Prenatalni vitamini smanjuju rizik za autizam Uzimanje vitamina tijekom prvog mjeseca trudnoće može smanjiti rizik od poremećaja iz autističnog spektra.
Kontakt RSS
Prenatalni vitamini smanjuju rizik za autizam
Uzimanje vitamina tijekom prvog mjeseca trudnoće može smanjiti rizik od poremećaja iz autističnog spektra.

Prenatalni vitamini smanjuju rizik za autizam

Objavljeno: 4. listopada 2019., Datum zadnje izmjene: 23. listopada 2019.

Uzimanje vitamina tijekom prvog mjeseca trudnoće može smanjiti rizik od poremećaja iz autističnog spektra (ASD) kod braće i sestara pogođene djece za polovicu, prema rezultatima objavljenim online u "JAMA Psychiatry".

Iako su neka istraživanja pokazuju povezanost majčine primjene dodataka folne kiseline tijekom rane trudnoće sa smanjenim rizikom za ASD u djeteta, studije nisu ispitivale povezanost kod mlađe braće i sestara djece s dijagnozom ASD-a.

Dr. Rebecca J. Schmidt, sa Sveučilišta u Kaliforniji, Davis i suradnici pratili su ponavljanje poremećaja u obiteljima gdje starije dijete ima ASD. Usmjeravanjem na rizične obitelji izbjegava se praćenje velikog broja obitelji koje bi bilo potrebno ako bi se pratili početni slučajevi i uspoređuju se djeca sa sličnim okruženjima koja u prosjeku dijele polovicu svojih genoma.

Istraživanja su pokazala da braća i sestre djece s ASD-om imaju 12 puta veći rizik u odnosu na opću populaciju, s učestalošću ASD-a u rasponu od 19 % do 24 %. Braća i sestre djece s ASD-om također su izloženi većem riziku od kašnjenja razvoja govora, nedostatka pažnje, intelektualnog invaliditeta i drugih autističnih obilježja.

Prospektivna kohortna studija analizirala je podatke 241 djeteta koje ima brata ili sesetru s dijagnozom ASD-a. Od djece, 140 (58,1%) su dječaci, prosječne dobi 36,5 mjeseci.

Mlađa braća i sestre rođeni su između 2006. i 2015. godine i ocijenjeni su u roku 6 mjeseci od njihovog trećeg rođendana. Majke su telefonski izvijestile o svojoj prenatalnoj uporabi vitamina tijekom prve i druge polovice trudnoće i nakon rođenja.

Većina majki (231; 95,9%) izvijestila je o uzimanju prenatalnih vitamina tijekom trudnoće, ali ih je samo 87 (36,1%) uzimalo tijekom 6 mjeseci prije začeća, a 128 (53,1%) je uzimalo prenatalne vitamine u prvom mjesecu trudnoće.

Ukupno 55 djece (22,8%) ispunilo je kriterije za ASD, 60 (24,9%) je imalo netipičan razvoj, a 126 (52,3%) imalo je tipičan razvoj. Djeca iz skupine ASD-a češće su dječaci nego u tipičnoj razvojnoj skupini (38/55 [69,1%] vs 65/126 [51,6%]; P = 0,03).

Među djecom čije su majke uzimale prenatalne vitamine u prvom mjesecu trudnoće, prevalencija ASD-a bila je 14,1% (18/128), u usporedbi s 32,7% (37/113) u djece čije majke nisu uzimale prenatalne vitamine. Djeca čije su majke uzimale vitamine tijekom prvog mjeseca manje je vjerojatno da će dobiti dijagnozu ASD-a (prilagođeni relativni rizik [RR], 0,50; interval pouzdanosti od 95% [CI], 0,30 - 0,81), ali rizik od drugog netipičnog razvoja nije se razlikovao između te dvije skupine (prilagođeno RR, 1,14; 95% CI, 0,75 - 1,75).

Djeca čije su majke uzimale vitamine u ranoj trudnoći također su imala statistički značajno manju težinu simptoma autizma (prilagođena procijenjena razlika, –0,60; 95% CI, –0,97 do –0,23) i više kognitivne rezultate (prilagođena procijenjena razlika, 7,1; 95% CI, 1,2 13,1).


Osim toga, najviši tertil ukupne srednje suplementacije folnom kiselinom tijekom prvog mjeseca trudnoće bio je povezan s najvećim smanjenjem rizika od ASD-a, što je u skladu s indikacijama da je perinatalno razdoblje posebno važno. Količina preporučena za trudnoću iznosi ≥ 600 μg; multivitamini, s manje od 400 μg, nisu povezani sa smanjenim rizikom od ASD.


"S obzirom na potencijal za veću genetsku osjetljivost u tim obiteljima, ovi nalazi, ako se ponove, impliciraju da bi osjetljivost potencijalno mogla biti prevladana manipulacijom okoliša", zaključuju istraživači.


Oni zahtijevaju daljnje istraživanje pragova doze folne kiseline i učinaka drugih hranjivih tvari u prenatalnom okruženju koje bi mogle povećati rizik od ASD-a.
JAMA Psihijatrija. Objavljeno online, 2019

:: Sanja Tadić dr. med. spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni