Plodnost i razina masnih kiselina u plazmiRazina masnih kiselina u plazmi može biti povezana s povećanom ili smanjenom plodnošću.
Kontakt RSS
Plodnost i razina masnih kiselina u plazmi
Razina masnih kiselina u plazmi može biti povezana s povećanom ili smanjenom plodnošću.

Plodnost i razina masnih kiselina u plazmi

Vezano
Vezani članci
Objavljeno: 26. prosinca 2018., Datum zadnje izmjene: 23. prosinca 2018.

Prekoncepcijska razina masnih kiselina u plazmi može biti povezana s povećanim ili smanjenim fekundabilitetom, izvješćuju istraživači.

"Otkrili smo posebno zanimljivo da su mononezasićene masne kiseline (MUFAs), koje su pokazale da štite od kardiovaskularnih bolesti, također povezane s poboljšanim fekundabilitetom“, rekla je dr. Sunni L. Mumford, Nacionalni institut za zdravlje i razvoj djece Bethesdi, Maryland.

"Također, uzevši u obzir prednosti omega-3 masnih kiselina, bili smo iznenađeni što nisu bile povezane s plodnošću u žena s prethodnim gubitkom trudnoće", rekla je.

Čini se da masne kiseline igraju ključnu ulogu u reproduktivnoj funkciji i plodnošću, vjerojatno kroz njihovu ulogu u sintezi prostaglandina, osjetljivosti na inzulin, upali i steroidogenezi.

Dr. Mumford i kolege koristili su podatke iz EAGeR prospektivnog ispitivanja kako bi ispitali odnos između prekoncepcijske razine fosfolipidnih masnih kiselina u plazmi i plodnosti, mjerenjem vremena do ostvarenja trudnoće (broj menstrualnih ciklusa do postizanja trudnoće).

Nakon prilagodbe za kočimbenike, ustanovljeno je da su mononezasićene masne kiseline (MUFAs) povezane s povećanom plodnosti, dok su polinezasićene masne kiseline (PUFAs) povezane sa smanjenom plodnošću, izvijestio je tim u časopisu "The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism".

Ove poveznice bile su kod žena sa smanjenom i normalnom težinom, ali ne i kod žena s prekomjernom tjelesnom težinom.

Nije bilo veze između zasićenih masnih kiselina ili trans masnih kiselina i plodnosti.

"Iako smo utvrdili da je sastav masnih kiselina mjeren u plazmi bio povezan s plodnošću, dodatna istraživanja i dopunske studije su potrebne kako bi se utvrdila najbolja prehrana za poboljšanje plodnosti ", rekla je dr. Mumford. "Žene bi trebale nastaviti uzimati svaki dan dodatak koji sadrži 400 mikrograma folne kiseline i težiti zdravoj prehrani."


IZVOR: https://bit.ly/2P7wNBa
J Clin Endocrinol Metab 2018.:: Sanja Tadić, dr.med.spec.ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni