Živa i funkcija posteljiceFunkcija posteljice i živa. Istraživanja njemačkih znanstvenika iz Jene ukazuju na previsoko postavljene dozvoljene referentne vrijednosti za koncentraciju žive u krvi. Daleko manje koncentracije žive utječu negativno na funkciju posteljice.
Kontakt RSS
Lifestyle
U svijetu gdje tempo života postaje sve brži, sve više stresa i napetosti koje donosi svakidašnjica, predstavlja opasnost i prijetnju razvoju pojedinca i društva. Posljedica nepravilnog načina prehrane je povećanje broja oboljelih od tumora, kao i veća učestalost drugih kroničnih bolesti.

Živa i funkcija posteljice

Datum zadnje izmjene: 15. veljače 2013.
Teški metali | Autokatalizatori i emisija teških metala | Ispušni plinovi i oštećenja bubrega | Živa i funkcija posteljice | Razina žive u krvi i neplodnostIstraživanja njemačkih znanstvenika iz Jene ukazuju na previsoko postavljene dozvoljene referentne vrijednosti za koncentraciju žive u krvi. Daleko manje koncentracije žive utječu negativno na funkciju posteljice.

U svrhu istraživanja funkcije posteljice tkivo ovog organa je i više sati nakon porođaja održavano u laboratorijskim uvjetima. (Klinik für Frauenheilkunde und Geburtsthilfe, Friedrich-Schiller Universität, Jena).

Već koncentracije žive od 30 mcg/L krvi snažno utječu i mijenjaju stvaranje hormona, odnosno funkciju posteljice, a teški metali prolaze placentarnu barijeru, tako da bez poteškoća mogu dospjeti u krvotok fetusa.


Istraživanja pokazuju da u većini industrijski razvijenih zemalja koncentracija žive u krvi trudnica iznosi 3 do 10 mcg/L , a u ekološki opterećenim regijama ili kod specifičnih zanimanja ove vrijednosti su i znatno veće. Vrijednosti preporučene od strane svjetske zdravstvene organizacije (WHO) uzimaju za gornju granicu koncentraciju žive od 50 mcg/L.

Štetno djelovanje žive se ogleda prije svega u štetnom utjecaju na živčani sustav fetusa,, a veće koncentracije, npr. nakon oštećenja pogona za proizvodnju i sl. mogu dovesti do spontanih pobačaja i malformacija nerođenog djeteta.

Premda se može raspravljati o vrijednosti ovog in vitro eksperimenta i funkciji organa izdvojenog iz funkcionalne jedinice, rezultati ovog pokusa zabrinjavaju, a znanstvenici s pravom postavljaju pitanje revizije dopuštenih koncentracija žive i dozvoljenih granica za uvjete rada.

Ärzte-Woche, 14. Jg.; Nr. 42, 2000.
dr. Vesna Harni