Endometrioza mora izaći 'iz mraka': novi pregledPotrebno je poboljšati bazična istraživanje, te bolje razumijevanje patofiziologije endometrioze.
Kontakt RSS
Endometrioza mora izaći 'iz mraka': novi pregled
Potrebno je poboljšati bazična istraživanje, te bolje razumijevanje patofiziologije endometrioze.

Endometrioza mora izaći 'iz mraka': novi pregled

Objavljeno: 26. kolovoza 2019., Datum zadnje izmjene: 5. kolovoza 2019.

Novi pregledni članak upozorava na nedostatak svijesti o nezadovoljenim potrebama i preprekama za liječenje endometrioze s ciljem poboljšanja istraživanja, dijagnoze i terapije stanja.

Napravila ga je radna skupina pacijenata, kliničara i istraživača koje je okupilo Društvo za istraživanje ženskog zdravlja u Sjedinjenim Američkim Državama - nacionalna neprofitna organizacija koja nastoji ukloniti neravnoteže u zdravstvu za žene - članak je nedavno objavljen u "American Journal of Obstetrics and Gynecology".

Potrebno je poboljšati bazična istraživanja, a bolje razumijevanje patofiziologije endometrioze može u konačnici poboljšati dijagnozu i liječenje, tvrde autori.

No potrebno je više sredstava za istraživanje.

"Trenutno je endometrioza jedna od najmanje financiranih tegoba sa strane Nacionalnih instituta za zdravstvene bolesti", komentirala je za Medscape Medical News prof. dr. sc. Rebecca Nebel iz Društva za istraživanje ženskog zdravlja, Washington, DC.

Kašnjenja u postavljanju dijagnoze su česta, objasnila je. U prosjeku, žene provedu 7 do 12 godina od početka simptoma do kirurške dijagnoze, a mlade žene najkasnije dobiju dijagnozu. Doista, "Endometrioza može pogoditi mlade djevojke već u dobi od 8 godina", rekla je Nebel. Osim toga, gotovo tri četvrtine žena s endometriozom imaju krivu dijagnozu.

Stoga široki spektar pružatelja zdravstvenih usluga - od pedijatara preko internista do specijalista za bol i drugih - mora postati bolje obrazovan i svjestan stanja i "utjecaja koji ima na ... djevojke i žene", istaknula je. "Ako uzmemo endometriozu iz sjene, to će pomoći ... pri svijesti o bolesti i obrazovanju", nastavila je.

Jedina sadašnja metoda dijagnostike je kirurgija

Endometrioza je sustavna, kronična, upalna bolest u kojoj lezije nalik endometriju rastu izvan maternice i uzrokuju kroničnu bol. Oko 200 milijuna žena diljem svijeta pati od tog stanja, za koje se procjenjuje da pogađa oko 10% žena u reproduktivnoj dobi.

Uobičajeni simptomi uključuju bolnu menstruaciju, bol tijekom spolnog odnosa, kroničnu bol u zdjelici, neplodnost, bol u leđima i bolno mokrenje ili bolnu peristaltiku crijeva. Neke žene koje imaju takvo stanje su asimptomatske, ali za druge žene bol može biti iscrpljujuća. Bolest je veliki teret za žene, što znatno doprinosi zdravstvenim troškovima i gubitku produktivnosti.

Ipak, javnost i liječnici često trivijaliziraju i odbacuju simptome endometrioze, napominje se u pregledu, a društvena stigma oko menstruacije također predstavlja prepreku. Gotovo 95% žena s endometriozom ima druge zdravstvene probleme, a stanje je povezano s povećanim rizikom od drugih bolesti, uključujući određene vrste raka, lupus, reumatoidni artritis i kardiovaskularne bolesti.

Potrebni su bolji neinvazivni klinički alati za pomoć pri ranoj dijagnozi i izbjegavanju pogrešnih dijagnoza, kažu autori. Trenutno nema verificiranih probira za endometriozu i jedini način da se konačno dijagnosticira ovo stanje je laparoskopija, koju si ne mogu priuštiti niti pristupiti sve žene.

Potrebno je bolje liječenje

Još jedno veliko područje nezadovoljenih potreba je liječenje. Potrebne su bolje opcije za žene koje ne toleriraju ili ne reagiraju na trenutačnu terapiju i one koje pokušavaju zatrudnjeti.

Prema istraživanjima koja su citirana u članku, 11% do 19% žena prijavljuje nedjelovanje lijekova, a većina terapija za endometriozu je kontraindicirana kod žena koje pokušavaju začeti. Tako se kod liječenja mora birati između želje za djetetom i liječenja endometriotične boli.

"U ovom trenutku terapije pomažu nekim ženama, ali ne i svima. Dakle, definitivno postoji potreba za novim inovativnim tretmanima", naglasila je Nebel. U međuvremenu, do 50% pacijentica može doživjeti recidiv boli nakon kirurške ekscizije lezija, a oko 20% možda neće pokazati nikakvo poboljšanje.

Teška endometrioza je također vodeći uzrok histerektomije kod žena u dobi od 30 do 34 godine, ali čak i ovaj drastični pristup - koji se smatra posljednjim pokušajem liječenja - možda ne pruži rješenje za sve žene, naglašavajući hitnu potrebu za boljim obrazovanjem i liječenjem.

"Sveukupni pomak prema multidisciplinarnom pristupu koji je više usmjeren na pacijentice s naglaskom na pacijenticu u cjelini, a ne samo na liječenje boli ili lezija, od vitalne je važnosti", zaključila je Nebel.


Am J Obstet Gynecol. Objavljeno online, 2019.
:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni