Ozonski sindromOzonski sindrom pojam je koji označuje izlaganje povećanim koncentracijama ozona, koje mogu izazvati upalnu reakciju i oštećenje plućne funkcije. U ovom upalnom procesu značajnu ulogu ima humani surfaktant protein A (SP-A), koji mijenja stvaranje citokina od strane plućnih makrofaga.
Kontakt RSS
Lifestyle
U svijetu gdje tempo života postaje sve brži, sve više stresa i napetosti koje donosi svakidašnjica, predstavlja opasnost i prijetnju razvoju pojedinca i društva. Posljedica nepravilnog načina prehrane je povećanje broja oboljelih od tumora, kao i veća učestalost drugih kroničnih bolesti.

Ozonski sindrom

Datum zadnje izmjene: 14. lipnja 2015.
Ekološke katastrofe i sindromi | Sindrom bolesne zgrade | Amalgamski sindrom | YUSHO sindrom | Itai Itai sindrom | Formaldehidski sindrom | Minamata sindrom | Ozonski sindrom | Sindrom drvnog zaštitnog sredstva

Ozonski sindrom..

pojam je koji označuje izlaganje povećanim koncentracijama ozona, koje mogu izazvati upalnu reakciju i oštećenje plućne funkcije. U ovom upalnom procesu značajnu ulogu ima humani surfaktant protein A (SP-A), koji mijenja stvaranje citokina od strane plućnih makrofaga.

Premda značajna emisija ozona nastaje u uredima, kao npr. kod fotokopiranja ili primjene laserskog pisača, najveći problem predstavljaju povišene koncentracije ozona u zraku.

Najnoviji znanstveni radovi ukazuju da je pojava i broj novodijagnosticiranih slučajeva astme u djece značajno povezana sa sportskim aktivnostima i tjelovježbom "na otvorenom" u područjima visokih koncentracija ozona u zraku.

U kojoj mjeri sportovi i vježbanje "na otvorenom" utječu na nastanak astme istraživali su znanstvenici iz Los Angelesa.

Tijekom pet godina pratili su zdravstveno stanje nešto više od 3,500 školske djece bez znakova astme, koja su živjela u 12 oblasti južne Kalifornije. Osobito su analizirali nastanak i razlike u riziku pojavnosti astme u djece koja su se bavila timskim sportovima u šest oblasti s visokim dnevnim koncentracijama ozona, šest oblasti s niskim koncentracijama ozona, te u oblastima s visokim ili niskim koncentracijama dušičnog dioksida, čvrstih čestica u zraku i anorganskih kiselina.

Kod ukupno 265 djece došlo je do pojave astme unutar pet godina praćenja. Rizik pojavnosti astme u područjima s visokim razinama ozona bio je 3.3 puta povišen kod djece koja su se bavila s tri ili više sportova. Ovaj utjecaj sporta na nastanak astme u područjima gdje je bila niska razina ozona nije mogao biti potvrđen. Djeca koja su se bavila sportom imala su 20% niži rizik nastanka astme ukoliko su živjela u područjima gdje su registrirane niske razine ozona.

Vrijeme provedeno "na otvorenom" u područjima s visokim koncentracijama ozona značajno je povezano s pojavom astme u djece.

Drugi zagađivači nisu bili povezani s rizikom nastanka astme.

Odbor za ispitivanje štetnih tvari na radnom mjestu DFG ..

  • postavio je za Njemačku sljedeće granice za koncentraciju ozona na radnom mjestu:
  • granična koncentracija na radnom mjestu iznosi 0.1 ppm (Globus 7/90)
  • kod koncentracija od 0.2 ppm dopušteno je izlaganje od maksimalno 8 puta u trajanju od po 5 minuta tijekom 24 sata.

Najviša dopuštena koncentracija ozona u prostoriji, "MIK vrijednost" za pola sata iznosi 120 mg/m3.dr. Vesna Harni
Literatura
Ozonski sindrom