Gestagensko liječenjeGestagensko liječenje - gestageni, progestageni ili progestini / progesteron. Gestageni su hormoni jajnika koji se stvaraju u žutom tijelu (corpus luteum) tijekom 2. faze ciklusa. Gestagensko liječenje, od prirodnog progesterona do sintetskih proizvoda koristi se uglavnom u premenopauzi, tijekom prve faze prijelaznog razdoblja kod povremenih izostanaka krvarenja ili nepravilnih krvarenja, ali i kod dismenoreje, PMS, mastopatije, nekih oblika migrene i premenstrualne epilepsije,unifokalna lateralna epilepsija kod PCOS pacijentica. U svim ovim slučajevima uglavnom se radi o disfunkciji jajnika s "estrogenskom dominacijom" i zapravo gestagenskim manjkom, a ne o potpunom prestanku njegove funkcije.
Kontakt RSS
Ginekologija
Brojni znanstvenici istražuju uzroke, a drugi nastoje pronaći brzu i učinkovitu pomoć za liječenje ginekoloških oboljenja. Većina njih usmjerena je na tjelesne smetnje, dok je manje učinjeno na razjašnjenju psiholoških mehanizama povezanih s ovim tegobama.

Gestagensko liječenje

Vezano
Vezani članci
Gestageni
Datum zadnje izmjene: 14. srpnja 2019.

Gestageni, progestageni ili progestini (progesteron) su ženski spolni hormoni, koji se stvaraju u žutom tijelu (korpus luteum) jajnika, koje nastaje nakon ovulacije i pucanja vodećeg folikula s jajnom stanicom. Tako je ova, 2. faza menstruacijskog ciklusa obilježena konstantnim blagim porastom razine gestagena nazvana lutealnom fazom ciklusa.

Progestageni su prije svega odgovorni su za pripremanje spolnih organa žene za gestaciju - trudnoću, a djelovanja gestagensa na spolne organe uglavnom su oprečna onim koja izaziva estrogen.

Drugi ne manji važni učinak progesterona je njegov učinak u središnjem živčanom sustavu.

Progesteron se naime, veže za moždane GABA receptore i na taj način ispoljava blago smirujuće/sedirajuće djelovanje slično djelovanju lijekova kao što su diazepam ili barbiturati.

Ovo je ujedno i znanstveno objašnjenje za promjene u raspoloženju, razdražljivost kao i depresivna stanja žene koja se javljaju već s prvim znacima disfunkcije jajnike i smanjenja produkcije progesterona.

Progesteronski pripravci, od prirodnog progesterona do sintetskih proizvoda koriste se uglavnom u prijelaznom razdoblju, kod povremenih izostanaka menstrualnih krvarenja ili nepravilnih krvarenja, ali i kod dismenoreje, premenstrualnog sindroma, mastopatije, nekih oblika migrene i premenstrualne epilepsije - unifokalne lateralne epilepsije kod pacijentica s policističnim jajnicima.

U svim ovim slučajevima uglavnom se radi o disfunkciji jajnika s neuravnoteženom produkcijom spolnih hormona i estrogenskom dominacijom usljed manjka gestagena, a ne o potpunom prestanku funkcije jajnika. POJAM I DEFINICIJA


PSIHO
GINEKOLOGIJA


lIJEČENJEPREHRANAALTERNATIVNI
PRISTUPPored promjena u raspoloženju i opisanih simptoma, druga važna uloga gestagena je u pripremi ženskog spolnog sustava za nastupanje trudnoće. Ovo se prije svega odnosi na pripremu maternične sluznice za implantaciju, pa se veliki dio biokemijskih spontanih pobačaja kod pacijentica nakon 35. godine života pripisuje upravo manjkavoj produkciji progesterona.

Primjena hormonskih preparata koji sadrže gestagenske hormone naziva se gestagenska supstitucija. Gestagenska supstitucija se primjenjuje na način da se imitira prirodna produkcija progesterona - što znači da se gestagenska terapija uobičajeno provodi tijekom 2. faze ciklusa od 16. (14. ili ranije) dana ciklusa do 25. dana ciklusa.

U nekim slučajevima, kod izrazite estrogenske dominacije što se vidi u odsutnosti adekvatnog kliničkog odgovora na gestagensku terapiju, progestageni se mogu koristiti teijkom cijelog ciklusa, od 5. do 25. dana ciklusa.

Nakon prekida gestagenskog liječenja nastupa abrupcijsko, prijelomno krvarenje. Ukoliko izostane prijelomno krvarenje, ili se radi o trudnoći (koja je u međuvremenu nastupila, pri čemu se svakako mora isključiti vanmaternična trudnoća), ili su u pitanju vrlo niske razine estrogena, pa je maternična sluznica tako tanka da se niti ne može izljuštiti.

Preparati koji se koriste u gestagenskoj supstituciji obuhvaćaju derivate progesterona (pregnani), derivate 19-nortestosterona (estrani i gonani) i derivate 19-norprogesterona (norpregnani). Svaka od ovih skupina gestagenskih preparata ima posebna svojstva, koja pored zajedničkih određuju i posebne indikacije za njihovu primjenu.


 PRIRODNI
GESTAGENI

PREGNANIESTRANIGONANINORPREGNANI

Nastupanjem tipičnih menopauzalnih tegoba, primjena gestagena nije sasvim dovoljna, pa je u terapiju izrazitih menopauzalnih tegoba potrebno uključiti i estrogensku komponentu. Preparati koji sadrže i estrogene i gestagene, nazivaju kombinirani preparati ili kombinirani E-G preparati.dr. Vesna Harni


Literatura