Sigurnije je inducirati porođaj s 41 tjedan nego dulje čekatiVjerojatnost za komplikacije tijekom porođaja raste ako trudnice ne rode do 41. tjedna.
Kontakt RSS
Sigurnije je inducirati porođaj s 41 tjedan nego dulje čekati
Vjerojatnost za komplikacije tijekom porođaja raste ako trudnice ne rode do 41. tjedna.

Sigurnije je inducirati porođaj s 41 tjedan nego dulje čekati

Objavljeno: 5. kolovoza 2019.

Kada trudnice ne rode do 41. tjedna, raste vjerojatnost da će njihove bebe imati ozbiljne komplikacije kad dođe do porođaja, sugerira nizozemska studija.

Istraživači su nasumično podijelili 1.801 zdravih žena koje su bile u 41. tjednu trudnoće ili na indukciju porođaja ili na ekspektativan pristup, uz indukciju ako je bilo potrebno s 42 tjedna. Sveukupno je 1,7% žena koje su bile inducirane u 41. tjednu imalo bebe s ozbiljnim komplikacijama, u usporedbi s 3,1% majki u grupi koja je čekala na porođaj, izvijestili su istraživači u "BMJ".

"Većina trudnoća ima dobar ishod s obje strategije, s malom razlikom u riziku od nepovoljnih perinatalnih ishoda kod ekspektativnog pristupa", izjavio je glavni autor studije dr. Esteriek de Miranda sa Sveučilišta u Amsterdamu. "Apsolutni rizik od ozbiljnih nepovoljnih ishoda je nizak, što opravdava izbor žena za bilo koju od tih pristupa", napisao je de Miranda putem e-maila.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje indukciju porođaja u 42. tjednu. Međutim, prethodna istraživanja o razlikama u ishodima između 41. i 42. tjedna trudnoće su bila mješovita, a smjernice se u mnogim zemljama razlikuju po tome koji je pristup najbolji.

U grupi s indukcijom je bilo jedno mrtvorođenče, a u ekspektativnoj grupi je bilo dvoje, pokazalo je istraživanje. S indukcijom u 41. tjednu su tri bebe primljene u NICU, u usporedbi s osam u ekspektativnoj grupi. Jedanaest beba u indukcijskoj grupi i 23 u ekspektativnoj grupi su imale nizak Apgar koji je ukazivao na potrebu hitne medicinske pomoći. Niti jedna beba inducirana u 41. tjednu i tri koje su kasnije stigle su imale tako nisku ocjenu Apgara da postoji mogućnost ozbiljnih zdravstvenih oštećenja.

Ekspektativan pristup do 42 tjedna trenutno je standardna skrb za žene s niskorizičnom trudnoćom u Nizozemskoj. Cilj studije je bio pokazati je li ekspektativan pristup lošiji od indukcije u 41. tjednu, a studija nije pronašla dovoljno veliku razliku u ishodima kako bi podržala ovaj zaključak, ističu autori.

Jedno od ograničenja ove studije je da je većina žena bila bijela i mlađa od 35 godina. Rezultati mogu biti različiti za starije majke ili one iz drugih rasnih i etničkih skupina. Također su potrebne veće studije koje bi procijenile razlike između indukcije i ekspektativnog pristupa za mnoge ozbiljne, ali rijetke komplikacije kod majki i beba, napisali su istraživači.

"Ne znamo točno kada bi trebalo preporučiti indukciju porođaja između 41. i 42. tjedna, a rezultati ove studije nisu pokazali da imamo dovoljno informacija za bilo kakvu preporuku o tome", rekla je koautorica popratnog uvodnika dr. Tracey Johnston u Birminghamu, Zaklada za žene i djecu NHS Foundation Trust u Velikoj Britaniji.

IZVOR: https://bit.ly/2NORoek
BMJ 2019.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni