pojavu endometrioze. U skupini pacijentica s endometriozom praćenom kroničnom zdjeličnom boli depresija je dijagnosticirana kod 86% ispitanica.

Osim depresije, kod ovih pacijentica značajno češće su se javljali osjećaj zabrinutosti, nezadovoljstva i žalosti. Depresija je bila prisutna i kod 36% ispitanica s endometriozom bez kronične zdjelične boli, a u ovoj skupini pacijentica dominantni osjećaj bio je osjećaj zakazivanja.

Mali broj psihosomatskih istraživanja pokazao je kako pacijentice s endometriozom posjeduju visoki autoagresivni potencijal. Neki autori smatraju, kako ove pacijentice pounutruju svoje ozbiljne i bolne probleme.

Jedan od psihoanalitičara Jungove škole Erich Neumann, endometriozu naziva prinošenjem žrtve u krvi božice. Endometrioza jajnika - krvave ciste jajnika, što ona u biti jeste, predstavljaju pri tome onu žrtvu koju žena polaže na oltar svoje slike u vanjskom svijetu.


 POJAM I DEFINICIJA


PSIHO
GINEKOLOGIJA


lIJEČENJEPREHRANAALTERNATIVNI
PRISTUP
Velika većina žena s endometriozom živi nemilosrdnim tempom u vanjskom svijetu, rijetko se odmara i rijetko posvećuju svojim najdubljim potrebama i željama. Konačno i sama dijagnoza endometrioze, tegobe i prijeteća mogućnost neplodnosti predstavljaju dodatni stres koji pogoršava početnu napetost.

Negativan utjecaj psihoemocionalnog stresa u mnogih žena ogleda se u hormonskoj neravnoteži i porastu mišićnog tonusa, što pogoršava odnos između estrogena i progesterona i predstavlja okidač pojačane produkcije kortizola, hormona stresa kojeg luče nadbubrežne žljezde.

Dugoročna posljedica stanja napetosti, između brojnih je i oštećenje imunološke funkcije organizma, što snažno pogoduje stvaranju novih i širenju već postojećih implantata endometrioze oštećenjem sposobnosti organizma da prepozna implantat kao strano tkivo, te ograniči upalne i ožiljne procese.

U svojoj knjizi "Živi što jesi. Biblijski ženski likovi kao arhetipi”, pater Anselm Grün i Linda Jarosch opisuju 14 ženskih arhetipova, među kojima i arhetip 'žene borca':

"Mnoge žene imaju dojam da se moraju stalno boriti. Često su umorne od borbe. U arhetipskoj slici 'žene borca' ne vide sliku koja im pomaže. A ipak ova slika može mnoge žene dovesti u dodir sa snagama koje u njima leže spremne.

Život je uvijek cilj borbe. 'Žena borac' jest ona koja u sebi integrira animu i animusa. Animus je muški dio duše, anima ženski. U 'ženi borcu' ne bore se međusobno anima i animus, nego djeluju zajedno kako bi borbena energija strujila prema van i tamo bila kadra služiti životu.

Integracija animusa i anime pretpostavka je da žena na plodan način ostvari arhetip 'žene borca'. Boriti se zapravo znači štititi se. Štiti znači čuvati nutrinu i zakriliti je, ograditi se od onoga koji mi se suprotstavlja, pokazati granice koje drugi ne smije prekoračiti.

'Žena borac' čuvarica je ranjivog u nama, a naša ranjivost uvijek je povezana s djevojčicom u nama. Ono što je djevojčica nekoć doživjela kao uvredu, to odrasla žena još uvijek osjeća kao svoju ranjivu stranu. Ako ne prihvati slabost, nego problem uzdigne na razinu odnosa, uspostavlja razgovor i može pridonijeti rješenju.

Negativan aspekt 'žene borca' je stav žrtve, kad žene ne žive pozitivno svoju borbenost, nego preko uloge žrtve, koja se ne usudi boriti, trpi, čineći druge odgovornima za to. U stavu žrtve žene su u opasnosti: dopuštaju drugima da ih iskorištavaju ili svoju borbenost usmjeravaju prema sebi. Da bi smo same sebi priznale svoju ranjivost, potrebni su nam hrabrost i samosvladavanje. Boriti se znači naći rješenje, inače je borba besmislena".

Pojam žrtve nalazimo i u okviru holističke medicine, koja polazi od toga da je endometrioza bolest natjecanja koja se pojavljuje u situacijama kad se ženine emocionalne potrebe natječu s njezinim funkcioniranjem u vanjskom svijetu. Jedan od načina tjelesnog skretanja pozornosti na temeljni problem, sukob između najdubljih emocionalnih potreba i onoga što je žena dužna učiniti i što svijet traži od nje, je nastanak endometrioze.

Različite su i tehnike redukcije stresa i opuštanja koje mogu pomoći ženama koje pate od endometrioze.

Neke žene nalaze da je psihoterapija, uz podršku prijatelja i obitelji najučinkovitija pomoć. Drugim ženama pomoći će uvid u mogućnosti izbjegavanja stresnih situacija i promjena uobičajenih obrazaca ponašanja. Vježba meditacije, kao i vježbe disanja također omogućuju učinkovitije savladavanje stresnih situacija i postizanje unutarnje ravnoteže.


dr. Vesna Harni


Literatura