Nosiva masna uljaAromaterapija. Nosiva masna ulja.
Kontakt RSS
Lifestyle
U svijetu gdje tempo života postaje sve brži, sve više stresa i napetosti koje donosi svakidašnjica, predstavlja opasnost i prijetnju razvoju pojedinca i društva. Posljedica nepravilnog načina prehrane je povećanje broja oboljelih od tumora, kao i veća učestalost drugih kroničnih bolesti.

Nosiva masna ulja

Datum zadnje izmjene: 14. lipnja 2015.
Aromaterapija eteričnim uljima | Recepture s eteričnim uljima | Nosiva masna ulja | Eterična ulja za ljepotu | Masaža beba i male djeceBiljna ulja..

su jedan od nositelja koje upotrebljavamo pri aromaterapiji. Za razliku od eteričnih ulja ona su masna i ne hlape i na papiru ostavljaju uljnati otisak. Bazična ili nosiva masna ulja dijelimo na tri grupe:

  • osnovna ulja koja u masažnom ulju predstavljaju najveći dio (bademovo, sezamovo, lješnjakovo, maslinovo, jojobino, makadamijino...)
  • posebna ulja koja u masažnom ulju čine manji dio (vrlo masna ili preskupocjena da bi se upotrebljavala sama npr. avokadovo, noćurak, pšenične klice...)
  • macerirana ili ulja dobivena namakanjem ljekovitih biljaka u osnovnom ulju (gospina trava, nevenovo, aloe vera, makovo...)


Biljna ulja možemo dobiti iz sjemenki i ljuske na dva načina. Prvi je hladno prešanje (do 60°C) koje je vrlo skupo i radi se puno rjeđe nego drugi način, a to je vruće stiskanje (do 200°C). Drugim načinom iskoristljivost je puno veća (dobije se više ulja), ali je takvo ulje zbog temperatura, pritisaka i kompliciranih postupaka dobivanja slabije kvalitete. Za upotrebu u aromaterapiji koriste se hladno prešana ulja. Ta ulja sadrže vitamine, minerale i ljekovite masne kiseline.

Pri sastavljanju masažne mješavine treba poznavati kožu kojoj je mješavina namijenjena i upotrijebiti bazično ulje koje odgovara tipu kože (suha, masna, osjetljiva...) Postojanost biljnoga ulja ovisi o:

  • sadržaju masnih kiselina (ulja s visokim postotkom zasićenih masnih kiselina su postojanija od onih koja sadrže nezasićene masne kiseline),
  • sadržaju E vitamina koji produžuje postojanost (trajanje).


Ako želimo isključiti svaku mogućnost da u tijelo unosimo ostatke kemijskih gnojiva i otrova, moramo osim najkvalitetnijih eteričnih ulja iz kontroliranog biološkog uzgoja upotrebaljvati i takva osnovna ulja.

O maceriranju (namakanju)

Poznajemo neke biljke koje sadrže vrlo ljekovite tvari, ali se njihovo eterično ulje ne da destilirati ili je to ulje preskupo. Da bi smo ipak upotrijebili njihove ljekovite moći služimo se namakanjem. Veću količinu takve biljke narežemo, namočimo u veliku posudu biljnog ulja (bademovo, sojino, suncokretovo., zobeno...) i ostavimo nekoliko dana na sunčanom mjestu. Broj dana ovisi o biljci koju namačemo. Biljno ulje djeluje u ulozi otapala i izvlači iz biljke sve tvari, koje su u njemu topive: eterično ulje, biljne boje... Tako dobiveno ulje procijedimo i ulijemo u manje bočice. Obično se na taj način dobiva ulje gospine trave, mrkve, arnike, maka, nevena... Namakati inače možemo svaku biljku.

Ako kod kuće u vrtu imate kakvu mirisnu ili ljekovitu biljku, možete sami napraviti ulje. Do polovice napunite staklenku (koja se može dobro zatvoriti) sitno narezanom biljkom i do vrha je napunite lagano zagrijanim izabranim uljem. Vrlo je dobro da pri tome upotrijebite 10% ulja pšeničnih klica, koje će dobro konzervirati mješavinu. Staklenku postavite na sunce (ili na toplo mjesto) na 7 - 10 dana i više puta na dan dobro je protresite. Na kraju ulje procijedite preko pamučne gaze i spremite na hladno i suho mjesto.

Osnovna ulja

Slatko bademovo ulje (Prunus amygdalis var. dulcis)..

je ulje koje je bogato biljnim bjelančevinama. Sadrži vitamine A, B1, B2 i B6. Sadrži i nešto vitamina E i vrlo je trajno. Štiti i hrani kožu, umiruje kožu kod ekcema i sunčanih opekotina. Možemo ga upotrebljavati bez dodataka drugih masnih ulja. Primjereno je za sve tipove kože. Budući da dobro regulira vlažnost, posebno je primjereno za suhu i osjetljivu kožu. Poznavali su ga već i stari Rimljani.

Jojobino ulje (Simmondsia sinensis)..

je po svojoj kemijskoj građi slično kitovom ulju koje su (do zabrane) na veliko koristili u kozmetičkoj industriji jer jako dobro prodire u kožu i regulira njezinu vlažnost. Ista svojstva nalazimo i kod jojobinog ulja koje je u stvari više tekući vosak nego ulje. Dobiva se iz oraščića biljke jojoba, koja uspijeva u pustinjskim krajevima SAD i Meksika. U dodiru sa zrakom ne oksidira i zato ima neograničeni vijek trajanja. Na hladnom se stvrdne, no bez štetnih posljedica i na sobnoj temperaturi ponovno postane tekuće. Može nam poslužiti kao zamjena za pčelinji vosak u kremama. Jojobino ulje je jedno od najboljih ulja uopće i hrani kožu kao ni jedno drugo ulje. Pokazalo se vrlo uspješno kod liječenja ekcema, akni i psorijaze. Kombinacija vitamina i minerala u tom ulju čini kožu mekanom i svilenom. Samo ulje je bez mirisa i zato je primjereno kao osnova za kreme i parfeme. Sadrži također posebnu mirističnu kiselinu koja pomaže kod liječenja reume i artritisa.

Ulje pšeničnih klica (Triticum vulgare)..

dobiva se kao što samo ime kaže, iz klica pšeničnih zrna. Narančasto je smeđe boje i ima snažan miris. Sadrži puno lecitina, vitamina A, D i E i zato je vrlo postojano. Kad dodajemo ulje pšeničnih klica manje postojanim uljima ili masažnim mješavinama (5 - 15%), osiguramo im dužu upotrebu, a koži hranljivi sastojak vitamin E. Ulje pšeničnih klica potiče prirodno obnavljane kože i zato je vrlo primjereno za stariju ili vrlo suhu kožu (npr. na laktovima). Budući da je to ulje u biti vrsta biljnih bjelančevina mogu se pojaviti alergijske reakcije. Preporučljivo je prvo napraviti test na manjem dijelu kože.

Ulje makadamije (Macadamia integrifolia)..

i oraščića makadamijinog drveta dolazi nam iz Australije. Bogato je palmitoleinskom kiselinom koja je mononezasićena masna kiselina i koju ne nalazimo u nijednom drugom biljnom ulju, ali je prisutna u ljudskom potkožnom tkivu. Ta kiselina sa starošću nestaje no tim je uljem pomažemo nadoknaditi. Budući da je to ulje vrlo hranljivo često se upotrebljava u mješavini za njegu nakon sunčanja. Također je vrlo dobro masažno ulje za sve vrste kože jer je vrlo lagano i dobro se upija.

Lješnjakovo ulje (Corylus avellana)..

je nježne crvene boje ugodnog mirisa i blagog okusa po marcipanu. Prodire u gornji sloj kože i zato je primjereno za masnu i kombiniranu kožu. Pospješuje cirkulaciju i blagi je adstringent (zatvara pore). Posebno dobro služi kao podloga za eterična ulja sandalovog, ružinog drveta, tomke i ylang ylanga.

Ulja koja srećete u trgovinama primjerena su za masažne mješavine ako su određene kvalitete i ako vas ne smeta njihov miris: maslinovo, sezamovo, suncokretovo, zobeno, sojino, kikirikijevo, avokadovo, ulje koštica marelice ili breskve, ulje grožđanih peteljki, ulje noćurka, boražine...

Namočena (macerirana) ulja

Ulje aloe vere (Aloa vera)..

dobiva se iz listova pustinjske biljke istog imena. U tim listovima je pohranjena vlaga u obliku želatinaste tekućine koja sadrži enzime, vitamine, proteine i minerale. Svježi listovi narežu se i namoče u bilijno ulje (najčešće sojino). Tako dobiveno ulje sadrži većinu tvari iz svježih listova koje su za ljudsku kožu blagotvorne. Ulje aloe vere vrlo dobro regulira vlažnost kože, obnavlja je i osvježava. Najbolji je izbor u njezi kože opečene suncem. Pri liječenju psorijaze, ekcema ili kožnih alergija posebno dobro podupire djelovanje eteričnih ulja.

Ulje gospine trave (Hypericum perforatum)..

poznato je po svojoj rubin crvenoj boji. Njeni cvjetovi namaču se tri tjedna u (najčešće maslinovom) ulju na jakom suncu. Tako dobiveno ulje odlično je za sve vrste kožnih upala i opekotina (također sunčanih) kao i pri upalama živaca (lumbago, išijas). Dodatak određenih eteričnih ulja povećava mu ljekovitu moć.

Nevenovo ulje (Calendula officinalis)..

dobiva se i cvjetova koji se namaču u maslinovom ulju. Učinkovito je pri zacjeljivanju dekubitusa, kod popucanih kapilara, ogrebotina, upala desni i zakrčenih žila. Vrlo je blagotvorno kod kožnih problema (raspucana, ozebla koža), posebno dobro djeluje kao podloga eteričnim uljima pri liječenju suhih ekcema. Kako je to ulje samo po sebi vrlo ljekovito, učinkovitost mu se povećava dodavanjem eteričnih ulja.

Macerirana ulja koja srećete u trgovinama također su primjerena za masažne mješavine, ako su odrđene kvalitet: mrkvino, makovo, ulje arnike, melisino, ulje lipinhi cvjetova.

Osnovni podaci o mjerama, koji će vam pomoći kod pripreme vaših mješavina:

Jedan mililitar eteričnog ulja sadrži približno 20 kapljica ako ih mjerimo u uobičajnoj bočici s ugrađenom kapaljkom. Kapljice iz ljekarničke pipete su dosta manje, u jednom mililitru ih je približno 30.
Pri mjerenju nosivog ulja možemo si pomoći jedaćim priborom: čajna žličica = 5 ml; jušna žlica = 15 ml.
Koliko eteričnog ulja smijemo dodati nosivom ulju? U 50 ml nosivog ulja dodamo 5 - 20 kapljica eteričnog ulja. Kod djece broj kapljica prepolovimo. Kapljica može iznimno biti i više. Kod eteričnih ulja vrijedi: što je manja koncentracija, dublje će eterično ulje prodrijeti u osjećajnu/psihološku sferu, što koncentracija veća, više će djelovati samo na tijelo.

Koje eterično ulje upotrijebiti?

Za početak upotrijebite samo jedno čisto eterično ulje koje vam posebno dobro miriše. Možete masirati sami (noge, ruke, trbuha, glava..), no naravno užitak je puno veći ako vas masira netko drugi. Možete isprobati neku od dolje nevedenih mješavina ili možete naravno napraviti svoju mješavinu.

Sportsko ulje (opušta umorne mišiće i pospješuje krvotok)

U 50 ml masažnog ulja po izboru ukapamo:
7 kapi eukaliptusa
7 kapi mente
7 kapi đumbira

Svakodnevno masažno ulje u trudnoći

U 100 ml lješnjakovog ulja s malo ulja pšeničnh klica kapnemo:
15 kapi ružinog drveta
3 kapi ruže
Ulje za nježnu kožu dojenčeta
U 50 ml bademovog ulja kapnemo:
1 kap ruže

Romantično masažno ulje

U 50 ml jojobinog ulja kapnemo:
4 kapi ruže
10 kapi sandalovine
4 kapi ylang-ylanga

Kod problema zakrčenih žila

U 100 ml nevenovog ulja dodamo:
20 kapi borovnice
20 kapi čempresa
10 kapi limuna

Kod niskog krvnog tlaka

U 50 ml bademovog ulja dodamo:
9 kapi ružmarina
6 kapi lemongrassa
6 kapi grejpa.Petra Kump, aromaterapeut, Delfin doo , tel. 01/ 2333 278
Rakovčeva 3 * 10 000 Zagreb