Trudnoća i epilepsijaEpilepsija i trudnoća. Epilepsija u trudnoći. Lijekovi za epilepsiju u trudnoći. Godinama se žene oboljele od epilepsije obeshrabrivalo od želje za trudnoćom.Danas to više nije slučaj. Zahvaljujući ranoj i pravilnoj prenatalnoj skrbi, više od 90% trudnica s epilepsijom, rodit će zdravo dijete, kažu u Fondaciji za epilepsiju. Neke žene s epilepsijom, imaju nepravilnosti menstruacijskog ciklusa i druge ginekološke probleme, primjerice sindrom policističnih jajnika, poremećaj rada štitnjače ili pretilost, koji im otežavaju zatrudnjivanje. Dodatni problem su lijekovi za epilepsiju-neki od njih povezani su sa smanjenom plodnošću. S druge strane, oralna kontracepcija može potaknuti epileptički napadaj, a sami kontraceptivi imaju smanjenu djelotvornost kada se koriste uz antiepileptike. Žene s epilepsijom suočavaju se s komplikacijama u trudnoći: izraženije jutarnje mučnine, anemija, vaginalno krvarenje tijekom i nakon trudnoće, prijevremeno odvajanje posteljice iz maternice (abrupcija posteljice), visoki krvni tlak i pojava bjelančevina u mokraći nakon 20. tjedna trudnoće (preeklampsija), prijevremeni porođaj, mala porođajna težina djeteta, poremećen tijek poroda, djeca s prirođenim anomalijama.
Kontakt RSS
Trudnoća
U slučaju oplodnje, mijenjaju se osjećaji žene, ona priprema gnjezdašce za dijete, u kojem sve mora biti na svom mjestu.

Trudnoća i epilepsija

Datum zadnje izmjene: 8. siječnja 2017.
Godinama se žene oboljele od epilepsije obeshrabrivalo od želje za trudnoćom. Danas to više nije slučaj.

Zahvaljujući ranoj i pravilnoj prenatalnoj skrbi, više od 90% trudnica s epilepsijom, rodit će zdravo dijete, kažu u Fondaciji za epilepsiju.


Otežava li epilepsija začeće?

Neke žene s epilepsijom, imaju nepravilnosti menstruacijskog ciklusa i druge ginekološke probleme, primjerice sindrom policističnih jajnika, poremećaj rada štitnjače ili pretilost, koji im otežavaju zatrudnjivanje.

Dodatni problem su lijekovi za epilepsiju-neki od njih povezani su sa smanjenom plodnošću.

S druge strane, oralna kontracepcija može potaknuti epileptički napadaj, a sami kontraceptivi imaju smanjenu djelotvornost kada se koriste uz antiepileptike.


Kako epilepsija djeluje na trudnoću?

Žene s epilepsijom suočavaju se s komplikacijama u trudnoći: izraženije jutarnje mučnine, anemija, vaginalno krvarenje tijekom i nakon trudnoće, prijevremeno odvajanje posteljice iz maternice (abrupcija posteljice), visoki krvni tlak i pojava bjelančevina u mokraći nakon 20. tjedna trudnoće (preeklampsija), prijevremeni porođaj, mala porođajna težina djeteta, poremećen tijek poroda, djeca s prirođenim anomalijama.
 TRUDNOĆA I
EPILEPSIJA

MIGRENA I
TRUDNOĆA


MIASTENIJA GRAVIS
TRUDNOĆA


Mijenja li se epilepsija u trudnoći?

Svaka žena drugačije reagira na trudnoću. Za većinu žena koje imaju epilepsiju, napadaji se ne mijenjaju.

Za neke žene napadaji su rjeđi, a za one sa slabije kontroliranom bolešću u trudnoći se povećava broj napadaja.


Što je s lijekovima?

Bilo koji lijek koji se koristi u trudnoći, može utjecati na dijete.

Uzimanjem antiepileptičkih lijekova, povećavaju se rizici nastanka major i minor malformacija u djeteta, a to su defekti neuralne cijevi, malformacije kostura, prirođene greške srca i mokraćnog sustava, zaostajanje u rastu i razvoju i nešto niži kvocijent inteligencije, nepravilnosti lica, rascjepi nepca itd.

Neki lijekovi u terapiji epilepsije, osobito oni koji sadrže valproat ili korištenje više antiepileptika istovremeno, povećavaju rizik da će dijete imati takva oštećenja.

Za djecu čije majke koriste antiepileptičku terapiju, rizik porođajnih defekata je 4-8%, u usporedbi s 2-3% za svu djecu-podaci Fundacije za epilepsiju.

Čini se da je rizik najveći kada se koristi više od jednog lijeka, osobito u visokim dozama.

Bez terapije, mogu se pojaviti nekontrolirani napadaji koji smanjuju dopremu kisika djetetu, a može se povećati rizik pobačaja ili mrtvorođenja.

Neke žene mogu sa sigurnošću biti skinute s terapije prije trudnoće, ali za većinu žena, sigurnije je nastaviti liječenje u trudnoći.

Da bi se smanjili rizici, propisuje se najsigurnija terapija u dozi koja je djelotvorna za određeni tip napadaja.

Nema lijeka koji je najbolji za svakoga! Liječnici obično preporučavaju izbjegavanje valproata i istovremeno korištenje više antiepileptičnih lijekova.

Tijekom trudnoće i kratko nakon poroda, koncentracija lijeka u krvi može pasti, što ženu stavlja pod povećani rizik napadaja, zbog čega će vam vaš liječnik nadzirati koncentraciju lijeka u krvi i prilagoditi dozu lijeka.

Nekontrolirani epileptički napadaji nose veći rizik za dijete nego bilo koji lijek!


Što moja epilepsija znači za moje dijete?

Osim utjecaja lijekova, djeca majki koje imaju epilepsiju, i sama imaju nešto veći rizik da će jednom u životu oboljeti od epilepsije.


Što trebam učiniti da se pripremim za trudnoću?

Prije nego pokušate s trudnoćom, napravite pregled i plan trudnoće kod liječnika koji će vas kontrolirati.

Također, obavite pregled kod neurologa koji će razmotriti aktualno stanje vaše bolesti i eventualne promjene u terapiji prije početka trudnoće.

Posjetite stomatologa i obiteljskog liječnika. Lijekove za epilepsiju treba uzimati kako je propisano, ne mijenjati dozu ili prestati koristiti lijek po vlastitom nahođenju.

Važno je razviti zdrave životne navike: zdravo se hraniti, uzimati prenatalne vitamine, imati svakodnevnu tjelesnu aktivnost, kontrolirati stres, spavati dovoljno, izbjegavati pušenje, alkohol i droge, ograničiti unos kofeina u tijelo, izbjegavati korištenje kemikalija kakve se nalaze u pesticidima, bojama ili sredstvima za čišćenje pećnice.


Trebam li više folne kiseline nego ostale trudnice?

Folna kiselina pomaže u sprječavanju nastanka defekata neuralne cijevi, ozbiljnih poremećaja mozga i kralježnične moždine.

Antiepileptici utječu na način na koji tijelo koristi folnu kiselinu, te će vam biti preporučeno započeti tri mjeseca prije začeća s dozom 5 mg folne kiseline dnevno.

Što mogu očekivati na kontrolama?

Tijekom trudnoće, često ćete dolaziti na kontrole.

Na svakom pregledu imat ćete kontrole kao svaka druga trudnica, ali ćete češće kontrolirati razinu lijeka u krvi (EMIT za lijek) kao i biokemijske parametre radi mogućeg oštećenja jetre i bubrega.

Odredit će se i razine AFP, CEA, acetilkolinesteraze, učiniti EEG, a bit će preporučeni kombinirani test probira i triple test, te za neke trudnice amniocenteza.

Posljednjeg mjeseca trudnoće (od 36.tjedna), bit će vam preporučeno koristiti vitamin K da bi se spriječili problemi s krvarenjem u djeteta nakon što se ono rodi.


Što ako dobijem napadaje u trudnoći?

Epileptički napadaji mogu biti opasni, ali mnoge majke koje imaju napade, rode zdravu djecu.

Javi li se napadaj, odmah obavijestite svoga liječnika kako bi vam prilagodio terapiju i spriječio pojavu novih napadaja.

Ukoliko se napadi jave u posljednjih nekoliko mjeseci trudnoće, moguće je da ćete biti nadzirani u bolnici.


Kako mogu biti sigurna da je moje dijete dobro?

Vaš će liječnik tijekom trudnoće pojačano nadzirati vaše stanje i stanje vašega djeteta.

Češćim ultrazvučnim pregledima pratit će se rast i razvoj djeteta.

Ovisno o okolnostima, bit će preporučeni dodatni prenatalni testovi kao i genetsko savjetovanje koji će omogućiti da pravodobno shvatite rizike i donesete pravovremene odluke.


Što je s trudovima i porodom?

Većina žena s epilepsijom, rodit će dijete bez komplikacija.

Žene koje imaju epilepsiju, smiju koristiti iste načine smanjenja bolova kao i žene bez epilepsije.

Napadaji se ne događaju često u samom porođaju, ali ukoliko do njih dođe, bit će prekinuti intravenski primjenjenim lijekovima.

Ako napadaji dulje traju, dijete može biti porođeno carskim rezom.

Ukoliko su napadaji česti tijekom posljednjeg tromjesečja trudnoće, obično bude preporučen elektivni carski rez, kako bi se izbjegli rizici.


Hoću li moći dojiti dijete?

Dojenje se potiče kod žena s epilepsijom. Na vrijeme treba konzultirati liječnika, jer je ponekada preporučljiva promjena terapije.


Koji antiepileptici postoje u Hrvatskoj?

Antiepileptički lijekovi poznati su teratogeni i većina se nalazi u skupini D lijekova prema američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA).

To su tzv. „opasni“ lijekovi, za koje postoje dokazi o riziku za fetus, ali primjenjuju se kada dobrobit koju ima terapije nadmašuje rizik.

To su uglavnom lijekovi koji se koriste desetljećima, tako da su za većinu rizici dobro poznati.

U našoj zemlji dostupni su: Na-valproat (Depakine Chrono, Apilepsin), karbamazepin (Tegretol), lamotrigin (Lamictal, Arvind), topiramat (Topamax, Epiramat), levetiracetam (Keppra), metilfenobarbiton (Phemiton), fenobarbital (Phenobarbiton), fenitoin (Difetoin), klonazepam (Rivotril), gabapentin (Gabalept, Katena), pregabalin (Lyrica), vigabatrin (Sabril).

 KRVNE I
KRVOŽILNE BOLESTIBOLESTI JETRE,
BUBREGA I CRIJEVA
ENDOKRINOLOŠKE
BOLESTI

BOLESTI ŽIVČANOG
I MIŠIĆNOG SUSTAVA
 
IMUNOLOŠKE I
REUMATOLOŠKE BOLESTI