Formaldehidski sindrom"Formaldehidski sindrom" označuje pojavu jakih tjelesnih oštećenja uslijed isparavanja formaldehida iz šperploča, iverice i pjena u stanovima i uredima. Prije svega, javljaju se glavobolja, podražaj, te upala sluznica dišnih putova i oka, bolovi u ušima. Formaldehid bezbojni je plin oštrog mirisa, važan osnovni sastojak u kemijskoj industriji. Njegova vodena otopina se naziva formalin.
Kontakt RSS
Lifestyle
U svijetu gdje tempo života postaje sve brži, sve više stresa i napetosti koje donosi svakidašnjica, predstavlja opasnost i prijetnju razvoju pojedinca i društva. Posljedica nepravilnog načina prehrane je povećanje broja oboljelih od tumora, kao i veća učestalost drugih kroničnih bolesti.

Formaldehidski sindrom

Datum zadnje izmjene: 14. veljače 2013.
Ekološke katastrofe i sindromi | Sindrom bolesne zgrade | Amalgamski sindrom | YUSHO sindrom | Itai Itai sindrom | Formaldehidski sindrom | Minamata sindrom | Ozonski sindrom | Sindrom drvnog zaštitnog sredstva

Formaldehid..

bezbojni je plin oštrog mirisa, važan osnovni sastojak u kemijskoj industriji. Njegova vodena otopina se naziva formalin.

Koristi se kao sredstvo za dezinfekciju, osobito protiv virusa, u kozmetici i sredstvima za njegu tijela, kao i u proizvodnji sredstava za konzerviranje.

Različite smole koje sadrže ureju i formaldehid upotrebljavaju se kao vezujuća sredstva u proizvodnji šperploča i iverice, kao i u proizvodnji pjena koje se koriste u izolaciji zgrada.

Isparavanja formaldehida iz šperploča, iverice i pjena u stanovima i uredima mogu dovesti do jakih tjelesnih reakcija označenih pojmom "formaldehidski sindrom". Prije svega, javljaju se glavobolja, podražaj, te upala sluznica dišnih putova i oka, bolovi u ušima.

Ukoliko dođe do udisanja ..

koncentriranih formaldehidskih para mogu nastupiti teška oštećenja sluznica oka, nosa, ždrijela i bronha smetnje disanja, krvotoka, vrtoglavica, mučnina i povraćanje, nervoza, depresija, smetnje pamćenja.

Kod dugotrajne izloženosti formaldehidu nastaje senzibilizacija bronhija i povećava se sklonost astmatičnim napadajima. U kontaktu s kožom javlja se alergijska reakcija.

Također se pretpostavlja karcinogeno djelovanje.

Za unutrašnje prostorije gornja preporučena granica koncentracije za formaldehid iznosi 0.1 ppm.dr. Vesna Harni
Literatura