Godine su ključne u postupcima očuvanja plodnostiVeći uspjeh kod zamrzavanja jajnih stanica prije 36. godine života.
Kontakt RSS
Godine su ključne u postupcima očuvanja plodnosti
Veći uspjeh kod zamrzavanja jajnih stanica prije 36. godine života.

Godine su ključne u postupcima očuvanja plodnosti

Objavljeno: 13. ožujka 2019., Datum zadnje izmjene: 10. ožujka 2019.

Prema novim saznanjima, žene koje su podvrgnute postupcima očuvanja plodnosti ("Fertility Preservation") imaju veću vjerojatnost da će roditi živo dijete ako zamrzavaju oocite prije 36. rođendana.

35-godišnje žene ili mlađe koje su podvrgnute očuvanju plodnosti prije liječenja raka (Onco-FP) imale su nižu kumulativnu stopu nataliteta i niži opstanak oocita nego one koje su se odlučivale za ovaj postupak svojom željom, otkrili su dr. Ana Cobo i kolege iz IVIRMA-Valencia u Španjolskoj.

"Broj oocita koji je korišten po pacijentici usko je povezan s uspjehom, uz znatnu dobit u rezultatu dodavanjem nekoliko oocita, osobito kod mladih bolesnica podrvrgnutih očuvanju plodnosti", objavljeno je u "Human Reproduction". "U ovoj skupini, žene bi se trebale poticati na zamrzavanje jajnih stanica u 35. godini ili ranije."

Postupci zamrzavanja oocito, bilo po želji ili zbog bolesti i očuvanja plodnosti, postali su sve češći, ali dokazi o rezultatima među ženama kod kojih su korištene konzervirane oocite su slabi, posebno za onkološke pacijentice, napominju autori.

Trenutna studija, koja je dosad najveća o rezultatima očuvanja plodnosti, obuhvatila je 6.362 žene. Bilo je 5.289 pacijentica koje su ovaj postupak odabrale sa 7.044 ciklusa, te 1.073 onkoloških bolesnica koje su željele očuvati jajne stanica sa 1.172 ciklusa.

Pacijentice koje su odabrale očouvanje plodnosti bile su u prosjeku starije, u odnosu na onkološke pacijentice (37,2 prema 32,3%). Pri tome je 81,1% zdravih žena zamrznulo oocite nakon 35. godine života, dok je 69,9% žena s onkološkim bolestima imalo 35 godina ili manje kada su njihove oocite vitrificirane.

Zdrave pacijentice (starije dobi) su imale manje jajnih stanica uzetih i vitrificiranih po ciklusu u odnosu na onkološke paijentice, iako su ispitanice bile slične.

Više zdravih žena su pokušale ostvariti trudnoću sa zamrznutim jajnim stanicama nego pacijentica koje su ovaj postupak odabrale zbog onkološke bolesti (12,1% nasuprot 7,4%). Stope implantacije bile su 42,6% kod zdravih i 32,5% u žena koje su liječene od nekog oblika raka.

Među ženama u dobi 35 godina i mlađim, stope trudnoće bile su 57,7% kod zdravih žena i 35,7% onkoloških pacijentica, dok su stope živorođene djece bile 68,8% i 42,1%.

Kada su autori kontrolirali dob i režim stimulacije jajnika, razlog za očuvanje plodnosti nije utjecao na preživljavanje oocita ili kumulativnu stopu živorođenosti. Korigirani omjer vjerojatnosti preživljavanja oocita bio je 1.92 za žene mlađe od 36 godina u usporedbi sa starijim ženama, dok je za kumulativna stopa živorođenosti iznosila 3.11 (P = 0.0001).

"Iako je stopa implantacije bila znatno niža kod onkoloških pacijentica kod kojih su zamrznute jajne stanice, učinak bolesti (karcinoma) nije dokazan. Bolesnice koje su zamrznule jajne stanice treba individualno savjetovati prema dobi i broju dostupnih oocita", zaključili su autori.


IZVOR: https://bit.ly/2B4drIY
Hum Reprod 2019.


:: Sanja Tadić, dr.med.spec.ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni