AnovulacijaAnovulacija | Anovulacija je pojam koji označuje izostanak ovulacije.
Kontakt RSS
Ginekologija
Brojni znanstvenici istražuju uzroke, a drugi nastoje pronaći brzu i učinkovitu pomoć za liječenje ginekoloških oboljenja. Većina njih usmjerena je na tjelesne smetnje, dok je manje učinjeno na razjašnjenju psiholoških mehanizama povezanih s ovim tegobama.

Anovulacija

Datum zadnje izmjene: 6. siječnja 2017.


 


Ovulacija

Ovulacija je središnji događaj svakog menstruacijskog ciklusa i označuje pucanje folikula (mjehurića) na jajniku pri čemu se oslobađaja zrela jajna stanica. Ovulacija je pod suptilnom kontrolom gotovo cjelokupnog endokrinološkog sustava žene: hipotalamus svojim realising-hormonima (GnRH - gonadotropni realising hormon, PRL - prolaktin) kontrolira funkciju hipofize, koja opet svojim hormonima daje ritmičke impulse i signale jajniku (FSH - folikulostimulirajući hormon i LH - luteinizirajući hormon), štitnjači (TSH - tireotropin) i nadbubrežnoj žlijezdi (ACTH - adrenokortikotropni hormon).

Štitnjača i nadbubrežna žlijezda indirektno, povratnim djelovanjem na hipofizu utječu na funkciju jajnika. U konačnici je ipak vodeći folikul taj koji svojim hormonima (estradiol, progesteron) povratnim djelovanjem na hipofizu dovodi do vlastitog pucanja i oslobađanja jajne stanice.

Nasuprot ovulacije stoji anovulacija - izostanak stvaranja i/ili pucanja folikula jajnika i oslobađanja jajne stanice, što je prvi preduvjet normalnog funkcioniranja žene i ostvarenja željene trudnoće


Anovulacija

Izostanak ovulacije obuhvaća poremećaje na tri razine:
 • I - Središnji defekt:


  nedostatak pulzacijske sekrecije hormona hipotalamusa koja nastaje u uvjetima stresa, akutnog gubitka tjelesne težine, anoreksije nervoze, kao i hiperprolaktinemije.
 • II - Abnormalni signal:

  • o nedostatak FSH stimulacije kod visoke razine hormona jajnika: tumor jajnika ili nadbubrežne žlijezde, prekomjerna ili nedostatna funkcija štitnjače, bubrežne i jetrene bolesti, abnormalna (ekstraglandularna) produkcija estradiola
  • o nedostatak FSH stimulacije uz nisku razinu estradiola: perzistentni folikul, LUF sindrom.
 • III - Lokalni procesi u jajniku:


  infekcija, endometrioza, sindrom rezistentnog ili neosjetljivog jajnika, heterogenost LH i FSH molekule.


ANOVULACIJA


OLIGOMENOREJAAMENOREJAPOLIMENOREJADijagnoza

Najjednostavniji, premda ne i najtočniji način praćenja ovulacije je mjerenje bazalne temperature. Najveći nedostatak ove metode u planiranju trudnoće je nemogućnost pretkazivanja ovulacije. Iz skoka bazalne temperature koji prati ovulaciju, tek retrogradno saznajemo je li se ovulacija odigrala ili ne.

Nešto bolji postupak je određivanje razine LH u urinu pomoću LH traka. Skok razine LH nekih 36 sati prije ovulacije se u ovom testu prikazuje slično klasičnom testu na trudnoću u vidu dvije crtice na test polju, te metoda predstavlja precizan način pretskazivanja ovulacije.

Sličan način, koji će uz određivanje LH u urinu, u ciklusu upoznavanja zahtijevati još i mjerenje bazalne temperature se zasniva na uporabi minikompjutora koji se naziva Persona.

Svakako najznačajniji postupak u praćenju zbivanja tijekom ženskog ciklusa je ciklus monitoring - ultrazvučno praćenje rasta folikula uz određivanje bazalnog hormonskog statusa, bazalne razine (3. - 5. dan ciklusa) odnosno dinamičkog praćenja kretanja razine relevantnih hormona.

Liječenje

Ukoliko se radi o anovulacijskim ciklusima i liječenju neplodnosti, uz otklanjanje primarnog uzroka anovulacije pristupa se stimulaciji i indukciji ovulacije medikamentoznim putem.

U tu svrhu primjenjuju se klomifen, epimestrol i/ili gonadotropini: FSH, FSH+LH i hCG (bez ili u kombinaciji s GnRH-analozima) u svim mnogobrojnim varijacijama.

Ukoliko je liječenja anovulacije samostalno, bez liječenja neplodnosti, nastoji se razriješiti osnovni poremećaj ili hormonski disbalans i održati ciklus medikamentoznim putem. U ovu svrhu najčešće se primjenjuju gestagenska terapija tijekom 2. faze ciklusa, uz liječenje osnovnog poremećaja, kao i opće mjere tipa otklanjanje stresa, hiperkalorična dijeta kod anoreksije ili kirurško liječenje (endometrioza).

Alternativni pristup

Uvijek kada postoji problem u svezi nečega tako kompliciranog kao što je to proces ovulacije, uzroke tražimo u mehanizmima koji reguliraju menstruacijski ciklus u limbičkom dijelus redišnjeg živčanog sustava..

Obzirom da najveći broj uzroka izostanka ovulacije potječe iz hipotalamusa, holistička medicina promatra ovaj problem u sklopu neuravnotežene izmjene energije kod finog usklađivanja razine neuropeptida u mozgu (hipotalamus i limbički sustav u cijelosti) pod utjecajem stresa. Stresovi koji dovode do poremećaja menstruacijskog ciklusa, izostanka ovulacije ili gubitka menstruacije obuhvaćaju negativne emocije zbog osjećaja podređenosti ili inferiornosti u ulozi žene.

Ponovno uspostavljanje ciklične funkcije jajnika zahtijeva analizu usvojenih negativnih poruka, kao i ponovnu uspostavu ciklične izmjene i protoka emocija.

Ovdje svakako spada i psihoanaliza, koja izlazi iz okvira alternativnih mogućnosti, a koja sigurno nalazi dodirne točke s holističkim pristupom.

Zdrava prehrana podrazumijeva uporabu cjelovitih životnih namirnica, odnosno prehranu koja uravnotežuje eikozanoide i glukagon, odnosno inzulin. Normalizacija tjelesne težine povećava osjetljivost prema inzulinu i smanjuje razinu androgena.


dr. Vesna Harni


Literatura