Tumorski biljeziTumorski biljezi - tumorski markeri, CA-125, CA 19-9, CEA. Tumorski biljezi ili tumorski markeri su tvari koje stanice tumora izravno stvaraju ili potiču njihovo lučenje iz netumorskih tkiva odnosno stanica. Prema prisutnosti tumorskih biljega i prema njihovoj razini u tjelesnim tekućinama (krv, ascites, likvor) može se zaključiti da postoji tumorsko tkivo, saznati nešto više o njegovoj prirodi, a prema razini izmjerenih biljega ponekad se može predvidjeti i tijek bolesti. Tumorski biljezi – tumorski markeri korisni su kako u dijagnostici, tako i u kontroli terapije i tijeka bolesti. Najveća vrijednost tumorskog biljega CA-125 je u dijagnostici i praćenju liječenja bolesnica s rakom jajnika. Postoji dobra korelacija između CA-125 i veličine tumorske mase.
Kontakt RSS
Ginekologija
Brojni znanstvenici istražuju uzroke, a drugi nastoje pronaći brzu i učinkovitu pomoć za liječenje ginekoloških oboljenja. Većina njih usmjerena je na tjelesne smetnje, dok je manje učinjeno na razjašnjenju psiholoških mehanizama povezanih s ovim tegobama.

Tumorski biljezi

Vezano
Datum zadnje izmjene: 6. siječnja 2017.

Tumorski biljezi

 ili 'tumorski markeri' su tvari koje stanice tumora izravno stvaraju ili potiču njihovo lučenje iz netumorskih tkiva odnosno stanica. Prema prisutnosti tumorskih biljega i prema njihovoj razini u tjelesnim tekućinama (krv, ascites, likvor) može se zaključiti da postoji tumorsko tkivo, saznati nešto više o njegovoj prirodi, a prema razini izmjerenih biljega ponekad se može predvidjeti i tijek bolesti. Tumorski biljezi korisni su kako u dijagnostici, tako i u kontroli terapije i tijeka bolesti.

Idealan tumorski biljeg izlučivao bi se samo iz tumorskog tkiva, bio bi specifičan samo za određeni tip tumora, otkrivao bi se već pri niskoj tumorskoj masi i bio bi nazočan kod svih bolesnika s takvom neoplazmom. Idealni tumorski biljezi ne postoje. Većinom nemaju dovoljnu specifičnost i osjetljivost da bi se mogli samostalno koristiti u ranoj dijagnostici ili za masovni probir. U procjeni ginekoloških tumora, osobito tumora jajnika osim ultrazvuka i obojenog pulsirajućeg Dopplera, važnu informaciju nam daju i tumorski biljezi .

Različiti tumorski biljezi su ključni za različite životne dobi pacijentica.
  • U juvenilnoj i adolescentnoj dobi određuju se tumorski biljezi karakteristični za tumore zametnog epitela (koji su najčešći u toj dobi) a to su: LDH, AFP i HCG. Ovakav protokol je važan ako se nađe miješani ili pretežno solidni tumor jajnika.
  • U reprodukcijskoj dobi treba odrediti CEA, CA 19-9 i CA 125 iako su ova dva posljednja uglavnom visoko osjetljiva i nisko specifična. Ipak vrlo visoke vrijednosti CA-125 ili CA 19-9 upućuju na ozbiljnu sumnju na zloćudni karakter tumora jajnika.
  • U žena u postmenopauzi CA 125 je visoko specifičan za maligni tumor jajnika, a visoki inhibin ili povišeni estradiol ukazuju na mogućnost da se radi o granuloza-staničnom tumoru.


CISTE


PCOSTUMORSKI
BILJEZI


5D CISTE

CA-125

Najveća vrijednost mu je u dijagnostici i praćenju liječenja bolesnica s rakom jajnika. Rasap drugih tumora trbušnih organa po trbušnoj šupljini može biti praćen povišenim vrijednostima CA-125 u krvi. Postoji dobra korelacija između CA-125 i veličine tumorske mase. Osim u raka jajnika povišene vrijednosti nađu se u bolesnica s rakom dojke, vrata maternice, endometrija, debelog crijeva i pluća. Povišene vrijednosti nađene su i kod nekih dobroćudnih bolesti - endometrioza, ciste jajnika, upala jajnika i jajovoda, upala potrbušnice i akutne upale gušterače. Normalne vrijednosti za zdravu populaciju žena (95 centila) su od 0-35 IJ/ml. 99,8% zdravih osoba ili osoba oboljelih od nemalignih bolesti imaju vrijednosti niže od 65 IJ/ml.

CA 19-9

Uz CA-125 je koristan biljeg kod sumnje na rak jajnika. Osim kod raka jajnika povišene vrijednosti se nalaze kod raka žučnog sustava, gušterače, debelog crijeva i rektuma. Povišene vrijednosti su moguće i kod nezloćudnih bolesti (šećerna bolest, ciroza, hepatitis, cistična fibroza). Normalne vrijednosti za zdravu populaciju (95 centila) su od 0-37 IJ/ml. 97% zdravih ispitanika ima vrijednost nižu od 40 ng/mL.

CEA

Karcinoembrionalni antigen čija je povišena razina najčešće povezana s zloćudnim bolestima probavnog sustava, pacijentica s rakom dojke (ne prelazi peterostruko gornju granicu), te raka jajnika uz CA 19-9 (mucinozni tumori jajnika). Od nezloćudnih bolesti povišenje CEA može se prolazno naći kod alkoholom izazvane ciroze jetre, ulcerativnog kolitisa, polipa rektuma, hepatitisa te bolesti pluća. Razina je povišena i u krvi pušača, a očekivane vrijednosti tog biljega rastu i s godinama. Normalne vrijednosti za zdravu populaciju (95 centila) su od 0-3,4 ng/ml.

AFP

Alfa-fetoprotein se prvenstveno javlja u jetri i žumanjčanoj vreći fetusa. Povišene vrijednosti prate tumore jajnika (tumore zametnog epitela), ali i u 70% osoba s primarnim rakom jetre. Prolazno povišene vrijednosti se mogu naći i u nezloćudnih bolesti (hepatitis, ciroza, trudnoća). Očekivane vrijednosti za zdravu populaciju su od 0-6,2 ng/mL. 99% zdravih ispitanika ima vrijednost nižu od 8,6 ng/mL.

Beta HCG

Beta subjedinica humanog korionskog gonadotropina se javlja kod tumora zametnih stanica. Povišene vrijednosti se nalaze i u trudnoći. Očekivane vrijednosti kod žena izvan trudnoće su od 0-4 mIJ/mL.

Na kraju je potrebno napomenuti da svaka osoba ima svoju "temeljnu vrijednost" pojedinog tumorskog biljega. Najčešće je ova vrijednost u granicama očekivanih vrijednosti za zdravu populaciju, no može biti i nešto iznad područja referentnih vrijednosti.


Literatura