Histerektomija kod benignih indikacija: treba li ukloniti jajnike?Funkcija jajnika u menopauzi nije sasvim prekinuta, a uklanjanje jajnika može biti povezano s važnim štetnim učincima na zdravlje žene.
Kontakt RSS
Histerektomija kod benignih indikacija: treba li ukloniti jajnike?
Funkcija jajnika u menopauzi nije sasvim prekinuta, a uklanjanje jajnika može biti povezano s važnim štetnim učincima na zdravlje žene.

Histerektomija kod benignih indikacija: treba li ukloniti jajnike?

Objavljeno: 19. studenog 2018., Datum zadnje izmjene: 18. studenog 2018.

Histerektomija s obostranim uklanjanjem jajnika i jajovoda

Godišnje se u Sjedinjenim Državama napravi više od 600.000 histerektomija. U oko 50% slučajeva se elektivno uklone i jajnici (ooforektomija). Razlog za ooforektomiju je sprečavanje kasnijih mogućih bolesti jajnika kao što je rak jajnika, koji ima životni rizik od 1,3%. Nadalje, tvrdi se da menopauzalni jajnici više nisu dovoljno hormonski aktivni da bi žena mogla imati koristi od svojih hormona (uglavnom estradiola). Žene u menopauzi imaju tipične simptome i posljedice hipoestrogenizma.

Međutim, funkcija jajnika u perimenopauzi / menopauzi nije potpuno prekinuta, a nagla promjena u izlučivanju hormona nakon ooforektomije može biti povezana s važnim štetnim učincima na zdravlje.

Nedavni pregled Adelmana i Sharpa bavi se rizicima elektivne obostrane ooforektomije.


Posljedice uklanjanja jajnika

Stopa uklanjanja zdravih jajnika s histerektomijom se povećava s dobi; stope su najviše u žena od 45 do 54 godine. Odluka o uklanjanju zdravih jajnika često je pod utjecajem osobne ili obiteljske povijesti raka dojke ili jajnika.

Pregled je donio sljedeće zaključke:

  • Mortalitet uslijed svih uzroka (rak jajnika / dojke u odnosu na kardiovaskularnu bolest) veći je nakon uklanjanja zdravih jajnika u usporedbi s ostavljanjem jajnika. Nadomjesna terapija estrogenom smanjuje rizik od mortaliteta svih uzroka. S obzirom na mortalitet svih uzroka, čini se da žene imaju koristi od čuvanja jajnika do 65 godina starosti.

  • Uklanjanje jajnika je povezano s manjim rizikom za rak jajnika. Rizik za rak dojke je također smanjen kada se jajnici odstrane prije prirodne menopauze. Rizik za smrt od bilo kojeg raka je manji u žena kod kojih su jajnici ostavljeni.

  • Nekoliko studija (ali ne i sve) je pokazalo da je rizik od kardiovaskularnih bolesti veći među onima kod kojih se odstrane jajnici. Što je mlađa žena u vrijeme uklanjanja jajnika, to je veći rizik. Nadomjesna terapija estrogenom nakon što se odstrane jajnici povezana je s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

  • Kognitivni poremećaji i demencija su češći među pacijenticama u kojih su jajnici odstranjeni, osobito ako je postupak učinjen prije 50. godine života. Nadomjesna terapija estrogenom je povezana sa sporijim kognitivnim padom.

  • Histerektomija može biti korisna za seksualno funkcioniranje (npr. ako se izvodi zbog velikih mioma), ali istodobno uklanjanje zdravih jajnika može negativno utjecati na spolnost zbog posljedične vaginalne suhoće i smanjenja libida.

  • Rizik za osteoporozu i srodne prijelome povećava se nakon uklanjanja jajnika, osobito kada se obavlja kod mlađih žena. Nadomjesna terapija estrogenom nudi neku zaštitu.


Zaključak

Kao rezultat gubitaka folikula, prirodna menopauza obično počinje oko 50. ili 51. godinu starosti. Popraćena je značajnim promjenama u lučenju hormona jajnika; ciklički estradiol / progesteronski sekretorni kapacitet je izgubljen, ali jajnici ne prestaju naglo s radom. Jajnici u menopauzi i dalje luče androgene (testosteron, androstendion) i pridonose s oko jednom trećinom ukupne sinteze androgena. Androgeni su potrebni za održavanje zdravlja kostiju, seksualne funkcije, mišićne mase, snage i ukupne energije.

Uklanjanje jajnika je povezano sa smanjenjem rizika za rak jajnika i dojke. Jedan slučaj raka jajnika se izbjegne za svakih 300 operativnih postupaka. Uklanjanje jajnika također onemogućuje nastanak bilo kakvih tumora jajnika i sprječava potrebu za dodatnom operacijom u budućnosti.

Međutim, neki rizici, uključujući mortalitet od svih karcinoma, osteoporoza, kognitivni poremećaji i kardiovaskularne bolesti su povezani s kirurškom menopauzom. Utjecaj menopauzalnog hipoestrogenizma može se smanjiti hormonskom nadomjesnom terapijom, a rizik je veći među ženama u pre i perimenopauzi.

Kada se planira histerektomija zbog benignih stanja treba razgovarati s pacijenticom o razlozima za i protiv uklanjanja zdravih jajnika. Odluka o uklanjanju jajnika mora biti individualizirana, uzimajući u obzir čimbenike kao što su dob, osobna ili obiteljska povijest raka i kardiovaskularne bolesti, te prihvaćanje nadomjesne estrogenske terapije.

Ženama koje su mlađe i niskog rizika od karcinoma ili kardiovaskularnih bolesti treba zadržati jajnike.Reference:
Rinaudo P, Strauss JF 3rd. Endocrine function of the postmenopausal ovary. Endocrinol Metab Clin North Am. 2004;33:661-674.
National Cancer Institute. Contents of the SEER Cancer Statistics Review (CSR), 1975-2015. Source Accessed June 27, 2018.
Adelman MR, Sharp HT. Ovarian conservation vs removal at the time of benign hysterectomy. Am J Obstet Gynecol. 2018;218:269-279.
Santoro N, Randolph JF Jr. Reproductive hormones and the menopause transition. Obstet Gynecol Clin North Am. 2011;38:455-466.
:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni