Spermiji možda više vole bokserice nego usko donje rubljeMuškarci koji većinu vremena nose bokserice mogu biti plodniji od onih koji se odlučuju za usko donje rublje.
Kontakt RSS
Spermiji možda više vole bokserice nego usko donje rublje
Muškarci koji većinu vremena nose bokserice mogu biti plodniji od onih koji se odlučuju za usko donje rublje.

Spermiji možda više vole bokserice nego usko donje rublje

Objavljeno: 21. studenog 2018., Datum zadnje izmjene: 18. studenog 2018.

Muškarci koji većinu vremena nose bokserice mogu biti plodniji od onih koji se odlučuju za usko donje rublje, navodi se u novoj studiji.

Kod muških partnera u parovima koji su tražili liječenje neplodnosti, istraživači su utvrdili da je usko donje rublje povezano s nižim brojem spermija i koncentracijom spermija i višim razinama hormona koji mogu ukazivati na probleme u testisu, prema izvješću objavljenom na internetu u časopisu "Human Reproduction".

Učinak nije bio ogroman, ali, "ako se pripremamo za trudnoću, otišao bih kupiti bokserice oko tri mjeseca prije ", rekao je dr. Jorge Chavarro iz Harvarda T.H. Chan School of Public Health u Bostonu.

"Kao društvo, tradicionalno, plodnost je zamišljena kao ženska tema, ali kad zapravo gledate na probleme morate se sjetiti da je trudnoća timski projekt. I možete identificirati probleme kod muškarca u polovici parova, a u trećini to je isključivo muškarac. "

Zašto tri mjeseca prije nego što pokušate ostvariti trudnoću? Dok se sperma kontinuirano proizvodi, potrebno je oko tri mjeseca da postane zrela, rekao je Chavarro.

Istraživači su analizirali podatke 646 muškaraca koji su bili dio parova koji su tražili liječenje u Klinici za plodnost u Generalnoj bolnici u Massachusetts od 2000. do 2017. godine. Muškarci, između 32. i 39. godine, također su popunili anketu koja uključuje pitanja o stilu donjeg rublja koje su nosili u posljednja tri mjeseca. Opcije su bile: bokserice, uske bokserice, bikini, gaćice i "drugo".

Nakon prilagodbe drugih čimbenika kao što su dob, težina i dio dana kad su prikupljeni uzorci, istraživači su otkrili da muškarci koji su nosili bokserice imaju 25 posto veću koncentraciju sperme i 17 posto veći broj spermija od onih koji su favorizirali ostale stilove donjeg rublja.

Uzorci krvi prikupljeni od 304 sudionika pokazali su da muškarci koji su nosili bokserice imaju 14% nižu razinu hormona koji stimulira folikule. "Veći FSH stimulira proizvodnju sperme kod muškaraca, pa to sugerira da testisi pokušavaju reći mozgu da postoji potreba za spašavanjem i nadoknadom", rekao je Chavarro.

Muškarci koji su nosili uske gaćice imali su milijune manje spermija, to ne bi bio problem kod muškaraca s normalnim brojem spermatozoida, rekao je Chavarro. "Govorimo o oko 20 milijuna razlika u spermi," rekao je. "Dakle, ako idete od 150 milijuna (normalni broj spermija) na 130 milijuna, to vjerojatno neće utjecati, ali ako idete od 50 milijuna do 30 milijuna ili od 30 do 10 milijuna, to bi moglo. A ako niste u klinici za plodnost, ne znate koliki je vaš broj spermija. "

Razlog koji može utjecati na broj spermija je taj što klasične gaćice drže testise blizu tijela, rekao je Chavarro. "Već smo znali da je spermatogeneza vrlo osjetljiva na temperaturu, a to je glavni razlog zbog kojeg žive izvan trbušne šupljine. Testisi muškaraca koji nose čvršće donje rublje su izloženi višim temperaturama od onih koji su imali komotnije donje rublje."

Bilo je dobrih vijesti: tip donjeg rublja nije utjecao na strukturu spermija ili njihovu sposobnost kretanja.

Muškarci koji pokušavaju ostvariti trudnoću sa svojim partnericama možda ne moraju izbaciti sve svoje gaćice, rekao je dr. Harry Fisch, klinički profesor urologije i reproduktivne medicine na Weill Cornell Medical College u New Yorku.

Ako samo hodate u klimatiziranoj sobi, vjerojatno neće biti puno razlike između bokserica i gaćica", rekao je Fisch, koji nije bio uključen u studiju.

"Ali ako vježbate i nosite čvršće donje rublje, vjerojatno izlažete svoje testise riziku od vrućine."
Toplina je jedini faktor za koji je dosljedno utvrđeno da utječe na proizvodnju sperme, primijetio je Fisch. "Zato vidite sezonske varijacije u broju spermija", dodao je. "Niži je u toplijim godišnjim dobima. Zato i mi govorimo muškarcima da ne idu u jacuzzije".

I dok efekt donjeg rublja nije "dramatičan", rekao je Fisch. "Ako pokušavate imati dijete, želite biti u najboljem stanju i imati što manje nepovoljnih utjecaja."


IZVOR: https://bit.ly/2OjsjqI
Hum Reprod 2018.:: Sanja Tadić, dr.med.spec.ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni