Postmenopauzalno krvarenje - pouzdan znak raka endometrijaGotovo sve žene s rakom endometrija imaju povijest postmenopauzalnog krvarenja.
Kontakt RSS
Postmenopauzalno krvarenje - pouzdan znak raka endometrija
Gotovo sve žene s rakom endometrija imaju povijest postmenopauzalnog krvarenja.

Postmenopauzalno krvarenje - pouzdan znak raka endometrija

Objavljeno: 26. studenog 2018., Datum zadnje izmjene: 25. studenog 2018.

Gotovo sve žene s rakom endometrija imaju povijest postmenopauzalnog krvarenja (PMB), iako će samo kod manjeg broja žena s PMB-om biti dijagnosticiran karcinom endometrija, pokazuju sustavni pregled i meta-analiza.

"Povećani porast učestalosti karcinoma endometrija i mortaliteta naglašava važnost strategija za rano otkrivanje i prevenciju", napisali su Megan Clarke, PhD, stručnjak za prevenciju raka, National Cancer Institute, Rockville, Maryland i kolege.

"Ovo sustavno preispitivanje i meta-analiza ... ukazuju da se krvarenje u postmenopauzi javlja u oko 90% žena s rakom endometrija, no samo se kod 9% žena s krvarenjem u postmenopauzi dijagnosticira karcinom endometrija", dodaju istražitelji.

"Ovi nalazi pružaju činjenice za evaluaciju strategije ranog otkrivanja karcinoma endometrija i mogu poduprijeti odluke donešene na temelju rizika u kliničkom liječenju krvarenja u postmenopauzi", napisali su Clarke i kolege. Studija je objavljena online u "JAMA Internal Medicine".

Pregled i meta-analiza su obuhvatili 129 studija koje su uključivale 40.790 bolesnica. Ukupno je 34.432 sudionica imalo povijest PMB dok je kod 6358 pacijentica bio dijagnosticiran karcinom endometrija.

Bez obzira na stupanj tumora u dijagnozi, "udružena prevalencija PMB kod žena s rakom endometrija je bila 91%", izvijestili su istraživači.

Udružena prevalencija PMB je bila još veća u žena s karcinomom endometrija prvog stupnja, od kojih je 94% imalo povijest PMB.

Međutim, ta učestalost je varirala ovisno o zemljopisnom području i upotrebi hormonske terapije. Na primjer, u žena s PMB, rizik od dijagnoze raka endometrija je bio najniži u sjevernoj Americi (5%) i sjevernoj Europi (7%), dok je bio najveći u zapadnoj Europi (13%).

Rizik za rak endometrija bio je također "znatno niži" u studijama u kojima su žene s PMB uzimale hormonsku terapiju.

Ovaj nalaz sugerira da određene kombinacije hormonske terapije imaju zaštitni učinak na endometrij, napisali su autori studije.

"Smjernice kliničke prakse trenutačno preporučuju dijagnostičku obradu žena koje imaju PMB transvaginalnim ultrazvukom, biopsijom endometrija i histeroskopijom s biopsijom", rekao je Clarke.

"Naši rezultati podržavaju ove smjernice i pružaju sigurnost da će evaluacija žena s PMB otkriti većinu karcinoma u ranoj fazi", dodao je.

Clarke je također naglasio da liječnici trebaju obavijestiti žene da PMB može biti simptom raka endometrija i da je potrebno zatražiti liječničku pomoć ukoliko imaju ovaj problem.

S druge strane, "kliničari također trebaju istaknuti da je PMB povezan s mnogim benignim stanjima i da će kod manje od 1 od 10 žena s PMB biti dijagnosticiran rak endometrija", istaknuo je Clarke.

Autori također naglašavaju da niska pozitivna prediktivna vrijednost PMB kao dijagnostičkog pokazatelja raka endometrija kod svih žena s PMB znači da postoji potreba za dodatnim testovima u žena s PMB i izbjegavanje nepotrebnih biopsija kod žena s niskim rizikom za malignitet.


JAMA Intern Med. Objavljeno online, 2018.g.

:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni