Klinička slikaSimptomi mastopatije. Klinička slika mastopatije obuhvaća sljedeće simptome prisustvo zadebljanja i čvorića u dojkama (mastopatični plakovi), koji se najčešće nalaze u gornjim vanjskim kvadrantima dojke, češće difuznog rasporeda i obostrano, bolovi u dojkama (mastodinija, mastalgija), koji su cikličnog karaktera i javljaju se po pravilu prije nastupanja mjesečnice u drugoj polovini ciklusa, te prestaju s nastupanjem menstruacijskog krvarenja, prisustvo iscjetka iz dojki koji je obično vodenastog ili mliječnog karaktera, rjeđe sukrvav ili smeđkast. U 50 - 60% prisustvo krvi u iscjedku ukazuje na papilomatozne proliferacije unutar mliječnih kanalića. Dijagnoza mastopatije postavlja se temeljem pregleda dojki, ultrazvučnim nalazom i mamografijom, a kod prisustva iscjetka galaktografijom i citološkom analizom.
Kontakt RSS
Onkologija
Najznačajnija spoznaja tijekom posljednjih godina jeste ta da je karcinom izlječiva bolest, a najznačajniji čimbenik uspješnog liječenja bilo kojeg oblika raka je rana dijagnostika.

Klinička slika

Vezano
Tema
Onkologija
Vezani članci
LiječenjeLiteratura
Datum zadnje izmjene: 9. ožujka 2014.
Mastopatija | Mamografija i ultrazvuk dojki | Ekološki čimbenici i prehrana | Karcinom dojke | Stadiji karcinoma dojke | Liječenje karcinoma dojke
Pojam i definicija | Klinička slika i dijagnoza | Liječenje | Prehrana i karcinom dojke

Jedna trećina do polovine svih dobroćudnih promjena dojke čine mastopatične promjene, a fibro-cistične promjene nalaze se kod čak 90% žena.

U nastanku mastopatije, najznačajniju ulogu igru disfunkcija jajnika s kvantitativnom ili asinkronom neravnotežom u produkciji hormona folikularne faze, odnosno hormona žutog tijela i "estrogenskom dominacijom" kao posljedicom. Na taj način nastala disregulacija cikličkih promjena u mliječnoj žlijezdi s premenstrualnom hiperemijom, napetošću tkiva i proširenjem mliječnih kanalića, kod pojačane estrogene stimulacije ili ukoliko izostaje postmenstrualno povlačenje promjena vrlo lako prelazi u područje patološkog.

Smanjenje tegoba u vrijeme menopauze i odsustvo mastopatije, kao i involucija dojki u postmenopauzi, govori u prilog ovakovom slijedu događaja.

Učestalost

mastopatije raste nakon trećeg desetljeća, i najčešća je u vrijeme perimenopauze: između 45. - 50. godine života.

Klinička slika

obuhvaća sljedeće simptome:
  • prisustvo zadebljanja i čvorića u dojkama (mastopatični plakovi), koji se najčešće nalaze u gornjim vanjskim kvadrantima dojke, češće difuznog rasporeda i obostrano,
  • bolovi u dojkama (mastodinija, mastalgija), koji su cikličnog karaktera i javljaju se po pravilu prije nastupanja mjesečnice u drugoj polovini ciklusa, te prestaju s nastupanjem menstruacijskog krvarenja,
  • prisustvo iscjetka iz dojki koji je obično vodenastog ili mliječnog karaktera, rjeđe sukrvav ili smeđkast. U 50 - 60% prisustvo krvi u iscjedku ukazuje na papilomatozne proliferacije unutar mliječnih kanalića.

Dijagnoza

mastopatije postavlja se temeljem pregleda dojki, ultrazvučnim nalazom i mamografijom, a kod prisustva iscjetka galaktografijom i citološkom analizom.

Kod svih sumnjivih nalaza dijagnostiku je potrebno dopuniti punkcijom ili biopsijom sumnjivih promjena, odnosno histološkom analizom tkivnih promjena.


dr. Vesna Harni
Literatura