TrihomonijazaTrihomonijaza ili trihomonadni kolpitis (trichomonas vaginalis). Trihomonijaza je infekcija vagine i vulve i/ili uretre koju izaziva protozoa trihomonas vaginalis, čija se učestalost procjenjuje na 0.2 - 2% svih ginekoloških pacijentica.
Kontakt RSS
Ginekologija
Brojni znanstvenici istražuju uzroke, a drugi nastoje pronaći brzu i učinkovitu pomoć za liječenje ginekoloških oboljenja. Većina njih usmjerena je na tjelesne smetnje, dok je manje učinjeno na razjašnjenju psiholoških mehanizama povezanih s ovim tegobama.

Trihomonijaza

Objavljeno: 20. siječnja 2018., Datum zadnje izmjene: 28. siječnja 2018.

Trihomonadni kolpitis infekcija je vagine i vulve i/ili uretre koju izaziva protozoa Trihomonas vaginalis, čija se učestalost procjenjuje na 0.2 - 2% svih ginekoloških pacijentica.

Prijenos spolnim putem je neosporan, a infekcija se najčešće javlja u dobi između 16 - 35 godina, kada je i najintenzivnija seksualna aktivnost.

Kako je trihomonas otporan u vanjskoj sredini, na mokroj spužvi može preživjeti nekoliko sati, a u urinu više od 24 sata, premda se radi o spolno prenosivoj bolesti, moguć je nastanak infekcije i bez seksualnog kontakta.

Opisan je prijenos preko kade za kupanje, mokrih zajedničkih ručnika, zajedničkog toaleta i sl. Također je moguć prijenos infekcije s inficirane majke na dijete za vrijeme njege djeteta.


Simptomi

U žena se javlja bolna upala vagine i vulve popraćena svrbežom i obilnim pjenastim, žućkastim iscjetkom neugodnog mirisa. U muškaraca su smetnje blaže, očituju se pri mokrenju ili dolazi do upale glansa penisa. Dijagnoza se postavlja temeljem ginekološkog pregleda, određivanja vaginalnog pH i mikroskopskog pregleda nativnog preparata vaginalnog iscjetka.


Liječenje

Lijekovi izbora su 5-nitroimidazoli: metronidazol, tinidazol, ornidazol ili nimorazol u obliku tableta i vaginaleta.

Tablete se uzimaju u dozi od 2 g tijekom jednodnevne terapije ili podijeljeno kroz pet dana, dok se vaginalete koriste 10 dana. Nužno je i liječenje partnera, bez obzira na evtl. odsustvo simptoma.

Kod 90% pacijentica nastupa brzo izlječenje, u nekih 10% javljaju se recidivi. Obzirom da nije poznata rezistencija trihomonasa prema ovoj medikamentoznoj terapiji, radi se uvijek o reinfekcijama, zbog čega se terapija ponavlja kod oba partnera. Metronidazol se ne propisuje trudnicama u prvih 12. tjedana trudnoće, u ovo vrijeme mogu se koristiti lokalni pripravci clotrimazola.


Alternativni pristup

Sve što narušava pH ili vaginalnu bakterijsku ravnotežu može potpomoći nastanku infekcije. Otuda je uz medikamentoznu terapiju, nužno obratiti pozornost na prehranu, gdje se preporučuje povećati unos fermentiranih životnih namirnica i probiotika (kiseli kupus, kiselo zelje, LGG jogurt, acidofil, AB kultura).

Na isti način savjetuje se jednostavno zakišeljavanje vagine uporabom vaginalnih tableta koje sadrže vitamin C ili obnavljanje prirodne vaginalne flore, u koju svrhu se koriste vaginalete ili izravni unos kulture mliječno-kiselih bakterija u vaginu. Jednostavna metoda koja se pri tome može koristiti je ispiranje rodnice otopinom mliječne kiseline.

Kod upornih slučajeva preporučuju se homeopatski preparati, koji se tržištu nalazi u vidu ampula s inaktivnim, ali imunogenom sojevima laktobacilusa. Primjenjuje se u tri doze, svaka dva tjedna, a nakon godinu dana se preporučuje još jedna doza za održavanje učinka.

dr. Vesna Harni


Literatura