Kombinirano E-G liječenjeHormonsko nadomjesno liječenje - estrogeni i gestageni / estrogensko-gestagensko liječenje. Hormonsko nadomjesno liječenje u klasičnom slučaju podrazumijeva kombinirano estrogensko-gestagensko liječenje. Pri tome se koristi nekoliko shema: ciklična (sekvencijska) primjena podrazumijeva primjenu kombiniranog preparata tijekom 21 dan s pauzom od 7 dana s posljedičnim prijelomnim krvarenjem ili kontinuirana primjena bez pauze i bez krvarenja. Novije varijacije ciklične primjene kombiniranih preparata obuhvaćaju i shemu uzimanja pripravaka od 28 dana, kada se bez pauze nastavlja sa sljedećom kutijom, uz prijelomno krvarenje tijekom 1. faze uzimanja hormona.
Kontakt RSS
Ginekologija
Brojni znanstvenici istražuju uzroke, a drugi nastoje pronaći brzu i učinkovitu pomoć za liječenje ginekoloških oboljenja. Većina njih usmjerena je na tjelesne smetnje, dok je manje učinjeno na razjašnjenju psiholoških mehanizama povezanih s ovim tegobama.

Kombinirano E-G liječenje

Datum zadnje izmjene: 14. srpnja 2019.

Standardni način primjene hormonskog nadomjesnog liječenja je primjena kombinacije estrogena i gestagena zajedno u jednom preparatu, ili odvojeno kao npr. flaster + tablete, prema shemi cikličnog ili kontinuiranog uzimanja hormonskog pripravka.

Ciklična (sekvencijska) primjena podrazumijeva primjenu kombiniranog preparata tijekom 21 dan s pauzom od 7 dana.

Ovi preparati su pakirani kao jedna ili tri table po 21 tabletu ili u novije vrijeme po 28 tableta pri čemu je zadnjih 7 tableta placebo ili se radi o tabletama željeza. Kod ovih oblika ciklične primjene kombiniranih preparata se bez pauze nakon završene table pilula nakon 28 dana, odmah nastavlja sa sljedećom kutijom. Tablete su obično različite boje u prvoj i drugoj fazi, ako postoje i placebo pilule i one su različite boje.
 
Uvijek kada se uzimaju ciklični preparati, sa završetkom uzimanja pilula, bilo u pauzi ili s početkom novog pakiranja pilula, nastupa prijelomno krvarenje.

Radi se o izazvanom krvarenju, a ne pravom menstrualnom krvarenju.  Ovo je krvarenje obično slabijeg intenziteta i kraće traje od uobičajene menstruacije.

Druga mogućnost primjene kombiniranog hormonskog nadomjesnog liječenja je kontinuirana primjena hormona. Ovi pripravci su tako napravljeni da svaka tableta sadrži jednaku dozu hormona, tako da su sve pilule jednake kako po sadržaju tako i po boji.

Kombinirano estrogensko-gestagensko liječenje obično započinje tijekom druge faze prijelaznog razdoblja, s pojavom menopauzalnih tegoba, ili s vrlo ranim izostankom menstruacijskih krvarenja i prijevremenom menopauzom koja se definira kao izostanak menstruacije prije 40. godine života.

Tijekom ovog razdoblja minimalnih tegoba obično se propisuju preparati koji sadrže 1 mg estradiol valerata ili ekvivalentnu dozu drugih oblika estrogena zajedno s uravnoteženom gestagenskom komponentom. POJAM I DEFINICIJA


PSIHO
GINEKOLOGIJA


lIJEČENJEPREHRANAALTERNATIVNI
PRISTUP
Ukoliko prevladavaju simptomi gestagenskog manjka, uzimaju se preparati sa snažnijom gestagenskom komponentom.

Tijekom ovog razdoblja se gotovo redovito koristi ciklična shema primjene hormonskih nadomjestaka.

S intenziviranjem subjektivnih tegoba, obično je potrebno povisiti dozu estradiola na 2 mg. U slučaju iznimno jakih tegoba, terapija se kombinira s lijekovima koji sprječavaju ponovnu pohranu serotonina, blokerima simptaičkih ß-receptora i sedativima.

U prvo vrijeme koristi se ciklična shema primjene hormonskog nadomjesnog liječenja, a dvije godine ili po izostanku prijelomnih krvarenja tijekom najmanje tri ciklusa, nastavlje se sa shemom kontinuirane primjene hormonskog nadomjesnog liječenja u niskim ili ultraniskim dozama, kojom se više ne izazivaju prijelomna krvarenja.

Na raspologanju stoji veliki broj preparata koji se razlikuju po vrsti estrogena (konjugirani estrogeni, estradiol valerat, estradiol hemihidrat) kao i vrsti gestagena (derivati progesterona i derivati 19-nortestosterona) što stvara velike razlike od preparata do preparata, te obvezuje na strogu individualizaciju liječenja.

Preparati se također razlikuju po svojoj formi, te se na tržištu nalaze kao oralni pripravci: dražeje i tablete, flasteri ili se povoljna kombinacija individualno određuje prema već postojećim gestagenskim i estrogenskim pripravcima.dr. Vesna Harni


Literatura