Ecstasy i trudnoćaEcstasy i trudnoća. Dosadašnja istraživanja o utjecaju amfetamina na trudnoću potvrđuju njihovu povezanost s povećanim rizikom strukturnih malformacija srca i velikih krvnih žila u različitih animalnih vrsta. Podaci o utjecaju amfetamina na humanu trudnoću su oprečni, kako podaci o riziku pojave malformacija općenito, tako i podaci o riziku nastanka specifičnih malformacija.
Kontakt RSS
Trudnoća
U slučaju oplodnje, mijenjaju se osjećaji žene, ona priprema gnjezdašce za dijete, u kojem sve mora biti na svom mjestu.

Ecstasy i trudnoća

Datum zadnje izmjene: 9. srpnja 2017.
      


Visoki porast "rekreacijske“ uporabe ecstasya (MDMA - methylendioxymethamphetamin) tijekom prošlog desetljeća praćen je rastućim spoznajama o njegovoj potencijalnoj toksičnosti.

Dosadašnja istraživanja o utjecaju amfetamina na trudnoću potvrđuju njihovu povezanost s povećanim rizikom strukturnih malformacija srca i velikih krvnih žila u različitih animalnih vrsta.

Podatci o utjecaju amfetamina na humanu trudnoću su oprečni, kako podaci o riziku pojave malformacija općenito, tako i podaci o riziku nastanka specifičnih malformacija.

Najznačajnija studija na temu ecstasy i trudnoća objavljena je koncem 1999. godine u uglednom časopisu The Lancet.

Prospektivno praćenje trudnoća u kojima je fetus za vrijeme intrauterinog života bio izložen djelovanju MDMA ukazuje na statistički značajno veću učestalost urođenih anomalija u ovih fetusa (15.4%), pri čemu prednjače kardiovaskularne anomalije (26/1,000 živorođenih), kao i mišićno-koštane anomalije (38/1,000 živorođenih).

Znanstvenici iz Edinburgha (National Teratology Information Service) pratili su s ciljem istraživanja utjecaja ecstasya na fetus 136 trudnica u razdoblju od siječnja 1989. do lipnja 1998. godine.

Jedna skupina ovih trudnica uzimala je samo ecstasy - 74 trudnice, dok su 62 trudnice uz ecstasy konzumirale još neku od droga (37 trudnica je uzimalo ecstasy i amfetamine; 20 trudnica ecstasy i kokain, 13 trudnica ecstasy i alkohol, 16 trudnica ekstazi i kanabis; 9 trudnica ecstasy i LSD, 13 trudnica ecstasy i drugo).

Većina trudnica (127) uzimala je ecstasy tijekom prvog trimestra trudnoće, dvije u drugom i trećem trimestru, dvije samo u drugom trimestru i jedna samo u trećem trimestru trudnoće.

Akutna toksična reakcija na ecstasy registrirana je kod 2 trudnice. PUŠENJEALKOHOL

MARIHUANA I LSD


ECSTASY

   

HEROIN

   

KOKAIN

   
Spontanim pobačajem završeno je 11 trudnoća, a 48 djevojaka izvršilo je namjerni prekid trudnoće, jedna od njih nakon prenatalne dijagnoze fetalne malformacije.

Učestalost spontanih pobačaja iznosila je 8%, što odgovara učestalosti spontanih pobačaja u općoj populaciji, dok je učestalost namjernih pobačaja iznosila 35%, što je daleko iznad prosječnih vrijednosti.

Iz cijele skupine rođeno je 78 žive novorođenčadi, 66 beba je bilo normalno, dok je 12 novorođenčadi pokazivalo urođene anomalije (15.4%), što čini statistički značajno većom pojavnost urođenih anomalija u odnosu na ovaj rizik u općoj populaciji koji iznosi 2 - 3%.

U ovoj skupini su tri novorođene djevojčice (38/1,000) imale pes talus, urođenu anomalija položaja stopala, koja se spontano javlja u 1/1,000 živorođene djece, dok je odnos spolova u Velikoj Britaniji 3:1 u korist dječaka.

Spontani rizik nastanka urođenih srčanih grešaka iznosi 5 - 10/1,000 živorođene djece. U skupini 78 živorođene djece  eksponirane djelovanju ecstasyu in utero, dvoje djece je imalo urođene srčane greške.

Kod jednog djeteta je dijagnosticiran ventrikulski, a kod jednog djeteta ventrikulski i atrijski septalni defekt (26/1,000).

Ostale anomalije koje su se javljale su odsustvo gornjih ekstremiteta, hipoplastična rebra, stenoza pilorusa, bilateralna hidronefroza, ptoza oka, hidrocefalus, hermafroditizam.

Premda ova mala serija slučajeva posjeduje nedovoljnu statističku snagu da se govori o uzročno-posljedičnom odnosu zloporabe droge u trudnoći s pojedinačnim urođenim anomalijama, studija predstavlja značajan i bitan iskorak u tom pravcu.
dr. Vesna Harni
Literatura