Vaginalni prstenKontracepcijski vaginalni prsten . Kontracepcijski vaginalni prsten - Nuva Ring. Kontracepcijski vaginalni prsten - Nuva Ring učinkovito je kontracepcijsko sredstvo, s izvrsnom kontrolom ciklusa. Vaginalni prsten ("ring") pogodan je za primjenu i dobro ga toleriraju oba partnera, rezultat je istraživanja nizozemskih znanstvenika. Kontracepcijski vaginalni prsten je učinkovito kontracepcijsko sredstvo, s izvrsnom kontrolom ciklusa. Vaginalni prsten ("ring") pogodan je za primjenu i dobro ga toleriraju oba partnera, rezultat je istraživanja nizozemskih znanstvenika. Vaginalni kontraceptivni prsten je fleksibilni, bezbojni i prozirni prsten promjera 52.5 mm koji se postavlja u vaginu prvog dana menstruacijskog ciklusa i potom ostavlja na istom mjestu tijekom naredna tri tjedna. Kontraceptivni prsten se može tijekom ovog vremena izvaditi (do maksimalno 4 sata), bez utjecaja na kontracepcijsku sigurnost.
Kontakt RSS
Ginekologija
Brojni znanstvenici istražuju uzroke, a drugi nastoje pronaći brzu i učinkovitu pomoć za liječenje ginekoloških oboljenja. Većina njih usmjerena je na tjelesne smetnje, dok je manje učinjeno na razjašnjenju psiholoških mehanizama povezanih s ovim tegobama.

Vaginalni prsten

Datum zadnje izmjene: 7. siječnja 2017.
Kombinirani kontracepcijski vaginalni prsten - Nuva Ring učinkovito je kontracepcijsko sredstvo, s izvrsnom kontrolom ciklusa. Vaginalni prsten ("ring") pogodan je za primjenu i dobro ga toleriraju oba partnera, rezultat je istraživanja nizozemskih znanstvenika.

Vaginalni kontracepcijski prsten je fleksibilni, bezbojni i prozirni prsten promjera 2.1 inča (52.5 mm) koji se postavlja u vaginu prvog dana menstruacijskog ciklusa i potom ostavlja na istom mjestu tijekom naredna tri tjedna.

Prsten se može tijekom ovog vremena izvaditi (do maksimalno 4 sata), bez utjecaja na kontracepcijsku sigurnost.

Nakon tri tjedna primjene, slijedi tjedan dana pauze, za koje vrijeme slično kao kod uporabe oralnih kontraceptiva nastupa krvarenje.

Sedmi dan pauze u vaginu se postavlja novi kontracepcijski prsten.

Nuva Ring postupno otpušta u vaginu 120 mikrograma etonogestrela i 15 mikrograma etinilestradiola dnevno.

Multicentričnom studijom su tijekom godinu dana praćene 2,322 žene koje su se odlučile za ovu vrstu kontracepcije.

Na ovaj način ukupno je analizirano 23,298 menstruacijskih ciklusa.

Kod 21 ispitanice je za vrijeme uporabe ove kontracepcijske metode došlo do nastupanja trudnoće, što čini Pearl Index od 1.18.

Jedanaest od ovih trudnoća nastupilo je zbog neadekvatne uporabe prstena. Ukoliko se ove pacijentice izuzmu iz protokola Pearl Index iznosi 0.77.

Kod 98.5% ciklusa javljala u pauzama su postojala uredna abrupcijska krvarenja.

Nepravilna krvarenja javila su se u 5.5% svih ciklusa, ova krvarenja su se uglavnom odnosila na "spotting" - točkasta krvarenja ili smeđkasti iscjedak. Ispitanice nisu imale problema sa stavljanjem, vađenjem i zamjenom vaginalnog prstena, prisustvo vaginalnog prstena nije ometalo spolni odnos.


KONTRACEPCIJSKE
PILULE

KONTRACEPCIJSKI
FLASTER


KONTRACEPCIJSKI
IMPLANTAT


VAGINALNI
PRSTEN


FAQ


Neželjeni učinci javili su se u 5.6% u smislu vaginalne upale, kod 4.8% ispitanica je postojao pojačani bjelkasti iscjedak i kod 2.4% ispitanica neugodan osjećaj u vagini.

Svega 2.5% ispitanica prekinulo je s uporabom vaginalnog prstena. S ovim načinom zaštite od neželjene trudnoće bilo je zadovoljno u potpunosti 85% ispitanica, a 90% ispitanica će ovu metodu preporučiti svojim poznanicama i prijateljicama.

Vaginalni kontracepcijski prsten odobren je na američkom tržištu još u listopadu 2001. godine, a od strane FDA (The Food and Drug Administration). Od sredine 2003. godine Nuva Ring se distribuira i na europskom tržištu, a proizvodi ga i kontrolira njemačka firma "Organon".

Najveća prednost kontracepcijskog prstena osim jednostavnosti primjene je i veoma niska dnevna doza hormonskih sastojaka, prije svega estrogena.

Obzirom da se radi o kombiniranom hormonskom kontraceptivu, neželjena djelovanja i kontraindikacije su veoma slični onima kod oralnih kontraceptiva. I ovdje se, kao i kod oralnih kontraceptiva osobito podvlači značaj pušenja i povećani rizik od tromboembolijskih događaja u slučajevima istodobnog konzumiranja cigareta i primjene kombiniranih hormonskih kontraceptiva.


Obstet Gynecol 2002; 100: 585-593dr. Vesna Harni