HomeopatijaHomeopatija u liječenju endometrioze. Homeopatija se razvila u 18. stoljeću kao blaži i umjereniji način liječenja koji se temelji na načelu "slično se liječi sličnim" i na teoriji minimalne doze. Homeopatski lijekovi spravljaju se uzastopnim razblaživanjem ljekovite tvari, a nalaze i široku primjenu u području liječenja menopauzalnih tegoba. Učinak homeopatskih pripravaka (remedija) nastupa postepeno, a adaptacija organizma kod primjerenog doziranja i pravilnog odabira potence i vrste ljekovite tvari postiže se tijekom prva 3 tjedna liječenja.
Kontakt RSS
Ginekologija
Brojni znanstvenici istražuju uzroke, a drugi nastoje pronaći brzu i učinkovitu pomoć za liječenje ginekoloških oboljenja. Većina njih usmjerena je na tjelesne smetnje, dok je manje učinjeno na razjašnjenju psiholoških mehanizama povezanih s ovim tegobama.

Homeopatija

Vezano
Vezani članci
AyurvedaFitoterapija
Datum zadnje izmjene: 6. siječnja 2017.
Razvila se u 18. stoljeću kao blaži i umjereniji način liječenja koji se temelji na načelu "slično se liječi sličnim" i na teoriji minimalne doze. Homeopatski lijekovi spravljaju se uzastopnim razblaživanjem ljekovite tvari, a nalaze i široku primjenu u području liječenja menopauzalnih tegoba.

Učinak homeopatskih pripravaka (remedija) nastupa postepeno, a adaptacija organizma kod primjerenog doziranja i pravilnog odabira potence i vrste ljekovite tvari postiže se tijekom prva 3 tjedna liječenja.

Može izgledati neobično, ukoliko se pogledaju opisi remedija, da neke od njih kao svoj osnovni sastojak u sirovoj formi imaju veoma opasan otrov. To je obrada osnovne forme ili potenciranje same, čime se reducira količina aktivne sirove tvari, dok se povećava njena moć djelovanja.

Učinak potenciranja povećava energetsku snagu remedije. Potencirana remedija sadrži manjak materije koja direktno djeluje na tjelesna tkiva i kao takva je netoksična i ne uzrokuje nuspojave.

Energetska snaga remedije je ona koja djeluje na energetsku snagu organizma potičući ga tako da pomogne prirodnim tjelesnim sredstvima koje će dovesti do izlječenja. Najveća prednost homeopatskih pripravaka koji se koriste u liječenju endometrioze nad hormonskim lijekovima je apsolutna neškodljivost i odsutnost kontraindikacija. U vrlo rijetkim slučajevima može se javiti blaga napodnošljivost od strane želuca.

U klasičnoj homeopatiji ne postoji čvrsti terapijski koncept u liječenju endometrioze. U pojedinačnim slučajevima preporučuje se primjena boraksa. U terapiji različitih simptoma koriste se različite homeopatske kombinacije, a prije svega treba spomenuti Agnus castus, Magnesium phosphoricum i Millefolium.


 POJAM I DEFINICIJA


PSIHO
GINEKOLOGIJA


lIJEČENJEPREHRANAALTERNATIVNI
PRISTUP
Agnus castus primjenjuje se prije svega kod poremetnji ciklusa, obilnih mjesečnica, kao i izostanaka mjesečnice. Magnesium phosphoricum primjenjuje se kod dismenoreje, a Millefolium kod obilnih krvarenja, dismenoreje i grčevitih zdjeličnih bolova. Doziranje i potenca preparata određuju se individualno, prema svakom pojedinačnom slučaju.


Ayurveda
Homeopatija
Fitoterapija

dr. Vesna Harni


Literatura