FAQ kontracepcijske piluleKontracepcijske pilule - najčešća pitanja. Kako uzimati kontracepcijske pilule, oralna kontracepcija
Kontakt RSS
Ginekologija
Brojni znanstvenici istražuju uzroke, a drugi nastoje pronaći brzu i učinkovitu pomoć za liječenje ginekoloških oboljenja. Većina njih usmjerena je na tjelesne smetnje, dok je manje učinjeno na razjašnjenju psiholoških mehanizama povezanih s ovim tegobama.

FAQ kontracepcijske pilule

Datum zadnje izmjene: 7. siječnja 2017.

Odabrana pitanja i odgovori s Foruma web stranice Poliklinika Dr. Harni, 2003 - 2004
(c) Sva prava pridržana.

  Htjela bih početi koristiti kontracepcijske pilule i zanima me da li je neophodno otići prije kod ginekologa ili ih mogu i na svoju ruku kupiti? Sa strane prijateljica preporučene su mi pod nazivom Triquilar i Cilest, a s obzirom na moje obilnije menstruacije zanima me koje biste Vi preporučili?

Niti u kojem slučaju ne biste trebali uzimati kontracepcijske pilule na svoju ruku ili na preporuku prijateljice. Ukoliko pažljivije pročitate uputstvo priloženo bilo kojim kontracepcijskim pilulama, vidjet ćete da se i svi proizvođači ograničavaju na prethodni ginekološki pregled i savjetovanje.
   
  Partner i ja imamo 19 godina i planiramo se upustiti u prvi spolni odnos. Svakako namjeravam posjetiti ginekologa, no prije toga bi me zanimalo koje bi mi sredstvo kontracepcije preporučili. Naime, s obzirom na to da je kondom 97% siguran, najprihvatljivije bi mi bile pilule.

U vašim godinama metoda izbora u zaštiti od neželjene trudnoće je niskodozirana oralna kontracepcija. Na ovu temu svakako pogledajte stranicu o kontracepcijskim tabletama. Koji od preparata bi u vašem slučaju konkretno došao u obzir ovisi o puno čimbenika: vašoj težini odnosno indeksu tjelesne mase, (ne)redovitosti ciklusa, intenzitetu krvarenja, bolnosti menstruacija, aknama itd.
O tome, kao i kontraindikacijama za uzimanje kontracepcijskih tableta svakako porazgovarajte s vašim ginekologom. Obratite pozornost, da kontracepcijske tablete premda pružaju zaštitu od neželjene trudnoće, nemaju zaštitni učinak na prijenos spolnih bolesti. Iz istog razloga se preporučuje istodobna uporaba kondoma. Pogledajte još i stranice na kojima se govori o mehaničkim sredstvima kontracepcije, te o kondomu.
   
  Od 1999. pijem Diane 35 tablete i u uputstvima piše da se piju 21 dan i 7 dana pauze. Shvatila sam to doslovno - znači, 7 dana pauze i osmi dan počinjem opet. Nedavno mi je jedna medicinska sestra rekla da sam trebala početi piti 7. dan, pa sam sada u nedoumici. Što je ispravno i, ako je ona u pravu, kakve su moguće posljedice?

Postoje različite škole kada započeti s uzimanjem kontracepcijskih tableta. Prema jednima, s novom kutijom treba startati 7. dan pauze, prema drugima 8. dan pauze. Preporuka njemačke škole je s novom kutijom tableta započeti 7. dan pauze. Tada je manja vjerojatnoća da će se neki folikul inače "uspavanog" jajnika "probuditi" i početi rasti, odnosno da će usprkos uzimanju kontracepcijskih tableta nastupiti ovulacija.
Ova preporuka temelji se na sličnom računanju dana normalnog menstruacijskog ciklusa: dan kada nastupi menstruacijsko krvarenje istodobno je i zadnji dan prethodnog ciklusa (npr. 28. dan), ali i ujedno 1. dan novog ciklusa. Tako je 7. dan pauze, ujedno i 1. dan novog ciklusa uzimanja tableta.
   
  Koji je danas oralni kontraceptiv prvog izbora za zdrave žene (bez ginekoloških i endokrinoških problema) koje prvi put uzimaju kontracepciju?

Ne postoji univerzalni kontraceptiv prvog izbora. Općenito se teži što manjoj dozi estrogena (20 do 30 mikrograma etinilestradiola), kao i provjerenim gestagenima 2. generacije. Pri tome i dalje postoji niz stvari na koje se mora individualno obratiti pozornost: od tjelesne konstitucije i težine, čistoće tena, akni, dlačica itd. Ako me pak pitate za konkretan naziv, svakako bih išla s lijekovima poput Miranova, Leios ili Eve 20. Nažalost, niti jedan od ovih preparata ne nalazi se na našem tržištu.
 Uvid u složenost teme, čak i kada su u pitanju potpuno zdrave osobe dobit ćete ako pogledate stranicu o kontracepcijskim tabletama.
   
  Nakon kojeg perioda pilule počinju djelovati? Sada trebam započeti s 1. kutijom, nakon pauze od tri mjeseca.

Ukoliko ste kontracepcijske tablete započela uzimati prvi dan menstruacije, onda zaštita od neželjene trudnoće nastupa već s prvim danom uzimanja tableta. Ako kontracepcijske tablete započnete uzimati peti dan ciklusa, onda se bolje držati pravila da sigurna zaštita od neželjene trudnoće nastupa s početkom uzimanja druge kutije kontracepcijskih tableta.
   
  Imam 33 godine. Kontracepcijske pilule koristim zadnjih desetak godina sa dužim ili kraćim prekidima. Posljednjih pola godine uzimam Diane 35. No, sada bih željela bebu pa me zanima trebam li se i koliko dugo, paziti nakon prestanka uzimanja pilula. Moja liječnica kaže da se organizam pročisti od hormona za 24 sata i da nema opasnosti za bebu ostanem li odmah u drugom stanju, no zanima me i Vaše mišljenje.

Onog trenutka kada dobijete abrupcijsko krvarenje nakon prekida uzimanja oralne kontracepcije, vaš organizam je u potpunosti metabolizirao hormonske sastojke kontraceptiva. To je nekada 24, a nekada nešto malo više sati, ali u svakom slučaju već nakon prve menstruacije po prekidu uzimanja oralne kontracepcije, možete planirati vašu trudnoću.
Obratite pozornost da se tijekom metabolizma aktivnih sastojaka oralnih kontraceptiva troše veće količine folne kiseline, koja je nužna za pravilan razvitak embrija. Iz istog razloga, već tijekom posljednjih ciklusa uzimanja oralnih kontraceptiva, započnite uzimati i folnu kiselinu.
   
  Uzimam Cilest tablete prepisane zbog policističnih jajnika negdje od početka ove godine (1. mjesec). Zanima me trebam li napraviti pauzu te na koliko dugo i kada? Na ovo pitanje nalazim vrlo oprečne odgovore čak i od samih ginekologa.... Neki kažu da ne treba uopće.. neki kažu 6 mjeseci nakon godine uzimanja.. etc...

Ono što zasigurno trebate učiniti, to je određivanje 'kontrolnih parametara', odnosno lab. nalaza kojima se utvrđuje prije svega funkcija jetara: hepatogram i transaminaze, te koagulogram. Ukoliko su ove vrijednosti uredne, uzimanje kontracepcijskih tableta možete nastaviti "u komadu" sve do ukupno pet godina, kada najkasnije trebate napraviti pauzu. Kada su u pitanju policistični jajnici, preporučuje se uzimanje kontracepcijskih tableta najmanje 6 mjeseci do 2 godine bez prekida, ovisno o hormonskim nalazima, koje je potrebno povremeno ponavljati ovisno o bazalnim nalazima, te kliničkoj slici.

Danas se više ne preporučuju pauze od jednog ili dva mjeseca svakih šest mjeseci ili godinu dana, da bi se žena "odmorila" od kontracepcijskih tableta. Ove kratke i česte pauze su zapravo više štetne nego korisne. Ako se odlučite za pauzu iz bilo kojeg razloga, možete ju napraviti kad god želite, ali neka to onda bude pauza od najmanje tri mjeseca. Nije nužno praviti pauzu prije dvije godine uzimanja tableta.

   
  Ljetos sam pila Stediril m tablete i nakon dva mjeseca sam imala mučnine uz povraćanje, glavobolje i vrtoglavice. Od ovog ciklusa sam na Cilestu i nekon tjedan dana su mi se javile mučnine i to otprilike 4-5 sati nakon uzimanja. Sad su se smanjile jer sam ih počela piti kasno navečer, prije spavanja. Ima li kakvog lijeka protiv toga?

Ljetos sam pila Stediril m tablete i nakon dva mjeseca sam imala mučnine uz povraćanje, glavobolje i vrtoglavice. Od ovog ciklusa sam na Cilestu i nekon tjedan dana su mi se javile mučnine i to otprilike 4-5 sati nakon uzimanja. Sad su se smanjile jer sam ih počela piti kasno navečer, prije spavanja. Ima li kakvog lijeka protiv toga?
   
  Zbog maturalne zabave bih se htjela posunčati u solariju,a u svim uputstvima u vezi toga piše da se solarij ne preporučuje ženama koje piju hormonalne nadomjestke. Ja već 6. mjesec pijem Trinovum i zanima me da li bi uporabom solarija mogla naštetiti hormonskoj ravnoteži, odnosno da li moglo doći do pojave neželjenih mrlja ili slično.

Solarij ne narušava hormonsku ravnotežu, ali etinilestradiol iz kontracepcijskih pilula senzibilizira kožu na utjecaj svjetlosti, zbog čega daleko lakše nastaju fleke na licu. Otuda se uz uporabu kontracepcijskih pilula savjetuje lice ne izlagati sunčevoj svjetlosti, a u slučaju da to ipak činite, potrebno je zaštiti lice nekom od krema s visokim zaštitnim faktorom.
   
  Imam 21 godinu i pušim, te me zanima da li je to važno za uzimanje tih kontracepcijskih pilula?

Procjenjuje se da je prirodni rizik za trombozu 1-2/10,000 žena reprodukcijske dobi. Uz oralnu kontracepciju ovaj rizik neznatno raste: ako se koriste niskodozirani kontraceptivi rizik za trombozu iznosi 2-3/10,000 žena i ako se koriste kontraceptivi s 50 mikrograma EE2, ovaj rizik iznosi 4-5/10,000 žena.

Pušenje dodatno povećava rizik nastanka tromboze kod žena koje koriste oralnu kontracepciju: tako je ovaj rizik povišen dva do tri puta i iznosi 5-6/10,000 žena kod niskodoziranih preparata. Kod pušenja i uzimanja 50 mikrogramskih preparata ovaj rizik je povišen četiri puta i iznosi 8/10,000 žena.
   
  Da li je moguće da kontracepcijske pilule uzrokuju pojačanu, čak bolnu osjetljivost grudi?

Kontracepcijske pilule mogu izazvati pojačanu osjetljivost dojki. Bolna osjetljivost dojki je izrazito ovisna o vrsti gestagenske komponente u pilulama: derivati 19-nortestosterona imaju izrazitije djelovanje na bolnost dojki od derivata 17-0H-progesterona.
   
  Imam problema sa štitnjačom, dijagnosticirana mi je hipotireoza, za što uzimam lijek Euthyrox 50mg dnevno. Smijem li uzimati kontracepcijske tablete?

Oralna kontracepcija ima povoljan učinak na hipotireozu: naime etinilestradiol - EE2 koji je obvezni sastojak kontracepcijskih pilula izaziva porast razine TBG (tyroxin binding globulin) čija je posljedica porast razine T3 i T4. Pri tome razina fT3, fT4 i TSH ostaju nepromijenjeni.
   
  Da li injekcije ekstencilina mogu smanjiti učinkovitost kontracepcijskih tableta ?

Dobro je poznata interakcija između oralnih kontraceptiva i pencilinskih antibiotika. Sve vrste penicilina smanjuju razinu hormona iz pilula u krvi jer ubrzavaju rad enzima mikrosomalne frakcije jetre, koji razgrađuju steroide iz kontracepcijskih tableta. Kako je ubrzana razgradnja sastavnih komponenata, to je snižena razina aktivnih tvari u krvi. To je razlog zašto je oralna kontracepcija nepouzdana u slučaju primjene bilo koje vrste penicilina, pa tako i ekstencilina.
   
  Nedavno sam počela uzimati kontracepcijske pilule Diane 35. Pilule sam morala započeti uzimati iz razloga što mi je jedan mjesec izostala menstruacija i što su mi nađene ciste, a pogotovo zato što mi je lice zadnjih 4 mjeseci krcato aknama, a uvijek sam imala jako čisto lice. Inače sam sklona debljanju. Prije dvije godine sam mukotrpno smršavila 20 kg. U zadnje vrijeme imam osjećaj da se ponovo debljam iz nerazumljivih razloga, par 100 grama svaki dan, a jedem isto kao i prije početka uzimanja tableta. Da li je moguće da me te tablete debljaju??

Vrlo je moguće da uz određenu vrstu kontracepcijskih tableta, a osobito onih kontracepcijskih tableta čija gestagenska komponenta potječe iz skupine pregnana (kao što je između ostalih i ciproteronacetat, gestagenska komponenta kod Diane 35), dolazi do debljanja uslijed minimalnog tzv. 'parcijalnog glukokortikoidnog' djelovanja. Obzirom na vaše tegobe: policistični izgled jajnika, neredovite menstruacije kao i akne, najvjerojatnije se radi o hormonskoj neravnoteži. O čemu je točno riječ mogli bismo diskutirati tek nakon što biste odredili bazalni hormonski status. Iako je određivanje razine ovih hormona zapravo idealno (mogućnost praćenja terapeutskog učinka lijeka, kao i veća sigurnost pacijentice u terapiju), nije i nužno.

U najčešćem slučaju naime, kod pune kliničke slike sindroma policističnih jajnika primjenjujemo antiandrogensku terapiju, koja se temelji na niskodoziranoj kontracepciji na bazi antiandrogena. Najznačajniji predstavnik ovih lijekova je Diane 35, tako da sad možete uočiti, koliko je pravac vašeg liječenja bio ispravan. Nažalost, u određenog broja pacijentica dolazi do prekomjernog debljanja uz Diane 35, upravo kako se i vama dešava. U ovim slučajevima preporučuje se zamijeniti preparat s nekim drugim kontraceptivom s liste kontraceptiva koji imaju 'parcijalno antiandrogensko' djelovanje. U ovu skupinu spadaju još Belara i Neo-Eunomin (klormadinonacetat, također iz skupine pregnana), Valette (dienogest) i Yasmin (drospirenon). Kako tablete Yasmin zapravo imaju i blagi diuretski učinak, osobito su pogodne kod pacijentica koje se uz kontracepciju ne žele udebljati "niti gram".

   
  Rodila sam prije 3 mjeseca. Prestala sam dojiti i sada bih uzimala kontracepcijske pilule. Prije trudnoće sam koristila Cilest i dobro sam ih podnosila. Sada bi pitala liječnika za Triquilar. Krvarenje slično menstruaciji sam imala 35 dana poslije poroda i trajalo je desetak dana. Inače sam sklona gljivičnim infekcijama i često sam imala terapiju s Canesten vaginaletama. Što mi preporučujete?

Ukoliko ne pušite, u trudnoći niste imali povišeni tlak i u međuvremenu nije bilo problema s jetrom ili bubrezima, možete započeti s uzimanjem oralne kontracepcije već kod vaše sljedeće menstruacije. Kada je u pitanju izbor preparata, obzirom na ponavljane gljivične infekcije, nisam sigurna da je Triquilar najbolje rješenje. Triquilar je izuzetno dobar, niskodozirani preparat tricikličkog karaktera (u pakiranju se nalaze tablete tri različite boje, od kojih svaka boja odgovara drugoj fazi ciklusa). Preporučuje se kao prvi izbor u mladih djevojaka koje tek započinju s oralnom kontracepcijom, te kod pojave probojnih krvarenja u slučaju uporabe jednofazičkih preparata (oni preparati gdje su sve pilule iste boje).

Ponavljana gljivična infekcija je opći problem niskodozirane kontracepcije: naime kod uporabe 25 i 30 mikrogramskih preparata (ovdje spadaju i Cilest i Triquilar), sluznica rodnice ostaje nešto stanjena (stanice sazrijevaju samo do intermedijarnih stanica), te u epitelnim stanicama ne dolazi do nakupljanja glikogena koji je supstrat prirodnim mliječno-kiselim bakterijama u rodnici (laktobacili) za stvaranje mliječne kiseline. Mliječna kiselina je odgovorna za vrlo niski vaginalni pH koji sprječava nastanak ne samo gljivične infekcije, već i drugih infekcija rodnice (prije svega gardnerelle). Otuda bi kod ponavljanih vaginalnih infekcija i želje za oralnom kontracepcijom trebalo propisati preparat koji sadrži nešto višu dozu estrogena (50 mikrogramski preparat).

   
  Djevojka mi koristi kontracepcijske pilule Diane 35, međutim prije nekoliko dana je nije popila na vrijeme, obično je pije oko ponoći i tek ju je popila sljedeći dan oko 13 sati. Od tada uzima redovito tablete i na vrijeme. Recite mi da li je sada sex siguran ili postoji veća mogućnost da zatrudni, pa trebamo čekati da joj završi ovaj ciklus? Inače, tabletu je zaboravila popiti tri dana nakon što joj je prođšla mjesečnica.

Ukoliko od vremena kada je zaboravljena tableta trebala biti uzeta prođe više od 12 sati, spolni odnos nije više siguran, odnosno kontracepcijska zaštita nije dostatna do kraja aktualnog ciklusa. S novim pakiranjem pilula, kontracepcijska zaštita je ponovno prisutna u potpunosti.
   
  Uzimam Cilest 2,5 godine i nisam nikada imala problema. No ovo ljeto sam prvi put odlučila piti ih bez pauze, kako ne bih dobila menstruaciju. Međutim, na prijelazu između prve i druge kutije, dakle to je bila 20. tableta (od 21 koliko ih ima) dobila sam virozu na moru sa proljevom i povraćanjem, što je trajalo 4 dana. Za to vrijeme redovito sam pila tablete i prešla na drugu kutiju bez pauze. Nakon tjedan dana ipak je nastupila menstruacija koja je trajala 8 dana (nešto duže nego obično). Nakon te druge kutije započela sam treću, također bez pauze, jer sam pročitala na više izvora da se to može. Treći dan te treće kutije nastupilo je blago krvarenje koje traje već tjedan dana. Nije to jako krvarenje, vise kao smeđkasti iscjedak. Javila sam se kod ginekologa, ali nisam bila na pregedu nego sam se naručila, ali mi je sestra rekla da je moguće da su mi tablete preslabe. Inače imam 22 godine i stalnog partnera, te uz pilule koristimo prekinuti snošaj, tako da bih isključila mogućnost trudnoće, a i u ovo vrijeme, dakle od početka 7. mjeseca imali smo svega 3 odnosa.

Najvjerojatniji razlog probojnog krvarenja u vašem slučaju je nedovoljna razina, odnosno oscilacije u razini hormona u vrijeme kada ste imali proljev i povraćanje. Bez obzira što ste tablete uzimali redovno, vjerojatno je došlo do neadekvatne apsorpcije aktivnih tvari iz crijeva. Obratite pozornost da je u ovakovim situacijama nedovoljna i kontracepcijska zaštita. U slučaju krvarenja koje dulje traje kod kontinuiranog uzimanja oralne kontracepcije, potrebno je napraviti uobičajenu pauzu od tjedan dana i potom započeti uzimanje tableta ispočetka. Druga mogućnost je da se poveća doza kontraceptiva, sto bi značilo dvije tablete Cilesta na dan. Obzirom da je ovo veća doza hormona, ne bih vam savjetovala da ovu shemu koristite kroz dulje vrijeme.
   
  Tijekom protekla dva mjeseca sam koristila kontracepcijske pilule Trinovum, a sada bih se željela prebaciti na Cilest ili Logest. Zanima me konkretno u mom slučaju, da li bi nove pilule trebala početi uzimati 22. dan ciklusa ili nakon 7-dnevne pauze.

Ukoliko želite nastaviti s tabletama Cilest (tablete s 30 ug EE2 - etinilestradiola), što znači sadrže približno jednaku količinu estrogena kao i Trinovum, s uzimanjem tableta započnite 7. dan pauze. Kako su tablete Logest tablete s 20 ug EE2 (niže dozirane od Trinovum-a), ako se odlučite za ovu vrstu kontracepcije, s uzimanjem tableta započnite 22. dan ciklusa (bez pauze). U ovom slučaju može se dogoditi da izostane uobičajeno krvarenje. U svakom slučaju oko daljnjeg izbora kontraceptiva posavjetujte se s vašim ginekologom.
   dr. Vesna Harni


Literatura
FAQ kontracepcijske pilule