Aromaterapija eteričnim uljimaPrapočeci aromaterapije sežu do vremena starih Egipćana nekoliko tisuća godina prije Krista. Egipćani su bili majstori masaže i stručnjaci za njegu kože.
Kontakt RSS
Lifestyle
U svijetu gdje tempo života postaje sve brži, sve više stresa i napetosti koje donosi svakidašnjica, predstavlja opasnost i prijetnju razvoju pojedinca i društva. Posljedica nepravilnog načina prehrane je povećanje broja oboljelih od tumora, kao i veća učestalost drugih kroničnih bolesti.

Aromaterapija eteričnim uljima

Objavljeno: 14. veljače 2013., Datum zadnje izmjene: 28. siječnja 2018.
Aromaterapija eteričnim uljima | Recepture s eteričnim uljima | Nosiva masna ulja | Eterična ulja za ljepotu | Masaža beba i male djeceBiljna ulja ..

su jedan od nositelja koje upotrebljavamo pri aromaterapiji. Za razliku od eteričnih ulja ona su masna, ne hlape i na papiru ostavljaju uljnati otisak. Bazična ili nosiva masna ulja dijelimo na tri grupe:

  • osnovna ulja koja u masažnom ulju predstavljaju najveći dio (bademovo, sezamovo, lješnjakovo, maslinovo, jojobino, makadamijino...)
  • posebna ulja koja u masažnom ulju čine manji dio (vrlo masna ili preskupocjena da bi se upotrebljavala sama npr. avokadovo, noćurak, pšenične klice...)
  • macerirana ili ulja dobivena namakanjem ljekovitih biljaka u osnovnom ulju (gospina trava, nevenovo, aloe vera, makovo...)


Biljna ulja možemo dobiti iz sjemenki i ljuske na dva načina. Prvi je hladno prešanje (do 60°C) koje je vrlo skupo i radi se puno rjeđe nego drugi način, a to je vruće stiskanje (do 200°C). Drugim načinom iskoristljivost je puno veća (dobije se više ulja), ali je takvo ulje zbog temperatura, pritisaka i kompliciranih postupaka dobivanja slabije kvalitete. Za upotrebu u aromaterapiji koriste se hladno prešana ulja. Ta ulja sadrže vitamine, minerale i ljekovite masne kiseline.

Pri sastavljanju masažne mješavine treba poznavati kožu kojoj je mješavina namijenjena i upotrijebiti bazično ulje koje odgovara tipu kože (suha, masna, osjetljiva...) Postojanost biljnoga ulja ovisi o:

  • sadržaju masnih kiselina (ulja s visokim postotkom zasićenih masnih kiselina su postojanija od onih koja sadrže nezasićene masne kiseline),
  • sadržaju E vitamina koji produžujePrapočeci aromaterapije ..

sežu do vremena starih Egipćana nekoliko tisuća godina prije Krista. Egipćani su bili majstori masaže i stručnjaci za njegu kože. Izrađivali su mirisna ulja i pomade i izvozili ih, a posebno je poznata kraljica Kleopatra kojoj je aromaterapija bila najdraži način njege tijela i duha.

Kasnije, stari Grci i Rimljani također koriste biljke i njihova ljekovita i mirisna svojstva u masaži, pri liječenju i u kozmetici. Naročito arapske civilizacije u staro doba usavršavaju metodu destilacije biljnih ekstrakata i izrađuju recepture za proizvodnju mirisnih ulja.

U devetnaestom stoljeću farmaceuti proizvode sintetske mirise i njima zamjenjuju prirodne. Tako Francuska postaje i ostaje vodeći proizvođač parfema, eteričnih ulja i kozmetike, a tamo se posebno istražuje i primjenjuje aromaterapija. Osim u Francuskoj od sredine ovog stoljeća aromaterapija se razvija u Engleskoj i Njemačkoj, a pojačano zanimanje za nju posljedica je odavno poznatog utjecaja mirisa na čovjekovo psihičko i fizičko stanje.


Što su eterična ulja?

Eterična ulja su moć i energija u zgusnutom obliku. Najočitija vrijednost eteričnih ulja je da božanski mirišu, ali to je tek njihova najslabija kvaliteta. Ona su kompleksne tvari pune energije koje su u biljkama zastupljene u vrlo malim količinama. Nalaze se u raznim dijelovima biljke - cvijetu, listu, korijenu, plodu itd. i predstavljaju esencu biljke, njezinu dušu.

Eterična ulja najčešće se dobivaju destilacijom biljaka vodenom parom ili ekstrakcijom alkoholom. Količina ulja u biljkama znatno varira. Tako npr. za 0,5 l ružinog ulja potrebno je 100 kg ružinih latica, dok od 100 kg lavande dobijemo 2,5 l ulja. Ulja su različite gustoće i nisu topiva u vodi već samo u masnoćama. Budući da su jako koncentrirana moraju se upotrebljavati razrijeđena u nosivim uljima kao što su bademovo, jojobino, sezamovo ili neko drugo ulje.

Izuzetno su složenog sastava pa je tako i spektar njihovog djelovanja vrlo širok. Većina ih sadrži po nekoliko stotina sastojaka. Indivudualni miris i aroma-kozmetičke vrijednosti svakog pojedinog ulja ovise o kombinaciji i koncentraciji različitih kemijskih spojeva od kojih se ulja sastoje. Kako djeluju eterična ulja?

U aromaterapiji eterična ulja dovode se u organizam dišnim putem i kroz kožu. Eterična ulja putem osjeta mirisa stižu do mozga i djeluju na hipotalamus, koji upravlja podsviješću i regulira rad vegetativnog živčanog sustava. Mirisni podražaj iz hipotalamusa aktivira veliki mozak, centar svjesnog mišljenja. To znači da mirisni podražaji dolaze u podsvijest, a tek onda ih svjesno mišljenje spoznaje.

Mirisni podražaji u hipotalamusu uvjetuju i lučenje nekih neurokemikalija kao što su endorfini - tvari koje ublažavaju bolove, anestetik koji luči organizam za samoobranu, serotonin - tvar koja umiruje i opušta, adrenalin - tvar koja priprema organizam za pojačani napor.

Eterična ulja imaju vrlo malu molekularnu masu pa lako prodiru kroz kožu (masažom i kupkama), a onda putem krvotoka dolaze do pojedinih organskih sustava na koje se vežu. Već nakon deset minuta moguće ih je dokazati u krvotoku, a izlučuju se preko kože, pluća i bubrega.
Prava i potpuna aromaterapeutska svojstva imaju samo čista prirodna ulja. Osnovne metode djelovanja u aromaterapiji su masaža, akupresura i reflekologija. Eterična ulja pomažu djelovanje tih metoda i kada dospiju u organizam vraćaju mu harmoniju i povoljno djeluju na sustave i organe s poremećnom aktivnošću. Čemu služe eterična ulja?

Eterična ulja djeluju na duhovnost (razum), dušu (emocije) i tijelo, što znači cjelovito. Istinska ljepota čovjeka dolazi iznutra i odraz je skladnog i cjelovitog djelovanja duha, duše i tijela. Eterična ulja koja djeluju na duh i dušu opuštaju i pomažu u traženju unutrašnjeg mira, pomažu pri koncentraciji i pamćenju i štite nas da ne postanemo žrtva stresa. Eterična ulja koja djeluju na tijelo poboljšavaju funkcije kože, umiruju bolesna stanja kože, potiču i smiruju rad organskih sustava, a preko hipotalamusa djeluju na procese kojima upravljaju hormoni.

Da bi u aromaterapiji imala prave efekte, eterična ulja moraju biti izuzetne kvalitete i potpuno prirodna. Prirodna eterična ulja prepoznaju se po izuzetno snažnom i "punom" mirisu. Zbog složenog kemijskog sastava nemoguće ih je u potpunosti falsificirati. Sintetička eterična ulja mogu se koristiti u parfumerijskoj industriji ili u mirisnim lampama ali njihova upotreba u aromaterapiji potpuno je neprihvatljiva, jer nemaju životne moći, nemaju nikakav utjecaj na organizam, ili su popratni efekti loši.

Prirodna eterična ulja izuzetno dobo djeluju pri masaži tijela i lica. Kontakt ulja sa završecima živaca u koži izaziva trenutačnu reakciju živčanog sustava čiji je rezultat opuštanje. Koriste se za inhalacije, u kupkama, u kompresama, u mješavanima za masažu, te za njegu lica i tijela.

Dijele se na:

  • citrusne mirise koji brzo hlape, potiču koncentraciju i osvježavaju, te odlično njeguju masnu kožu,
  • cvjetne mirise koji su najomiljeniji, a djeluju na duševna i emocionalna stanja. Uravnotežuju rad živčanog sustava i njeguju suhu, masnu i zrelu kožu tako da utječu na lučenje pojedinih sekreta u koži i
  • drvne ili smolaste mirise koji djeluju na organske i hormonske sustave u tijelu, stabiliziraju našu psihu, vraćajau nas u stvarnost. Općenito poboljšavaju krvotok u tkivima, regenereiraju stanice i utječu na povećanu proizvodnju bijelih krvnih zrnaca, koje brane organizam od bakterija.


Prirodna eterična ulja odličan su dodatak osobnoj kozmetici. Nekoliko kapi možete dodati u kreme, šampone i losione. Bit ćete presretni rezultatom. Eterična ulja i aromaterpija mogu biti vrijedna pomoć u vašem stvaranju zdravog života i brige za ljepotu.Petra Kump, aromaterapeut, Delfin doo , tel. 01/ 2333 278
Rakovčeva 3 * 10 000 Zagreb