Pesticidi i spermiogramPesticidi i spermiogram. Utjecaj pesticida na spermiogram. Povećani broj istraživanja koja ukazuju na utjecaj kemijskih i fizičkih agensa iz okoliša na mušku plodnost, bila je razlog istraživanja kojeg su nedavno objavili argentinski znanstvenici iz Hospital Italiano Garibaldi, Rosario u suradnji s francuskim istraživačima iz Renne i Kremlin-Bicetre.
Kontakt RSS
Humana reprodukcija
Cilj svih postupaka u liječenju neplodnosti je stvaranje pogodnih uvjeta i sredine za spajanje spolnih stanica, spermatozoida i jajne stanice, uspješno začeće, uspješnu trudnoću i porođaj djeteta.

Pesticidi i spermiogram

Datum zadnje izmjene: 16. lipnja 2018.
Neplodnost u muškarca | Normalni spermiogram (WHO) | Karakteristike spermiograma | Pesticidi i reproduktivno zdravlje muškarca | Pesticidi i spermiogram


Povećani broj istraživanja koja ukazuju na utjecaj kemijskih i fizičkih agenasa iz okoliša na mušku plodnost, bila je razlog istraživanja kojeg su nedavno objavili argentinski znanstvenici iz ustanove "Hospital Italiano Garibaldi", Rosario u suradnji s francuskim istraživačima iz Rennea i Kremlin-Bicetre.

U njihovom radu ispitivan je odnos između različitih ekoloških čimbenika i karakteristika sjemene tekućine, odnosno razine spolnih hormona u muškaraca s problemom neplodnosti. U istraživanju su razmatrani i podatci o stilu života, zanimanju, ranijim medicinskim dijagnozama i liječenju, kao i tipu te duljini ekspozicije ekološkim čimbenicima.

Istraživanjje provedeno kod 225 muškaraca iz Litorial Sur regije u Argentini (Santa Fe i Entre Rios), koja je poznata po veoma produktivnim farmama, kod muškaraca koji su se prvi puta požalili na problem neplodnosti između 1995. i 1998. godine.

Muškarci koji su profesionalno bili izloženi djelovanju pesticida i rastvarača imali su značajno lošije vrijednosti parametara u spermiogramu, daleko ispod granica normalnog u testovima plodnosti.

Izloženost pesticidima bila je povezana sa smanjenim brojem spermija na vrijednosti ispod 1x10^6 sperm./ml, kao i s abnormalnostima u izgledu (< 30% morfološki normalnih spermija). U odnosu na muškarce iz kontrolne skupine, koncentracija spermija bila je četiri i pol puta manja, njihova pokretljivost osam puta slabija, a morfologija četiri puta lošija.

Pri tome su muškarci izloženi djelovanju pesticida imali znatno veće koncentracije serumskog estradiola u odnosu na muškarce koje nisu bili u dodiru s pesticidima. Muškarci izloženi djelovanju organskih rastvarača imali su znatno manju razinu luteinizirajućeg hormona.

Svi navedeni učinci bili su daleko izraženiji u muškaraca s primarnom neplodnošću koji uopće nisu imali djecu, u odnosu na muškarce sa sekundarnom neplodnošću (muškarci koji su ranije imali dijete).

Više od polovine neplodnih muškaraca obuhvaćenih istraživanjem bili su izloženi djelovanju ili kemijskih ili fizikalnih čimbenika.

Premda se, s obzirom na selektiranu populaciju, može prigovoriti koncepciji studije nikada do sada nije jasnije prikazan utjecaj nekog čimbenika u populaciji neplodnih muškaraca na dramatične promjene u spermiogramu.

Rad jasno pokazuju na koji način tvari koje čovjek stvara, proizvodi i raspršuje u svom okolišu, poput bumeranga utječu natrag na njegovo vlastito zdravlje, upravo u području gdje je čovjek najosjetljiviji, području njegove plodnosti.

Human Reproduction 2001; Vol 16 (8): 1768-1776


dr.Vesna Harni
Literatura