DismenorejaDismenoreja. Dismenoreja - bolnost u trbuhu za vrijeme mjesečnice. Dismenoreja – bolne mjesečnice. Primarna i sekundarna dismenoreja. Primjena lijekova u liječenju dismenoreje.
Kontakt RSS
Ginekologija
Brojni znanstvenici istražuju uzroke, a drugi nastoje pronaći brzu i učinkovitu pomoć za liječenje ginekoloških oboljenja. Većina njih usmjerena je na tjelesne smetnje, dok je manje učinjeno na razjašnjenju psiholoških mehanizama povezanih s ovim tegobama.

Dismenoreja

Datum zadnje izmjene: 31. ožujka 2019.
Tijekom povijesti ..

menstruacija je promatrana kao neizbježno zlo koje žene moraju trpjeti i podnositi. Starije kulture promatrale su menstruaciju kao tabu, koji potječe iz ljudskog straha od “misterioznog tijeka” - moćne sile koja mora biti savladana radi sigurnosti žene koja menstruira i svih koji s njom dolaze u kontakt. Žena je tijekom menstruacije često bila izolirana i ograničena, katkada i na okrutan način, tako da “smrtonosna zaraza ne bi otrovala zemlju, sunce i čovječanstvo”.

U nekim azijskim i afričkim kulturama žene se i danas izoliraju na tiha mjesta u “menstruacijske kolibe”.

Tek početkom 19. stoljeća medicina počinje proučavati “bolest osebujnu ženama”. U Viktorijanskoj eri, ženama je za vrijeme menstruacije savjetovano “ostati kod kuće, odmarati se, izbjegavati napor i kupanje”.

Primjena lijekova u liječenju dismenoreje počinje s 20. stoljećem kod žena nesposobnih za rad, školu i kućanske poslove tijekom 2-3 dana mjesečno. Slijedećih 50 godina dismenoreja se označuje čistim psihosomatskim oboljenjem. Godine 1980.  objavljena je teza da “loš odnos prema zdravlju i menstruaciji uzrokuje menstruacijske bolove”, a u ginekološke udžbenike ulazi i tekst “pravilan tretman podrazumijeva psihoterapiju, premda postoji vrlo malo toga što se može učiniti za pacijenticu koja svaki mjesec prihvaća trpjeti bolove  umjesto odgovornosti i sudjelovanja”.

Mnoge žene uvjerene su da je menstruacija mjesečno čišćenje tijela od stare krvi i toksina koji bi se inače nakupljali unutar tijela i izazivali bolest. U nekim kulturama, menstruacija pozitivno definira status žene i njenu poziciju u društvu.

Sustavi vjerovanja se razlikuju od kulture do kulture, a zanemarivanje kulturnih raznolikosti može dovesti do zakazivanja zdravstvenog sustava. Prema islamskom zakonu, ženama nije dopuštena molitva za vrijeme menstruacije, niti post za vrijeme ramazana. U ovo vrijeme nije dopušteno niti dotaknuti svetu knjigu Kuran. Prema hinduističkom zakonu žena za vrijeme menstruacije ne ide na molitvu, ne kuha i izolirana je od ostalog dijela obitelji, jer je njen dodir “nečist” za vrijeme krvarenja.


 POJAM I DEFINICIJA


PSIHO
GINEKOLOGIJA


lIJEČENJE
PREHRANAALTERNATIVNI
PRISTUPU nekim je religijama ..

bol put prema nebu spasenja, u drugim je to rezultat karme za loša prošla djela. Različiti sustavi vjerovanja također utječu na odnos prema lijekovima i drugim metodama eliminacije boli. Jasno su definirani različiti kulturološki utjecaji koji određuju hoće li  žena tražiti medicinsku pomoć za menstruacijske probleme, uključujući i njen odnos prema obitelji, društvu, religiji, obrazovanju i zaposlenju.

Danas, menstruacija ima dvojaki značaj za žene. Iz jedne perspektive, ona definira početak i kraj reprodukcijskog potencijala, potvrdu “biti žena”, zrelosti, čime označuje vrijeme za slavlje. S druge strane, upravo kako je u drugo vrijeme menstruacija smatrana tabuom, mnoge žene su i sada pod utjecajem prošlih negativnih poruka. Mnoge žene još uvijek menstruaciju smatraju nečistim stanjem, te postoji vjerovanje da bi trebalo ograničiti normalne dnevne aktivnosti kao što su kupanje, plivanje i tjelovježba. Tamponi i higijenski ulošci reklamiraju se kao “higijenski proizvodi za ženu” ukazujući da je u ovo vrijeme higijena glavno pitanje. Mnoge žene, njihovi partneri i liječnici još uvijek vjeruju da je “sve u glavi”.


Mnogi stručnjaci ..

smatraju da su simptomi dismenoreje odraz neriješenih emocionalnih teškoća. Psihološki gledano, unutarnji sukob zbog odrastanja općenito, i osobito pojava prvog menstruacijskog krvarenja kao znaka duhovnog izrastanja u ženu, upravo su čimbenici povećanog stresa u inače stresnom razdoblju puberteta koji se okrivljuje za nastanak funkcionalne dismenoreje.

Pojava menstruacije i menstruacijska krv duboka su veza sa ženskim arhetipom. Arhetipovi su univerzalne zamisli, slike i obrasci mišljenja pohranjeni u nesvjesnom dijelu uma. Kad nesvjesno sudjeluje u arhetipskim obrascima ponašanja, gubimo dodir sa svojim najdubljim bićem i najdubljim unutarnjim potrebama.

Dismenoreja – Bol uslijed Grijeha Biti Ženom, može se usporediti s arhetipom istočnog grijeha (lat. peccatum originale), grijeha u kojem se po tradicionalnoj katoličkoj religiji rađaju svi ljudi jer, potječući od oca Adama, participiraju u njegovu grijehu neposluha prema Bogu.

Osjećaj krivnje i straha s jedne strane ili osjećaj odbijanja, srama i povlačenja u sebe s druge strane nastaju kao posljedica aktivacije arhetipova, emocionalnih obrazaca iz kolektivnog nesvjesnog na plodnom tlu “stereotipova” – obrazaca ponašanja stečenih rođenjem, identifikacijom s majkom, kao i sustavima mišljenja i ponašanja u obitelji i socijalnom, odnosno društvenom okruženju.

Osjećaj krivnje posljedica je uvjerenja da je netko ili nešto izvan nas samih uzrok svemu što nam se događa i vodi stvaranju ovisničkih odnosa, dok je osjećaj srama je posljedica društvenog programiranja koje ženu uči da je manje vrijedna.

Ovo nagomilavanje emocionalnog preopterećenja dovodi do nastanka i umnožavanja unutarnje napetosti i “odlijevanja” emocionalne tenzije preko autonomnog živčanog sustava – kataboličke hiperfunkcije simpatikusa ili anaboličke hiperfunkcije parasimpatikusa.


Aktivacija simpatičkog sustava ..

u slučaju emocija krivnje i straha dovodi do spazma krvnih žila (“reakcija borbe”) i pothlađenosti male zdjelice, što je fiziološki temelj nastanka spastičke dismenoreje. Nasuprot tomu, aktivacija parasimpatičkog sustava kod osjećaja odbojnosti, srama i povlačenja u sebe (“reakcija bijega”) dovodi do pada tonusa krvnih žila i zastoja krvi – kongestije male zdjelice, te nastanka kongestivne dismenoreje. Tako je zapravo tip reakcije vegetativnog živčanog sustava određen vrstom emocije odgovoran za kliničku sliku i tegobe u okviru dismenoreje.

Kako su arhetipovi univerzalni obrasci kolektivnog nesvjesnog, što znači da su nepromjenjivi, vrsta emocija koje nastaju jer je vlastiti ideal, određen isključivo stereotipom u čijem nastanku glavnu ulogu igra proces identifikacije s majkom, napušten ili nije dosegnut i ispunjen. Tako je napuštena “duša djeteta” u ime lažnog identiteta – stereotipa, punog obrana i pretvaranja, te uhvaćena u prvu bolnu stupicu.

Iscijeliti se znači ostaviti bol iza sebe. U prevladavanju boli temeljnu ulogu će igrati stvaranje osjećaja sigurnosti i zaštićenosti, kao i samopoštovanja u kombinaciji s kvalitetom odnosa. Nekim ženama će od pomoći biti “aktivacija” arhetipova kraljice, koji opisuju benediktanski svećenik Anselm Grün i Linda Jarosch u svojoj knjizi “Živi što jesi”: “Kraljica u ženi utjelovljuje čežnju za istinskom veličinom. Dovodi do dostojanstva, samopoštovanja i odgovornosti za vlastiti život. Poštuje sebe i dostojanstvo drugog čovjeka. Preuzima odgovornost za sebe, za svoje sposobnosti, za svoje odluke i iskustva. Prihvaća sebe.”

Cikličke promjene koje se dešavaju u tijelu žene ..

na pragu reprodukcijske dobi ne odnose se samo na protok tekućine i biokemijskih tvari, već obuhvaćaju protok i način primanja informacija i shvaćanje vlastite kreativnosti. Biti žena znači preuzeti odgovornost i živjeti kvalitete ženstvenosti koje obuhvaćaju umjetnost i mudrost, ljubav i majčinstvo, radost i borbu, samosvijest i kraljevstvo. Ženstvenost i biti žena mogu biti šaroliki poput duginih boja.

Žena koja pati od dismenoreje stoga treba dobiti kvalitetnu psihoterapeutsku potporu kako bi mogla ravnopravno sudjelovati u slavlju života i životnih ciklusa.


dr. Vesna Harni


Literatura