Alternativne metode liječenjaPoliklinika, poliklinika, Poliklinika Harni, poliklinika harni, poliklinika dr. Harni, ginekološka poliklinika, ordinacija, ginekološka ordinacija, ginekolog, dobar ginekolog, dobri ginekolozi,doktor, dobri doktori, zagreb, dubrava, polikklinika, poliklinka, poliliklinika, marni, dr. Marni, poliklinika marni, vesna, vesna harni, dr, poliklinike u zagrebu, ginekologija, spolne bolesti, adolescenti, kontracepcija, menopauza, ispadanje kose, miomi, ciste, osteoporoza, dijagnoza, ginekologija, spolne bolesti, adolescenti, kontracepcija, menopauza, ispadanje kose, miomi, ciste, osteoporoza, dijagnoza, poliklinika, ordinacija, ginekolog, klamidija, HPV, HPV infekcija, spolne infekcije, kondom, spirala, IUD, mirena, sterilizacija, ultrazvuk, PAPA, PAPA test, kolposkopija, CIN, CIN1, CIN2, CIN3, LETZ, konizacija, vrat maternice, cerviks, grlić, menstruacijski ciklus, menstruacija, oligomenoreja, polimenoreja, amenoreja, endometrioza, PMS, anovulacija, ovulacija, hitna kontracepcija, HNL, hormonsko liječenje, hormonsko nadomjesno liječenje, hormonska nadomjesna terapija, trihomonas, kandida, herpes, genitalni herpes, hepatitis B, gonoreja, gardnerela, gardnerella, bakterijska vaginoza, miomi, ciste, miom, uterus, vagina, maternica, rodnica, vulva, stidnica, ovarij, jajnik, jajnici, jajovod, saktosalpinks, sactosalpinx
Kontakt RSS
Ginekologija
Brojni znanstvenici istražuju uzroke, a drugi nastoje pronaći brzu i učinkovitu pomoć za liječenje ginekoloških oboljenja. Većina njih usmjerena je na tjelesne smetnje, dok je manje učinjeno na razjašnjenju psiholoških mehanizama povezanih s ovim tegobama.

Alternativne metode liječenja

Datum zadnje izmjene: 14. srpnja 2019.


Temeljni princip alternativnog pristupa je na isti način kao kod hormonskog nadomjesnog liječenja menopauzalnih tegoba, individualna prilagodba. Liječenje se ravna prema temeljnom hormonskom deficitu vidljivom iz intenziteta, učestalosti i vrste menopauzalnih tegoba.

U najblažim oblicima preporuke obuhvataju savjete za prehranu, tjelovježbu kao i vitaminske suplemente. Vitamin E uzima se u obliku d-alfa-tokoferola 100 do 400 IU dva puta na dan, a bioflavonoidi s askorbinskom kiselinom 200 mg 4 - 6 puta na dan. Ovo je ujedno i idealna shema kod pacijentica kod kojih ne postoji deficit testosterona i DHEA.

Fitoprogesteroni, najčešće u obliku 2% progesteronske kreme koja se nanosi na kožu jedanput na dan 1/4 do 1/2 čajne žličice tijekom zadnja dva do tri tjedna svakog mjeseca preporučuje se kod simptoma koji ukazuju na prevagu estrogena, već nakon 35. godine života. To su prije svega tegobe u okviru premenstrualnog sindroma, mastopatije i promjena u duljini ciklusa.

Kod intenzivnijih tegoba uporedo s ovom terapijom savjetuje se povećati unos fitoestrogena bilo putem prehrane ili odgovarajućih biljnih pripravaka. Konzumiranje 50 g sojinih bjelančevina na dan (soja, tofu, tempeh) zbog visokog sadržaja fitoestrogena i izoflavona smanjuje navale vrućine.

Ostale namirnice bogate fitoestrogenima su indijski oraščić, kikiriki, zobene pahuljice, kukuruz, pšenica, jabuke i bademi. Dobra alternativna mogućnost je i uporaba homeopatskog pripravka cimicifuge racemosa.


Redovita tjelovježba može smanjiti učestalost i jačinu navala vrućine, i ublažiti promjene raspoloženja i potištenosti prirodnim podizanjem koncentracije serotonina i endorfina u mozgu. Najbolji rezultati postižu se započinjanjem s redovitim tjelesnim aktivnostima još prije nastupa menopauze, u netreniranih osoba početak tjelovježbi u ovo vrijeme može izazvati navale vrućine.

Najbolji oblici aktivnosti su brzo hodanje, plivanje, vožnja bicikla, plesanje i tai chi. Redovita tjelovježba ne samo da smanjuje intenzitet i učestalost menopauzalnih tegoba, već je i u izravnoj negativnoj vezi s nastankom raka dojke, raka jajnika i raka sluznice maternice.


 POJAM I DEFINICIJA


PSIHO
GINEKOLOGIJA


lIJEČENJEPREHRANAFITOESTROGENI

Aromaterapija..

obuhvaća uporabu eteričkih ulja čiji djelotvorni sastojci mogu utjecati na uspostavljanje hormonske ravnoteže u žena koje prolaze kroz menopauzu. Za sveukupnu uravnoteženost preporučuje se uporaba kadulje, moračina i vodenog žilja u obliku losiona ili ulja za tijelo, kao i nanošenje na tijelo dva ili tri puta na dan.

Kod navala vrućina savjetuje se udisanje paprene metvice ili bosiljka na papirnoj maramici tijekom dana.


Ayurveda ..

drevna je indijska znanost o životu, prema kojoj je ključ savršenog zdravlja ravnoteža. Temelj ovog pristupa je prosuđivanje osnovnog tipa kojem pripada neka osoba (doša). Doša podrazumijeva određena načela koja vrijede za tijelo i duh, prije svega određena metabolička načela koja upravljaju procesima unutar našeg tijela i duha.

Razlikuju se tri osnovne doše: vata, pitta i kapha i sedam tjelesnih tipova. U sustavu suvremene zapadne medicine, nema pojmova koji bi se mogli usporediti s došama. Procjenom doše određuje se vrsta prehrane, kao i oblik aktivnosti koji određenom tipu osobe najbolje pristaje. Ayurvedski biljni pripravci koji se koriste u liječenju menopauzalnih tegoba zasnovani su na fitoestrogenima i fitoprogesteronima.

Refleksologija ..

alternativna je znanost koja se temelji na načelu da se na stopalima nalaze refleksna područja koja odgovaraju svakom dijelu tijela. Masiranjem određenih refleksnih područja djelujemo na funkciju odgovarajućih organa i žlijezda. Tehnike masiranja stopala su puzanje palcem, puzanje prstom i okretanje prsta. Masiranje stopala ovim tehnikama, uz uporabu odgovarajućih krema zagrijava stopala i pospješuje osjećaj opuštenosti. Točke koje odgovaraju reprodukcijskim organima smještene su u predjelu pete i gležnja.

Točka koja odgovara maternici nalazi se na pola puta između gležnja i pete, po dijagonali. Refleksne točke za jajnike nalaze se s vanjske strane gležnja. Premda je masaža refleksnih zona reprodukcijskih organa ovdje u središtu pozornosti, treba masirati sve sustave jer je cijeli organizam međusobno povezan.

Osobito se preporuča masirati refleksno područje štitnjače, nadbubrežnih žlijezda i hipofize. Refleksna točka za štitnjaču se nalazi u osnovi nožnih prstiju, nadbubrežnih žlijezda i hipofize je s gornje strane nožnog palca.dr. Vesna Harni


Literatura
Save