Stadiji vulvarnog karcinoma Stadiji raka stidnice su stadij I – Rak stidnice ograničen na vulvu, najveći promjer <2 cm., stadij II – Rak stidnice ograničen na vulvu, najvećeg promjera > 2 cm (T2), bez suspektnih limfnih čvorova koji se ne palpiraju (N0) ili se palpiraju, ali klinički nisu sumnjivi (N1), stadij III – Rak stidnice bilo koje veličine, koji nije ograničen na vulvu: zahvaćeni su vagina, međica, uretra ili anus (T3), bez suspektnih limfnih čvorova koji se ne palpiraju (N0) ili se palpiraju i klinički nisu sumnjivi (N1) ili jesu sumnjivi (N2) i stadij IV – Rak stidnice bilo koje veličine, koji se širi izvan područja vulve i zahvaća sluznicu mokraćnog mjehura, gornje uretre, sluznicu rektuma ili zdjelične kosti (T4). Limfni čvorovi se ne palpiraju (N0) ili se palpiraju i klinički nisu sumnjivi (N1) ili jesu sumnjivi (N2). Kod N3 su limfni čvorovi fiksirani ili ulcerirani.
Kontakt RSS
Onkologija
Najznačajnija spoznaja tijekom posljednjih godina jeste ta da je karcinom izlječiva bolest, a najznačajniji čimbenik uspješnog liječenja bilo kojeg oblika raka je rana dijagnostika.

Stadiji vulvarnog karcinoma

Datum zadnje izmjene: 22. lipnja 2014.
Vulvarne dermatoze | Vulvodinija | VIN | Karcinom vulve | Stadiji vulvarnog karcinoma | Liječenje vulvarnog karcinomaTNM - klasifikacija

podjela je koju je predložila Međunarodna unija za borbu protiv karcinoma (UICC - International Union Against Cancer, pri čemu T označava lokalizaciju i opsežnost primarnog tumora, N regionalne limfne čvorove (ingvinalni i femoralni u slučaju karcinoma vulve), M znači metastaze izvan regionalnog područja.

Usporedo s ovom klasifikacijom postoji i veoma praktična podjela na stadije koju je predložilo Međunarodno udruženje ginekologa i opstetričara (FIGO - Fédération Internationale de Gynécologie et d´Obstetrique).TNM Promjene na vulvi 
FIGO-stadij 
Tis           
   VIN (VIN3 / Ca in situ)

 0
T1 N0 M0
T1 N1 M0  
Tumor ograničen na vulvu, najveći promjer ≤2 cm.


 I
T2 N0 M0
T2 N1 M0 
Tumor ograničen na vulvu, najvećeg promjera > 2 cm (T2), bez suspektnih limfnih čvorova koji se ne palpiraju (N0) ili se palpiraju, ali klinički nisu sumnjivi (N1)


 II
T3 N0 M0
T3 N1 M0
T3 N2 M0
T1 N2 M0
T2 N2 M0  
 
Tumor bilo koje veličine, koji nije ograničen na vulvu: zahvaćeni su vagina, međica, uretra ili anus (T3), bez suspektnih limfnih čvorova koji se ne palpiraju (N0) ili se palpiraju i klinički nisu sumnjivi (N1) ili jesu sumnjivi (N2).

 III
T3 N3 M0
T4 N3 M0
T4 N0 M0
T4 N1 M0
T4 N2 M0
T1 N3 M0
T2 N3 M0

Tumor bilo koje veličine, koji se širi izvan područja vulve i zahvaća sluznicu mokraćnog mjehura, gornje uretre, sluznicu rektuma ili zdjelične kosti (T4). Limfni čvorovi se ne palpiraju (N0) ili se palpiraju i klinički nisu sumnjivi (N1) ili jesu sumnjivi (N2). Kod N3 su limfni čvorovi fiksirani ili ulcerirani.
 IV
M1A
M1B 
Svi slučajevi udaljenih metastaza (M1B) ili metastaza u dubokim limfnim čvorovima zdjelice (M1A).
 


International Union Against Cancer
Fédération Internationale de Gynécologie et d´ObstetriqueLiteratura