Prehrana i osteoporozaOsteoporoza i prehrana. Prehrana kod osteoporoze. Rizik osteoporoze povećava se uživanjem alkohola, kofeina iz kave, životinjskih masti i hrane bogate životinjskim proteinima. Vrlo važna informacija u planiranju prehrane kod osteoporoze je i sadržaj fosfora/fosfata u namirnicama, odnosno kalcij/fosfor - "Ca/P odnos". Prevelika količina fosfata u naminicama djeluje negativno na koštanu bilancu, jer fosfati smanjuju apsorpciju kalcija iz crijeva tako što stvaraju nerastvorljive kalcijeve soli, koje se potom izlučuju putem stolice. Ipak, osim kalcija je i fosfor nužan za pravilnu izgradnju i čvrstoću kostiju.Znanstvena istraživanja pokazuju da zbog proteina životinjskog porijekla koji povećavaju tjelesni sadržaj kiseline, tijelo koristi kalcij kao pH pufer. Kako biljni proteini nemaju ovaj učinak, učestalost osteoporoze u vegetarijanaca znatno je manja. Redovito pijenje čaja, usprkos njegovom sadržaju kofeina, ima zaštitni učinak na kosti koji se pripisuje sastojcima čaja kao što su fluoridi, flavonoidi i drugi fitoestrogeni.
Kontakt RSS
Lifestyle
U svijetu gdje tempo života postaje sve brži, sve više stresa i napetosti koje donosi svakidašnjica, predstavlja opasnost i prijetnju razvoju pojedinca i društva. Posljedica nepravilnog načina prehrane je povećanje broja oboljelih od tumora, kao i veća učestalost drugih kroničnih bolesti.

Prehrana i osteoporoza

Objavljeno: 28. siječnja 2018.
Osim različitih lijekova i hormona, u nastanku osteoporoze važnu ulogu igra prehrana.

Kako bi se osigurala ravnoteža između kalcija u kostima i u ostalim tkivima, nužno je ne samo unositi dovoljnu količinu ovog minerala putem hrane, već i osigurati pravilnu apsorpciju kalcija iz tankog crijeva za koju je neophodan vitamin D.

Dnevne potrebe za kalcijem ovisne su o spolu i životnoj dobi, i o nekim drugim okolnostima kao što su trudnoća i dojenje.

U mlađoj životnoj dobi već dnevna doza od 800 mg kalcija osigurava pozitivnu bilancu ovog minerala. U starijoj životnoj dobi, kao i kod osteoporoze preporuka je dnevni unos od 1,000 – 1,500 g kalcija na dan.

Dnevna preporučena količina (RDA) vitamina D potrebne za održavanje normalnog zdravlja iznosi 200-400 jedinica (5-10 µg).

Jedna internacionalna jedinica (1 IU) ekvivalentna je specifičnoj biološkoj aktivnosti od 25 ng vitamina D3 (1 mg odgovara 40,000 IU).

Vitamin D prirodno se javlja samo u ribljim uljima, te se stvara u našoj koži prilikom izlaganja sunčevim zrakama. Iz istog razloga se u većini zemalja mlijeko obogaćuje s oko 400 IU vitamina D po litri.


Rizik osteoporoze ..

povećava se uživanjem alkohola, kofeina iz kave, životinjskih masti i hrane bogate životinjskim proteinima.

Znanstvena istraživanja pokazuju da zbog proteina životinjskog porijekla koji povećavaju tjelesni sadržaj kiseline, tijelo koristi kalcij kao pH pufer. Kako biljni proteini nemaju ovaj učinak, učestalost osteoporoze u vegetarijanaca znatno je manja.

Redovito pijenje čaja, usprkos njegovom sadržaju kofeina, ima zaštitni učinak na kosti koji se pripisuje sastojcima čaja kao što su fluoridi, flavonoidi i drugi fitoestrogeni.

Vrlo važna informacija u planiranju prehrane kod osteoporoze je i sadržaj fosfora/fosfata u namirnicama, odnosno kalcij/fosfor - "Ca/P odnos".

Prevelika količina fosfata u naminicama djeluje negativno na koštanu bilancu, jer fosfati smanjuju apsorpciju kalcija iz crijeva tako što stvaraju nerastvorljive kalcijeve soli, koje se potom izlučuju putem stolice. Ipak, osim kalcija je i fosfor nužan za pravilnu izgradnju i čvrstoću kostiju.

Optimalan Ca/P odnos u namirnicima je 1:1. Ovaj odnos prisutan je u mlijeku i mliječnim proizvodima, povrću voću i nekim začinskim biljkama.


 VEGETARIJANSKA
PREHRANA

URAVNOTEŽENJE
EIKOZANOIDA


POTICANJE
IMUNITETA


DETOKSIFIKACIJA
JETARA


VITAMINSKE
NADOPUNE
Prihvatljiv Ca/P odnos je 1:2 do 1:10, a ovakav odnos kalcija i fosfora prisutan je u cjelovitim žitaricama, mahunarkama i ribi. Nepovoljan Ca/P odnos (1:10 do 1:50), odnosno namirnice bogate fosfatima su meso i mesni proizvodi, te topljeni sirevi.

Izbor hrane s malo proizvoda životinjskog porijekla, a mnogo biljne hrane pospješuje rast i obnavljanje kostiju.

Zeleno lisnato povrće sadrži vitamin K, beta karoten, vitamin C, vlakna, kalcij i magnezij koji jačaju kosti. Još neke namirnice bogate kalcijem su kelj pupčar, mlijeko, orašasti plodovi i sjemenke. Ulje sezamovih sjemenki obiluje kalcijem.

Hrana koju treba izbjegavati obuhvaća šećer, kofein, osvježavajuća gazirana pića i alkohol, jer oni pridonose gubitku kosti.

Previše proteina iz piletine, ribe, jaja i mesa također nije preporučljivo zbog velikog sadržaja aminokiseline metionina koja se u našem organizmu metabolizira u homocistein koji uzrokuje aterosklerozu i osteoporozu.


Pravila prehrane za starije:

 • Smanjiti količinu i kalorijsku vrijednost obroka, te povećati njihov broj, odnosno jesti manje, ali češće. Svaki dan jesti što raznovrsniju hranu.
 • Crveno meso zamijeniti ribom i mesom peradi, ali smanjiti ukupnu količinu mesa i mesnih prerađevina. Uzimati što manje soli i slanih namirnica.
 • Povećati unos mlijeka i mliječnih proizvoda. Starijima su mlijeko i mliječni proizvodi najbolji izvor kvalitetnih bjelančevina, kalcija, fosfora i vitamina D.
 • U svako doba godine jesti mnogo voća i povrća, a svakodnevno nastojati pojesti i malo orašastih plodova. Voće, povrće, žitarice i mlijeko trebaju biti glavne namirnice prehrane za starije. Piti mnogo negazirane tekućine.
 • Izbaciti životinjske masnoće, a hranu pripremati isključivo na maslinovom ulju.


Još neki savjeti:


 • Obratiti pozornost na pripremanje namirnica, vitamini i minerali vrlo su osjetljivi na svjetlost, toplinu, vodu i zrak.
 • Pri kupnji namirnica, birati one koje nisu dugo izložene žarkoj svjetlosti ili stajanju na zraku.
 • Namirnice isitniti samo onoliko koliko je potrebno, tako se smanjuje dodirna površina sa zrakom i oksidacija vitamina.
 • Povrće kuhati u što manje vode i što kraće je moguće, a ovu vodu pokušati iskoristiti jer je bogata vitaminima i mineralima.
 • Kuhati uvijek s poklopcem, kako bi se smanjio utjecaj svjetlosti na gubitak vitamina.
 • Povrće miješati samo onoliko koliko je nužno, time se smanjuje kontakt vrijednih tvari sa zrakom.
 • Pripremljena hrana ne bi trebala dulje vrijeme stajati na toplom štednjaku.


Promatrajući kinesku kuhinju, mnogi znanstvenici začuđeno primjećuju kako se u Kini ne troše mliječni proizvodi.

Zbog toga je za očekivati mnogo osteoporoze, rahitisa i drugih poremećaja i bolesti kostiju. Nasuprot tome, u Kini je ovih bolesti najmanje.

Za razliku od Kine, ljudi zapadne hemisfere u velikoj mjeri se hrane mliječnim proizvodima, a osteoporoza uzima sve više maha.

Pretpostavlja se da su dva temeljna čimbenika, zbog kojih Kinezi ne obolijevaju od osteoporoze prehrana uz aktivnost pod opterećenjem i akupunktura.


dr. Vesna Harni


Literatura