Nema koristi od struganja endometrija prije IVF-aUzimanje uzorka endometrija prije IVF nije ostvarilo očekivanu korist u poboljšanju niti jednog ishoda postupka umjetne oplodnje.
Kontakt RSS
Nema koristi od struganja endometrija prije IVF-a
Uzimanje uzorka endometrija prije IVF nije ostvarilo očekivanu korist u poboljšanju niti jednog ishoda postupka umjetne oplodnje.

Nema koristi od struganja endometrija prije IVF-a

Objavljeno: 27. ožujka 2019., Datum zadnje izmjene: 25. ožujka 2019.

Vrijeme je da prestanemo strugati endotel maternice prije in vitro oplodnje (IVF), u pokušaju da poboljšamo izglede za živo rođenje, pokazuju novi rezultati iz velike pragmatične randomizirane kontrolirane studije pod nazivaom "Pipelle for Pregnancy" (PIP).

Stopa živorođenih bila je 26,1% među ženama, bez obzira na to jesu li ili nisu imale ovaj zahvat u postupku IVF-a.

Zapravo, "analize podskupina nisu identificirale populacije žena koje bi mogle imati koristi", objavili su glavna autorica dr. sc. Sarah Lensen sa Sveučilišta u Aucklandu na Novom Zelandu i njezini kolege online u "New England Journal of Medicine".

Štoviše, ovaj uobičajeni postupak IVF-a "bio je također povezan s blagom količinom boli i malim brojem neželjenih događaja", primjećuju oni.

"Ovo je daleko od primjera dobro namjerene intervencije koja uistinu nema nikakve koristi", pišu u popratnom uvodniku dr. Med. Ben W. Mol, sa Sveučilišta Monash, Clayton, Australija, i Kurt T. Barnhart, MD, MSCE, iz Sveučilište Pennsylvania, Philadelphia.

Za razliku od prijašnjih studija, rezultati sadašnjeg ispitivanja "trebali bi biti pouzdani“, jer je to bilo veliko, pragmatično ispitivanje, provedeno u pet zemalja, koje je ispitivalo postupke kod žena koje su imale ili prvi put IVF ili prethodni neuspjeli IVF.

"Dobro provedena" PIP studija "naglašava da svi adjuvansi u IVF-u i tretmani oplodnje općenito, trebaju biti pažljivo procijenjeni prije nego što budu ponuđeni neplodnim parovima koji mogu biti osjetljivi na sve što bi moglo hipotetički povećati njihove šanse za dobivanje djeteta“, sumiraju Mol i Barnhart.

"Ozljeda endometrija: široko prihvaćena, jednostavna, jeftina procedura"

Kako bi se poboljšala brzina uspješnosti IVF-a, predloženi su različiti dodatni tretmani, uključujući namjerno grebanje endometrija što uzrokuje imunološki i upalni odgovor koji mijenja mikro okolinu maternice. Nadali su se da će to povećati održivost prenesenog embrija.

Cochraneov pregled 14 skupnih randomiziranih ispitivanja ozljeda endometrija u 2015. godini podržao je ovu praksu (omjer vjerojatnosti živog rođenja ili trudnoće u tijeku od 1,42, u usporedbi s procedurom bez struganja), pišu Mol i Barnhart. Međutim, izvorne studije bile su male, a dokazi iz drugih studija bili su proturječni.

Ipak, "ovaj jednostavan i jeftin postupak široko je prihvaćen od strane stručnjaka za neplodnost i koristi se kod desetaka tisuća žena širom svijeta, za uobičajenu naknadu između 200 i 500 dolara", primjećuju oni. 83% stručnjaka za neplodnost u Velikoj Britaniji, Australiji i Novom Zelandu nude ili preporučuju struganje endometrija, prema Lensenu i kolegama.

Da bi se to istražilo, PIP ispitivanje nasumice je odredilo 1364 žene, koje su bile podvrgnute IVF-u u 13 klinika u Australiji, Novom Zelandu, Švedskoj, Belgiji i Ujedinjenom Kraljevstvu od 2014. do 2017.godine, u grupu „endometrija-grebanje“ (690) ili u kontrolnu skupinu bez intervencije (674).

Žene u obje skupine imale su slične karakteristike; medijan dobi bio je 35 godina, a srednji indeks tjelesne mase 24. Samo je manje od polovice (46%) prvi put imalo prijenos embrija, a 30% je imalo dva ili više prethodnih transfera embrija.

Približno dvije trećine žena u obije skupine dobilo je svježi embrij. Kod ostalih su implantirani smrznuti embriji.

Stopa živorođenih bila je potpuno ista u skupini sa struganjem endometrija i kontrolnoj skupini (prilagođen omjer izgleda, 1,00).

Štoviše, urednici bilježe, "nije bilo koristi u bilo kojem sekundarnom ishodu, uključujući kliničku trudnoću ili pobačaj, niti u podskupinama koje su definirane brojem prethodnih IVF ciklusa ili trajanja ili uzroka neplodnosti."

Nadalje, za žene u skupini koja je imala struganje endometrija, srednja vrijednost boli bila je 3,5 (na ljestvici od 1 do 10 u kojoj je 10 pokazivalo najjaču bol). Četrnaest pacijentica imalo je nuspojave: pet je imalo prekomjernu bol (jedna je bila upućena na hitnu službu), sedam se onesvijestilo ili osjećalo vrtoglavicu ili mučninu, a dvije su pretjerano krvarile.

IVF zajednica "može se utješiti" incidencijom štete, kažu Mol i Barnhart u svom uvodniku.

N Engl J Med. Objavljeno online, 2019.


:: Sanja Tadić, dr.med.spec.ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni