FitoterapijaFitoterapija u liječenju endometrioze. Liječenje biljem, fitoterapija uz današnje spoznaje, odnosno potvrde djelotvornosti biljaka koje su tisućama godina bile u uporabi, teško se mogu svrstavati u alternativu, premda većina liječnika fitoterapiju neopravdano svrstava u folklor bez znanstvenog temelja. Fitoterapeutici se proizvode kao i svi ostali lijekovi po pravilima dobre proizvođačke prakse, a u mnogim Europskim zemljama takove lijekove propisuju liječnici na teret zdravstvenog osiguranja.
Kontakt RSS
Ginekologija
Brojni znanstvenici istražuju uzroke, a drugi nastoje pronaći brzu i učinkovitu pomoć za liječenje ginekoloških oboljenja. Većina njih usmjerena je na tjelesne smetnje, dok je manje učinjeno na razjašnjenju psiholoških mehanizama povezanih s ovim tegobama.

Fitoterapija

Vezano
Vezani članci
AyurvedaHomeopatija
Datum zadnje izmjene: 6. siječnja 2017.
Liječenje biljem, fitoterapija uz današnje spoznaje, odnosno potvrde djelotvornosti biljaka koje su tisućama godina bile u uporabi, teško se mogu svrstavati u alternativu, premda većina liječnika fitoterapiju neopravdano svrstava u folklor bez znanstvenog temelja.

Fitoterapeutici se proizvode kao i svi ostali lijekovi po pravilima dobre proizvođačke prakse, a u mnogim Europskim zemljama takove lijekove propisuju liječnici na teret zdravstvenog osiguranja.

Biljke sadrži velik broj različitih kemijskih tvari, ovisno o nizu čimbenika kao što su tlo na kojem raste, godišnje doba kad se bere, klima pojedine godine, vrijeme tijekom branja.

Udio kemijski aktivnih tvari ovisi ne samo o ovim čimbenicima, već i procesu sušenja, te vrsti otapala prilikom ekstrakcije ljekovitih supstanci, zbog čega se koncentracija aktivne komponente može mijenjati.

To je ujedno i razlog zašto službena medicina često odbija koristiti bilje kao lijek, jer ne zadovoljava temeljni uvjet za ciljanu terapiju, točno određenu koncentraciju aktivne komponente.

Današnje spoznaje međutim, potpuno su drugačije, danas se zna da upravo činjenica da je biljka kemijska smjesa i to ne slučajna, daje ukupnost njenog djelovanja, što se smatra njenom prednošću, a rješenja su standardizirani pripravci koji se danas koriste.

U liječenju endometrioze koriste se mnogobrojni biljni pripravci, prije svega s ciljem protuupalnog djelovanja i smanjenja bolova.

Najčešće se koriste kombinacije više ljekovitih tvari, a osim nabrojanih cilj fitoterapije je i poboljšati detoksifikacijsku funkciju jetre.


 POJAM I DEFINICIJA


PSIHO
GINEKOLOGIJA


lIJEČENJEPREHRANAALTERNATIVNI
PRISTUP
Malom broju ljudi poznat je antiestrogenski učinak koji posjeduju i neke biljke, zbog čega od pomoći mogu biti sjedeće kupke u vrkuti i stolisniku, preparati konopljike i patuljaste palme u borbi protiv hiperestrogenemije, a čaj od rusomače kod obilnih krvarenja

Kako se metabolizam estrogena i njihovo izlučivanje odvija preko jetara, potrebno je izbjegavajte uzimanje mnogobrojnih lijekova, alkohola, pržene hrane, kave i bilo kakvih prerađenih ili industrijski obrađenih namirnica, čime se poboljšava funkcija jetara.

Potrebno je uzimati najmanje dvije litre obične vode dnevno čime ćete olakšati rad crijevima i bubrezima.

Za poboljšanje metaboličke funkcije jetara i "čišćenje" tijela od viška estrogena pučka medicina koristi slijedeće biljke: maslačak, čičak i artičoku.


Ayurveda
Homeopatija
Fitoterapijadr. Vesna Harni


Literatura