Kontracepcijski flasterKontracepcijski flaster. Najpoznatiji kontracepcijski flaster za sada je kontracepcijski flaster Evra. Kontracepcijski flaster, za razliku od "pilula" koje se primjenjuju u tjednim razmacima i to oralno i gutanjem, počinje se primjenjivati lijepljenjem tankog prozirnog kontracepcijskog flastera na jedan od četiri dijela tijela: trbuh, stražnjicu, vanjsku površinu nadlaktice ili neki drugi predio gornjeg dijela tijela osim grudi.
Kontakt RSS
Ginekologija
Brojni znanstvenici istražuju uzroke, a drugi nastoje pronaći brzu i učinkovitu pomoć za liječenje ginekoloških oboljenja. Većina njih usmjerena je na tjelesne smetnje, dok je manje učinjeno na razjašnjenju psiholoških mehanizama povezanih s ovim tegobama.

Kontracepcijski flaster

Datum zadnje izmjene: 7. siječnja 2017.
S pojavom kontracepcijskog flastera, za sada je jedini poznati kontracepcijski flaster Evra, kojeg proizvodi firma Janssen-Cilag, ulazimo u razdoblje kada se omiljene "pilule" počinju primjenjivati u tjednim razmacima i to ne više oralno i gutanjem, već lijepljenjem tankog prozirnog flastera na jedan od četiri dijela tijela: trbuh, stražnjicu, vanjsku površinu nadlaktice ili neki drugi predio gornjeg dijela tijela osim grudi.

Jedno pakiranje Evre (Ortho Evra na američkom tržištu) sadrži tri veoma tanka matriksna flastera veličine 4.5x4.5 cm.

Za razliku od velikih tzv. depo flastera, kontracepcijski flaster je matriksnog tipa, što znači da je aktivna tvar fino raspršena u tankom matriksu, odakle se kontinuirano i ravnomjerno oslobađa i apsorbira kroz kožu tijekom svih 24 sata dnevno.

Ovo je ujedno i velika prednost nad oralnim kontraceptivima kod kojih nakon uzimanja kontracepcijske tablete nastaje nagli skok u koncentraciji aktivne tvari, koji potom opada do uzimanja slijedeće tablete.

Druga velika prednost kontracepcijskog flastera nad oralnom kontracepcijom je izbjegavanje učinka tzv. prvog prolaza kroz jetra. Kako se svaki lijek uzet oralno prvo dijelom metabolizira u jetrima, i tek potom otprema u ostale dijelove tijela (što se naziva first-pass učinak ili učinak prvog prolaza), to je koncentracija lijeka koji se primjenjuju oralno u odnosu na lijek koji se primjenjuje transdermalno značajno viša.

Lijekovi koji se primjenjuju transdermalno izbjegavaju ovaj učinak prvog prolaza, obzirom da se aktivna tvar prvo doprema do svih perifernih organa i tek potom metabolizira u jetri.

Svaki flaster predstavlja kombinirani hormonski kontracepcijski pripravak. Estrogenska komponenta je predstavljena etinil-estradiolom - EE2, kao i kod oralnih kontraceptiva.

Svaki flaster sadrži 600 mikrograma etinil-estradiola. Gestagensku komponentu čini norelgestromin (NGMN), a u svakom flasteru se nalazi 6 mg norelgestromina.


KONTRACEPCIJSKE
PILULE

KONTRACEPCIJSKI
FLASTER


KONTRACEPCIJSKI
IMPLANTAT


VAGINALNI
PRSTEN


FAQ


Dnevna doza koja se otpušta iz flastera je 20 mikrograma EE2 i 150 mikrogama NGMN, što kontracepcijski flaster ubraja u veoma nisko dozirane hormonske kontraceptive.

Princip djelovanja hormonskog kontracepcijskog flastera je identičan djelovanju monofazičnih oralnih kombiniranih kontraceptiva.Kontracepcijski flaster

se mijenja jedan put tjedno, neovisno o dobu dana. Kontracepcijska zaštita je prisutna čak i kod zaboravljanja promjene flastera do maksimalno dva dana.

Ukoliko se flaster slučajno odlijepi, što se dešava u manje od 2% slučajeva, kontracepcijska zaštita ostaje očuvana ako se na isto mjesto zalijepi novi flaster u roku od 24 sata. Nakon tri tjedna, u kojima se jedan put tjedno lijepi novi flaster, slijedi pauza od tjedan dana.

U ovoj pauzi, kao kod oralnih kontraceptiva nastupa menstruacijsko krvarenje (točnije abrupcijsko krvarenje). Sedmi dan pauze lijepi se ponovno prvi flaster iz slijedećeg pakiranja.

Rezultati kliničke multicentričke studije (Phase-III) koja je obuhvaćala preko 3,300 ispitanica i preko 22,000 ciklusa, pokazuju kako je kontracepcijski flaster s 99% zaštitom, izuzetno sigurna kontracepcijska metoda, čija se učinkovitost može mjeriti s učinkovitošću oralnih kontraceptiva.

Jedna od pogodnosti je i to što gastrointestinalne smetnje kao što su povraćanje i proljev, ili celijakija nemaju utjecaj na kontracepcijsko djelovanje flastera.

Također su interakcije s drugim lijekovima daleko rjeđe kod kontracepcijskog flastera u odnosu na oralne kontraceptive.

Kada su u pitanju neželjena djelovanja i kontraindikacije, oni su slični kao i kod oralnih kontraceptiva.dr. Vesna Harni


Literatura