WHO podupire HPV cjepivo kao "ključno"Cjepivo protiv HPV-a "ključno" je zdravstveno sredstvo za prevenciju genitalnog karcinoma.
Kontakt RSS
WHO podupire HPV cjepivo kao "ključno"
Cjepivo protiv HPV-a "ključno" je zdravstveno sredstvo za prevenciju genitalnog karcinoma.

WHO podupire HPV cjepivo kao "ključno"

Vezano
Vezani članci
Objavljeno: 26. rujna 2019., Datum zadnje izmjene: 8. rujna 2019.
Cjepivo protiv HPV-a "ključno" je zdravstveno sredstvo a pristup bi trebao biti što je moguće brži i veći, posebno u siromašnijim zemljama, rekli su stručnjaci za rak.

Brojke iz Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije pokazale su da je 2018. godine širom svijeta dijagnosticirano 570.000 novih slučajeva raka vrata maternice, što ga čini četvrtim najčešćim rakom kod žena na globalnoj razini.

Svake godine više od 310.000 žena umire od raka vrata maternice, a velika većina smrtnih slučajeva je u siromašnijim zemljama gdje je niska stopa imunizacije protiv humanog papiloma virusa (HPV).

U bogatim zemljama, neki protivnici cjepiva također uvjeravaju roditelje da odbace cijepljenje svoje djece, ostavljajući ih u opasnosti, rekao je IARC.

"Neutemeljene glasine o cjepivima protiv HPV-a i dalje nepotrebno odgađaju ili ometaju povećanje cijepljenja", kaže ravnateljica IARC-a Elisabete Weiderpass.

Rekla je da je IARC posvećen borbi protiv raka vrata maternice i "nedvosmisleno potvrđuje učinkovitost i sigurnost" HPV cjepiva.

Britanski GSK proizvodi cjepivo protiv HPV-a pod nazivom Cervarix, koje cilja na dva soja virusa, dok Merck proizvodi Gardasil, koji cilja na devet sojeva.

U odvojenom priopćenju upućenom Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji prošlog tjedna, savez za cjepiva GAVI također je pozvao na veću podršku za HPV-ova cjepiva, navodeći kako je cilj imunizirati 40 milijuna djevojčica u siromašnijim zemljama protiv HPV-a do 2020. godine.

To bi spriječilo oko 900.000 smrtnih slučajeva, rekao je GAVI.

IARC kaže da bi smanjenje troškova cjepiva u siromašnijim zemljama imalo ključnu ulogu u povećanju pristupa. U izvješću se navodi da surađuje s generičkim proizvođačem lijekova Serum Institute iz Indije na razvoju cjepiva protiv HPV-a koje bi "moglo pružiti visokokvalitetnu alternativu po nižoj cijeni".

Reuters Health Information © 2019
:: Sanja Tadić, dr.med.spec.ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni ::