Pad trombocita normalan u urednoj trudnoćiAnaliza 7.351 trudnoća ukazuje na prosječan pad trombocita tijekom trudnoće od 17% u svih žena s nekompliciranom trudnoćom.
Kontakt RSS
Pad trombocita normalan u urednoj trudnoći
Analiza 7.351 trudnoća ukazuje na prosječan pad trombocita tijekom trudnoće od 17% u svih žena s nekompliciranom trudnoćom.

Pad trombocita normalan u urednoj trudnoći

Vezano
Vezani članci
Objavljeno: 30. studenog 2018., Datum zadnje izmjene: 25. studenog 2018.

Liječnici s Medicinskog centra Sveučilišta u Oklahomi su izjavili da njihova analiza 7.351 porođaja sugerira da je prosječan pad trombocita tijekom trudnoće 17% u svih žena s nekompliciranom trudnoćom.

I što je niža brojka trombocita na početku trudnoće, to je niža u vrijeme porođaja.

Samo ako brojka padne ispod 100.000 / mm3 liječnici bi trebali tražiti uzrok uz trudnoću i njegove komplikacije, rekli su.

Od 1993.g. tri velike studije bilježe pad na 150.000 / mm3 kod 5% do 10% žena s nekompliciranim trudnoćama, stanje poznato kao gestacijska trombocitopenija.

"Samo smo desetljećima pretpostavljali da trombociti padaju u svih žena tijekom trudnoće", izjavila je koautor Dr. Jennifer McIntosh, specijalist za fetalnu medicinu. "Mislili smo da je bezopasno i da nije zabrinjavajuće. Ono što smo sada utvrdili je zapravo koliki trebaju biti trombociti u svakom tromjesečju i što se događa tijekom normalne trudnoće, pa umjesto da pretpostavljamo imamo brojeve koji se primjenjuju. "

Podaci, objavljeni u "The New England Journal of Medicine", pokazuju da je u vrijeme porođaja 9,9% od 4.568 žena s nekompliciranim trudnoćama imalo brojku trombocita ispod 150.000 / mm3. Samo 1,0% je imalo broj ispod 100,000 / mm3, a samo 0,1% ispod 80,000 / mm3 u slučajevima kada nije ustanovljen alternativni uzrok.

"Naši podaci sugeriraju da bi, za žene s nekompliciranom trudnoćom koje imaju broj trombocita manji od 100.000 po kubnom milimetru, treba razmotriti uzrok trombocitopenije osim same trudnoće", rekli su istraživači.

Od 2.586 žena s komplikacijama povezanim s trudnoćom - skupina koja je uključivala blage slučajeve hipertenzije ili dijabetesa - 11.9% je imala broj ispod 150.000 / mm3.

Žene s kompliciranom trudnoćom su također pokazale različite obrasce pada.

"Srednja vrijednost trombocita se smanjivala sličnom brzinom u žena s komplikacijama povezanim s trudnoćom i onima s nekompliciranim trudnoćama do trećeg tromjesečja, kada se značajno smanjio broj trombocita u žena s komplikacijama povezanim s trudnoćom", napisali su istraživači.

Preostalih 197 žena je imalo prethodno stanje za koje je poznato da uzrokuje trombocitopeniju.

Nakon porođaja je potrebno obično u prosjeku 7,1 tjedana da se broj trombocita vrati na razinu koja se vidi u podacima od 8,885 netrudnih žena prikupljenih u Nacionalnom istraživanju za zdravlje i prehranu. Pad je uočen bez obzira na rasu i etničku skupinu.

Razlog pada broja ostaje nejasan. Razina trombocita može postati smanjena jer se količina plazme u tijelu povećava tijekom trudnoće. Osim toga, budući da slezena tipično raste za 50% tijekom trudnoće, može biti da uništava više trombocita.

Trombociti se mogu akumulirati u posteljici, zbog čega se niže vrijednosti često vide kod žena koje nose blizance.

"Mislim da ponekad previše nadziremo žene s nižim brojem trombocita i mislim da će možda širi raspon vrijednosti omogućiti da jače kontroliramo one s kritičnim vrijednostima, a ne toliko one s graničnim vrijednostima", izjavila je dr. McIntosh.


IZVOR: https://bit.ly/2KvTblT
N Engl J Med 2018.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni