Prehrana i endometriozaEndometrioza i prehrana. Antiestrogenska dijeta kod endometrioze. Kako je endometrioza "estrogen-ovisno" oboljenje, prehrana koja potiče stvaranje estrogena pogoršava tijek bolesti i njezine simptome. Osim estrogena, negativan utjecaj na simptome endometrioze, osobito pojavu i intenzitet bolova ispoljavaju prostaglandini F2alfa serije. Cilj je promjena u prehrani smanjenje produkcije estrogena u tijelu, postizanje ravnoteže eikosanoida i poticanje imunološkog sustava.
Kontakt RSS
Lifestyle
U svijetu gdje tempo života postaje sve brži, sve više stresa i napetosti koje donosi svakidašnjica, predstavlja opasnost i prijetnju razvoju pojedinca i društva. Posljedica nepravilnog načina prehrane je povećanje broja oboljelih od tumora, kao i veća učestalost drugih kroničnih bolesti.

Prehrana i endometrioza

Objavljeno: 17. siječnja 2018., Datum zadnje izmjene: 28. siječnja 2018.
Kako je endometrioza "estrogen-ovisno" oboljenje, prehrana koja potiče stvaranje estrogena pogoršava tijek bolesti i njezine simptome.

Osim estrogena, negativan utjecaj na simptome endometrioze, osobito pojavu i intenzitet bolova ispoljavaju prostaglandini F2alfa serije.

Cilj je promjena u prehrani smanjenje produkcije estrogena u tijelu, postizanje ravnoteže eikosanoida i poticanje imunološkog sustava.

Još davnih 1980.-ih godina Adelcreutz i suradnici praćenjem prehrane i razine estrogena u plazmi, urinu i stolici pokazali su povezanost vegetarijanske prehrane s povećanim volumenom stolice i sukladnim povećanim izlučivanjem estrogena, te padom razine estrogena u plazmi.

Talijanski su znanstvenici između 1984. – 1999. godine uspoređivali način prehrane kod 504 pacijentice s laparoskopski potvrđenom dijagnozom endometrioze i 504 zdrave pacijentice iz kontrolne skupine, te su ustvrdili kako prehrana pacijentica s endometriozom sadrži 70% manje zelenog povrća i 40% manje svježeg voća.

Prehrana pacijentica s endometriozom također je sadržavala dvostruko veći unos junetine i drugog crvenog mesa, te 80% veći unos šunke, što je autore navelo na zaključak da prehrana utječe na rizik pojavnosti endometrioze.

Postoje i drugi mnogobrojni znanstveni dokazi o porastu razine estrogena kod prehrane bogate masnoćama i siromašne biljnim vlaknima, koji su poslužili za stvaranje temeljnih preporuka za prehranu žena s endometriozom koje nastoje ublažiti svoje tegobe ili pokušavaju barem spriječiti daljnji rast endometrioma, a to je uravnotežena zdrava prehrana, najbolje vegetarijanska prehrana.

U liječenju endometrioze nužno je promatrati cjelinu interakcija spolnih hormona, osobito estrogena i progesterona s prostaglandinima i drugim biološki aktivnim tvarima koje posreduju između endokrinološkog i imunološkog sustava.


 VEGETARIJANSKA
PREHRANA

URAVNOTEŽENJE
EIKOZANOIDA


POTICANJE
IMUNITETA


DETOKSIFIKACIJA
JETARA


VITAMINSKE
NADOPUNE
Cjeloviti pristup kombinira promjene u načinu života s prehranom i vitaminskim nadopunama s učinkom na imunološki sustav:

Pravilna prehrana kod endometrioze podrazumijeva:
  • vegetarijansku prehranu, uz obilje povrća i cjelovitih žitarica bogatih biljnim proteinima, fitoestrogenima i biljnim vlaknima.
  • prehranu koja uravnotežuju eikozanoide i
  • prehrana koja poboljšava imunitet i smanjuje upalne reakcije uz
  • nadopune prehrani: antioksidativne vitamine i minerale, lipotropike za poboljšanje ekskrecijske funkcije jetre i omega 3 masne kiseline iz ribljeg ili lanenog ulja.


dr. Vesna Harni


Literatura