Svjetski mirSvjetski mir. Transcendentalna meditacija.
Kontakt RSS
Lifestyle
U svijetu gdje tempo života postaje sve brži, sve više stresa i napetosti koje donosi svakidašnjica, predstavlja opasnost i prijetnju razvoju pojedinca i društva. Posljedica nepravilnog načina prehrane je povećanje broja oboljelih od tumora, kao i veća učestalost drugih kroničnih bolesti.

Svjetski mir

Objavljeno: 4. veljače 2018.

     


"Rat se začinje u svijesti - mojoj, tvojoj, našoj -
stoga trebamo u vlastitoj svijesti graditi obranu mira."
Moto UNESCO-a


Svjetski je mir ..

oduvijek bio cilj svakog društva. Rješenje tog problema ima za našu generaciju veću hitrost nego bilo kada u povijesti čovječanstva. Svaka vlada troši ogromna sredstva da bi uklonila patnju, sačuvala mir i osigurala napredak svojih stanovnika. Međutim, svi dosadašnji pokušaji da se ostvari trajni svjetski mir ostali su bezuspješni.

Dilema rat ili mir, na sadašnjem stupnju destruktivnih mogućnosti oružja, predstavlja raskrižje za budućnost i opstanak civilizacije i ljudske vrste općenito. Iako se možda smatramo malim i nevažnim pojedincima, koji ne mogu utjecati na rješavanje ovako velikog problema, ipak svatko od nas može doprinjeti njegovom rješenju.

Zelena šuma je skup zelenog drveća. Miran svijet je svijet mirnih pojedinaca. Pojedinac je jedinka društva. Ako je pojedinac miran on će stvoriti mirnu obitelj, mirna obitelj čini miran narod, a miran narod omogućava mir u svijetu. Mir pojedinca je temelj svjetskog mira.

Problem svjetskog mira je tako ogroman da ga se zbog golemosti ne može riješiti. Ali ako razložimo taj veliki problem na male probleme, možemo ga riješiti na razini pojedinca. Tako se problem svjetskog ili nacionalnog mira može razriješiti na razini pojedinca.

Mir će postati praktična zbilja kada pojedinci počnu rješavati svoje probleme na miran način, a to znači čim pojedinci ostvare svoj puni potencijal. Tako dugo dok pojedinci ne nauče rješavati svoje stvari na miroljubiv, skladan način, sukobi na razini nacija, ili međunarodni sukobi, su neminovni.

Treći bitan temelj mira je sreća. Dok je čovjek nesretan, nemoguć je svaki osjećaj mira. Trajno stanje sreće se, međutim, ne može ostvariti samo izvanjskim, nečim iz područja stalno promjenjivih, prolaznih vrijednosti života.

Ogromna žeđ duha za trajnom srećom može biti zadovoljena samo doživljajem bezgranične sreće, energije i inteligencije u izvoru misli, u stanju čiste svijesti ili stanju najmanje pobuđenosti duha. Mir je na dohvatu čim sreća bude na dohvatu svakog građanina. Kad građani svake zemlje počnu živjeti u harmoniji i miru sa samim sobom, mir će biti prirodna posljedica.

Maharishi kaže da je rat eksplozija nagomilanog stresa u svijetu, koji je rezultat neprekidnog kršenja zakona prirode od strane svih pojedinaca u društvu. Lokalni ili međunarodni sukobi, terorizam i društveni nemiri prouzrokovni su kolektivnim posljedicama napetosti koju pojedinci stalno šire u svojoj okolici.

Napetosti koji se gomilaju u pojedincu odražavaju se i na društvo u kome on živi. Sve dok pojedinci budu kršili prirodne zakone, nastavit će stvarati stres u kolektivnoj svijesti zemlje. Kao rezultat, sve dobre namjere pojedinaca i vlada biti će onemogućene, a svijet će se posvuda suočiti s nasiljem i sukobima. Mir tako ostaje tek apstraktna nedostižna ideja.


Priroda života je napredak ..

promjena je stalna pojava u stvaranju. Kroz promjenu, sve što postoji napreduje. Kvalitet postojanja ovisi o napretku, a napredak ovisi o promjeni.

Budući da je život osiguran samo kroz napredak , napredak je temelj mira, sve veća sreća je temelj mira. Da bismo napredovali moramo biti svakod dana sve kreativniji. Tako postojanje, kako pojedinca tako i društva ovisi o napretku.

TM oslobađa stresove nagomilane u pojedincu pomoću duboke relaksacije, a istodobno jača pojedinca koji tako postaje stvaralačkiji. Takav pojedinac sve manje skuplja duboke stresove i napetosti, a u sve većoj slobodi od stresa prirodno širi sreću i sklad u svojoj okolici i doprinosi svoj dio svjetskom miru.

Kako smo vidjeli iz rezultata znanstvenih istraživanja, pomoću TM raste djelotvornost i stvaralaštvo, raste jasnoća duha i razumijevanje. Zbog toga možemo reći da redovita vježba TM pomaže da život postane svakim danom sve progresivniji i bolji čime se osigurava temelj za miroljubivo, skladno življenje.

Snaga malog broja harmoničnih pojedinaca je vrlo velika, jer je na njihovoj strani podrška same prirode i njezinih zakona. Kada se pojedinčeva svijest otvori polju čiste svijesti za vrijeme vježbe TM, stvara se ublažujući utjecaj sklada i harmonije u okolici, a kada jedan posto stanovništva vježba tehniku transcendentalne meditacije, stvara se toliko snažan utjecaj reda i harmonije u okolici da negativne sklonosti, kao što su kriminal, nesreće i sukobi, počinju nestajati. Ovaj se fenomen naziva Maharishijev učinak.

Maharishi je već 1960. godine rekao da je u svijetu potreban broj od 1% ljudi koji meditiraju kako bi se uspostavio trajan svjetski mir. U to vrijeme broj meditanata je bio premalen da bi se mogla provjeriti ta njegova tvrdnja. Prva istraživanja izvedena 1974. godine u 12 gradova Sjeverne Amerike, pokazuju da je u gradovima u kojma 1% stanovništva meditira (TM) stopa kriminala smanjena za više od 16% dok je u kontrolnim gradovima i dalje rasla (oko 8%). Time je dokazan tzv. Maharishijev učinak u društvenim zajednicama, koji kaže da ako se u nekoj zajednici mali broj stanovništva nalazi u visoko sređenom stanju (duha i tijela), onda će čitavom grupom zavladati red.

Kasnija istraživanja, u svijetu su do sada objavljena 34 sociološka znanstvena rada na ovu temu, potvrdila su te rezultate (u svijetu ima oko 2.000 gradova s 1% meditirajućih stanovnika). Zaključak tih istraživanja se može svesti riječima: Sudjelovanje u programu TM uzrok je smanjenja stope kriminala u gradovima i gradskim područjima.

Povodom tih nalaza Maharishi je rekao: "S jedan posto gradskog stanovništva koje prakticira TM, stopa kriminala se smanjuje. Jedan posto svjetskog stanovništva koje prakticira program TM neutralizirat će stres i negativnosti i stvoriti pozitivnost i mir u cijelom svijetu. Već putem ovog prvog znanstvenog istraživanja možemo vidjeti rađanje novog doba napretka i harmonije za cijelu ljudsku vrstu."

1976. godine Maharishi je predstavio novi program, TM-sidhi. To je napredni postupak ili prirodni nastavak programa TM "koji navikava svijest da djeluje iz jedinstvenog polja naravnog zakona, samoodnosnog stanja čiste svijesti".

Znanstvena istraživanja pokazala su da program TM -sidhi značajno poboljšava dobrobiti tehnike TM: Primjenom programa TM-sidhi značajnije se poboljšava koherencija moždanih valova, inteligencija, stvaralaštvo, te unapređuje dugovječnost. No, najzanimljiviji su bili rezultati socioloških istraživanja koja su pokazala da mali broj ljudi, koji zajedno na jednom mjestu prakticiraju program TM-sidhi, vrlo snažno djeluju na cijelo društvo. Posljedice su bile znatno veće od onih kada je jedan posto vježbao TM.

Istraživanja su otkrila da je dovoljan samo kvadratni korijen iz jedan posto stanovništva koji prakticira program TM-sidhi na jednom mjestu da se stvori utjecaj reda i sklada unutar cijelog stanovništva.Maharishijeva transcendentalna meditacija
Mr.sc. Rade Sibila, učitelj TM, Centar prosvjetljenja "Cmrok"
Jurjevska 45 * 10 000 Zagreb