Detoksifikacija jetaraDetoksifikacija jetara kod mioma. Premda nema izravnog utjecaja na nastanak i rast miom, jetra su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu, zadužen prije svega za razgradnju svih štetnih tvari koje unosimo putem hrane, pića ili zbog uzimanja lijekova, ali i metabolizam estrogenih hormona.
Kontakt RSS
Lifestyle
U svijetu gdje tempo života postaje sve brži, sve više stresa i napetosti koje donosi svakidašnjica, predstavlja opasnost i prijetnju razvoju pojedinca i društva. Posljedica nepravilnog načina prehrane je povećanje broja oboljelih od tumora, kao i veća učestalost drugih kroničnih bolesti.

Detoksifikacija jetara

Objavljeno: 19. siječnja 2018., Datum zadnje izmjene: 28. siječnja 2018.
Premda nema izravnog utjecaja na nastanak i rast estrogen-ovisnih tumora, jetra su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu, zadužen prije svega za razgradnju svih štetnih tvari koje unosimo putem hrane, pića ili zbog uzimanja lijekova, ali i metabolizam estrogenih hormona.

Naime u mitohrodrijima mikrosomalne frakcije jetara odvija se konverzija estradiola, najmoćnijeg estrogena u daleko manje učinkovite forme estron i estriol.

Nažalost, zbog velike količine otrova, ponekad jetra ne mogu dobro funkcionirati i tada nastaju ozbiljni zdravstveni problemi, a nepravilna funkcija jetara postaje dijelom uzrok hiperestrogenemije, povećane razine estrogena u krvi, što pogoduje nastanku i razvitku estrogen-ovisnih tumora, u koje spadaju miom.

Toksični podražaji mogu dovesti do oštećenja jetara, a ovo se osobito odnosi na osobe koje konzumiraju pretjerane količine alkohola te osobe koje redovito troše velike količine lijekova.

Kako se metabolizam estrogena i njihovo izlučivanje odvija preko jetre, preporuka je izjegavati uzimanje mnogobrojnih lijekova, alkohola, pržene hrane, kave i bilo kakvih prerađenih ili industrijski obrađenih namirnica, čime će se ojačati funkciju jetara.

Pučka medicina u pročišćavanju jetara koristi slijedeće biljke: maslačak, čičak i artičoku.


Maslačak (Taraxacum officinale)

pučkog naziva žutenica i radič, biljka je koju nalazimo na ravnicama kao dosadni korov, dok je za bolesne ljude je nadasve dragocjena i ljekovita. Svoje ljekovito djelovanje pokazuje kod kronične upale jetara, kao i kod šećerne bolesti.

U poboljšanju funkcije jetara pučka medicina preporučuje uzimanje pet do šest svježih stabljika u sirovu stanju dnevno, dok bi šećeraši trebali svaki dan jesti do deset takvih stabljika dok je maslačak u cvatu.

Stabljika se opere zajedno s cvijetom, zatim se prvo odstrani cvjetna glavica i polako sažvače. Stabljika je u početku malo gorka, hrskava i sočna i jede se kao endivija.

Stabljika pomaže i kod drugih tegoba, otklanja kožni svrab, lišajeve i osipe, poboljšava lučenje želučanih sokova i potiče rad jetara i žuči. Pored mineralnih tvari, maslačak sadrži još i važne ljekovite tvari koje su značajne u otklanjanju poremećaja metabolizma.


 VEGETARIJANSKA
PREHRANA

URAVNOTEŽENJE
EIKOZANOIDA


POTICANJE
IMUNITETA


DETOKSIFIKACIJA
JETARA


VITAMINSKE
NADOPUNEArtičoka (Cynara scolymus)

jedna je od najstarijih kultura, koja se uzgaja već tisućljećima. Već u antičko doba znalo se za njena ljekovita svojstva, a pronađena je i na slikama starih Egipćana u grobnicama njihovih faraona.

Artičoka je biljka koja raste diljem primorskih krajeva Europe, osobito Italije i Francuske i uz obale Tihog oceana. Današnja artičoka kultivirani je oblik Cynara cardunculus i uzgaja se većinom u mediteranskoj regiji, na obalama Atlantskog oceana i u Kaliforniji.

Ljekovitost artičoke poznata je već stoljećima, potječe od gorkih specifičnih tvari u lišću i korijenu, koje imaju posebnu aromu i sadrže djelotvorne tvari što potiču jetra na brže protjecanje žuči.

Sadrži gorke tvari (npr. cinaropirkin), aromatične karboksilne kiseline (npr. cinarin), flavonoide (naročito luteolin) i razmjerno mnogo vitamina A. Artičoka potiče stvaranje žuči i snižava razinu kolesterola, što je važno osobama koje jedu masnu hranu, ali i onima koji pretjerano uživaju u alkoholu.

U spisima tradicionalne medicine govori se da čaj lišća artičoke vraća tek, pomaže pri probavi masti, stimulira mokrenje, liječi jetra i žučni mjehur, odstranjuje iz krvi mokraćnu kiselinu, otrovne produkte poremećene izmjene tvari u tijelu, liječi žuticu, kongestiju i cirozu jetre.

Pomaže i u slučaju oboljele slezene, pijeska u bubrezima, gihta, reume, podagre i oteklina od vodene bolesti. Starijim ljudima pomaže osobito u slučaju azotemije, tj. trovanja otrovima vlastitog tijela koje uzrokuju oboljeli bubrezi, zastoj mokrenja i slično.

Devedesetih godina prošlog stoljeća provedena su brojna znanstvena istraživanja na sveučilišnim klinikama u Tübingenu i Hamburgu koja su potvrdila dotadašnja mišljenja o djelotvornosti ove iznimne biljke.


Čičak (Arctium lappa, farmakopejski naziv Bardanae radix)

dvogodišnja je biljka, velikog i sočnog korijena, katkada razgranjenog i dugog i do 60 cm. Raste pokraj putova, uz zidove, hrpe kamenja, ruševine. Samonikao je u Europi, a unesen je u Aziju i Sjevernu Ameriku. U pučkoj fitoterapiji dominira uporaba korijena, po mogućnosti svježeg.

Korijen duboko prodire u tlo, pa je stoga njegovo sakupljanje u samoniklim staništima naporan posao. Na tržištu se nađu i listovi čička, no preporučuje se isključivo uporaba korijena i pripravaka korijena.

Korijen čička sadrži velike količine (> 50%) složenog šećera inulina, fenolskih spojeva i skupinu nezasićenih sumpornih spojeva (poliena i poliina) poput arktinona, arktinola i lapafena. Listovi, pak, sadrže gorke laktone poput arktiopikrina.

Pospješuje izlučivanje mokraće i znoja te se upotrebljava za čišćenje organizma od toksina, u liječenju imunološkog sustava i kod alergijskih bolesti.

Čičak ljekovito djeluje i na probavni sustav, posebno želudac. Sjeme čička učinkovito je za cirkulacijski sustav (vene, hemoroidi), djeluje kao krvni čistač, kod bubrežnih bolesti i infekcija, te kod bolesti jetara i žučnih kamenaca. Koristi se za probleme kože od akni, ekcema i gljivica do čireva, herpesa i psorijaze.

Vodena iscrpina, dekoktspravlja se kuhanjem 5 - 7 g korijena u 350 ml vode tijekom desetak minuta. Pije se tri puta na dan, pola sata prije obroka. Tinktura se spravlja od 25% alkohola, s jednim dijelom biljnog materijala na pet dijelova otapala. Uporaba tinkture spretnija je od uporabe dekokta, a koristi se doza od jedne čajne žličice u pola čaše vode, pola sata prije jela tri puta dnevno.

Integralna suspenzija ljekovitog bilja idealna je za uporabu jer je količina farmakološki aktivnih tvari najveća upravo u svježoj, nesušenoj biljci. Uzima se u istoj dozi kao i tinktura. Suhi standardizirani ekstrakt koristi se u obliku kapsulaa standardiziran je na sadržaj inulina (20 – 30%).Kako bi se osigurala pravilna funkcija jetara, poglavito u izlučivanju steroidnih hormona i suviška” estrogena, mnogi autori i kod mioma preporučuju koristiti vitaminske nadopune za jetra, poglavito aminokiseline ornitin i aspartat, te lipotropike kolin, inozitol i metionin.


L-ornitin i L-aspartat ..

neesencijalne su aminokiseline. Ornitin je neesencijalna aminokiselina koja nastaje u ciklusu limunske kiseline tijekom razgradnje arginina.

Obzirom da sudjeluje u uklanjanjanju toksičnog amonijaka iz organizma, igra važnu ulogu u detoksikaciji i regeneraciji jetara.

Adekvatna razina asparagina stimulira rad bubrega i jetara te tako predstavlja jedan od najučinkovitijih prirodnih diuretika.

Dnevna doza koja se preporučuje je 500 mg za svaku od ovih aminokiselina.Kolin i inozitol ..

uzeti zajedno s metioninom, djelotvorni su kod prijetvorbe masnoća u jetrima (lipotropici), pa pomažu u redukcijskim dijetama.

Kombinacija ovih nutrijenata pomaže prijetvorbu estrogena estradiola u estriol, manje aktivan oblik estrogena, pa je poželjno uzimanje ove kombinacije kod estrogen-ovisnih bolesti: endometrioze, fibrocističnih dojki te karcinoma dojke i uterusa.

Kako pospješuje izlučivanje estrogena, prikladan je i za žene koje uzimaju oralnu kontracepiju. Preporučene dnevne doze su 1,000 mg od svakog lipotropika.


Metionin ..

jedna je od aminokiselina donora sumpora u našem organizmu, (važnog spoja mnogih imuno- i antioksidativnih čimbenika).

Sudjeluje u procesima metilacije, koji je jedan od temeljnih procesa metabolizma.

Pomaže rad jetara i preporučuje se kod hormonskog nadomjesnog liječenja, hepatitisa, ciroze kao podrška u preradi metabolita i čišćenju jetara. Preporučena dnevna doza je 500 mg metionina.
dr.Vesna Harni
Literatura