Lasersko liječenje atrofijeLasersko liječenje atrofije potiče ponovno stvaranja kolagenih i elastičnih vlakana, kao i staničnih promjena koje pomažu u promicanju ozdravljenja i regeneracije tkiva nakon tretmana.
Kontakt RSS
Estetska ginekologija
Laserska tehnologija stvorila je temelj za nastanak estetske ginekologije. Toplinska energija koju stvara laser primjenjuje se u liječenju atrofije, inkontinencije i prekanceroza, a laserskim skalpelom oblikujemo male i velike usne te ožiljke nakon poroda.

Lasersko liječenje atrofije

Objavljeno: 1. lipnja 2018., Datum zadnje izmjene: 16. lipnja 2018.Urogenitalna atrofija, također poznata kao atrofični vulvo-vaginitis, neugodno je stanje od kojeg mnoge žene pate od u tišini.

Za one kod kojih su trenutačne mogućnosti liječenja ovog stanja nedjelotvorne ili neprihvatljive, dobro je znati da je američka agencija za lijekova FDA – Food and Drugs Administration", odobrila novu lasersku tehnologiju u liječenju ovih tegoba. 


Vaginalna atrofija


Vaginalna atrofija je uzrokovana hormonskim promjenama povezanim s menopauzom, ali se često javlja i kod žena kod kojih je smanjena proizvodnja estrogena ili koje primaju "antihormonsku" terapiju zbog malignih oboljenja npr. raka dojke ili endometrija. Slično stanje nastaje i nakon porođaja, tijekom dojanja kada se prirodno mijenjaju hormonski obrasci te potiče dojenje na račun snažnog fiziološkog pada razine estrogena.

Vaginalna atrofija se odlikuje stanjenjem, sušenjem i upalnim promjenama vaginalnih stijenki, što smanjuje kvalitetu svakodnevnog života stvarajući probleme s mokrenjem, te uzrokuje bolnost pri spolnom odnosu, ali i svakodnevnim aktivnostima.

'MonaLisa Touch', laserski uređaj kojeg potpisuje talijanska tvrtka D.E.K.A., odobren je 2014. godine za liječenje vulvovaginalne atrofije. Liječenje se provodi laserskom svjetlošću koja potiče ponovno stvaranja kolagenih i elastičnih vlakana, slično postupku kojeg koriste plastični kirurzi i kozmetolozi za poticanje stvaranja kolagena u predjelu lica.

Posebnost ovog postupka je točkasta primjena laserske svjetlosti na kožu i mukozu, u vidu laserskih stupića ili "frakcionirano", što je najoptimalniji vid laserske terapije. Ovaj zahvat nema veze s kirurškim podizanjem vaginalnih stijenki ili mjehura. Zapravo se stvara zdravija koža i regenerira sluznica, veće otpornosti, ali umjesto na licu, to se radi u vagini.

Pomoću laserske svjetlosti koju oslobađa sonda koja se umeće u vaginu, laserski sustav usmjerava toplinsku energiju u dublje slojeve vaginalnog tkiva u vidu laserskih stubaca. Između ovih laserskih stupića ostaju područja netaknutog tkiva, gdje se induciraju stanične promjene koje pomažu u promicanju ozdravljenja i smanjuju vrijeme regeneracije tkiva nakon tretmana.


Laserski tretman


Laserska svjetlost stimulira prirodne procese povećanja protoka krvi i potiče stvaranje kolagena, koji poboljšavaju integritet i elastičnost genitalne kože i mukoze. Postupak regeneracije vaginalnog tkiva učinkovit je u ublažavanju bolnosti kod vulvovaginalne atrofije ili jednostavnog poboljšanja elastičnosti vaginalnih stijenki za učinak preoblikavanja vagine.

Mehanizam djelovanja laserske svjetlosti obuhvaća aktivaciju fibrocita i njihov prijelaz u matičnu formu fibroblasta koji stvaraju molekule tropokolagena. Ova tvar sudjeluje u stvaranju proteglikanskih kompleksa koji vezuju velike količine vode time povećavajući vlažnost ovog područja i umnožavanju kolagenih vlakana čime se poboljšava elastičnost mukoze i učinkovito pomlađuje i obnavlja tkivo ne samo u estetskom, već i u terapijskom smislu.

Liječenje se sastoji od tri kratkotrajna laserska postupka, svakih 4-6 tjedana. Zbog prirodnog razlaganja kolagena, preporučuje se ponavljanje postupka nakon godinu dana. Učinak ovakove primjene lasera traje dvije do pet godina, i vrlo je individualan, te ovisan o životnoj dobi pacijentice.  Liječenje je bezbolno, provodi se bez anestezije, a analgetici nisu potrebni.

Prije postupka je potrebno učiniti uobičajenu godišnju ginekološku kontrolu, a ako je sve u redu, intravaginalno se uvodi laserska sonda. Mala veličina laserskih stupića osigurava od opasnosti stvaranja opeklina ili posljedica u smislu stenoze ili stvaranja fistula.


Laserski tretman uz matične stanice


Pored samostalne laserske terapije, frakcijski laser omogućuje i primjenu "PRP" postupka - uporabu matičnih stanica za regeneraciju tkiva intimnog područja.

PRP je kratica za "platelet-riched plasma" i označuje postupak kada se iz krvi pacijenta posebnim postupkom izdvaja plazma bogata matičnim stanicama. 

Primjena frakcijskog lasera i laserskih stupića ("upucavanje" laserske topline) stvara sićušne mikropore kojim tkivo usisava plazmu s matičnim stanicam, za razliku od PRP postupka na drugim dijelovima tijela, kada je nužan postupak injiciranja plazme s matičnim stanicama.


 Matične stanica ubrzavaju postupak regeneracije, te je učinak samog postupka dulji.

Dr. Vesna Harni je prvi ginekolog u Hrvatskoj, licencirana za obavljanje neinvazivnih i estetskih postupaka prema Europskom društvu za estetsku ginekologiju - ESAG.Dr. Vesna Harni