Rak vrata maternice će se udvostručiti na Bliskom istoku bez cjepivaSmrtnost od raka vrata maternice će se udvostručiti na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi do 2035. godine bez HPV cijepljenja.
Kontakt RSS
Rak vrata maternice će se udvostručiti na Bliskom istoku bez cjepiva
Smrtnost od raka vrata maternice će se udvostručiti na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi do 2035. godine bez HPV cijepljenja.

Rak vrata maternice će se udvostručiti na Bliskom istoku bez cjepiva

Objavljeno: 1. listopada 2018., Datum zadnje izmjene: 30. rujna 2018.

Smrtnost od raka vrata maternice će se udvostručiti na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi do 2035. godine, osim ako konzervativne nacije ne cijepe mlade žene i riješe seksualne tabue, objavila je nova studija.

Tuniski centar za javno zdravstvo je pozvao je vlade regije na cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV) koji uzrokuje rak vrata maternice.

"Nema javne svijesti o tome", rekao je Zied Mhirsi, suosnivač centra.

"Ljudi općenito ne znaju da postoji cjepivo. Zdravstvena pitanja žena nisu prioritet na političkoj razini u regiji ".

Rak vrata maternice je drugi najkritičniji rak za žene u regiji, izjavio je centar, predviđajući 19 tisuća smrtnih slučajeva 2035. godine, s oko 9.000 u 2012.g., bez djelovanja.

HPV je među najčešćim spolno prenosivim bolestima. Većina infekcija ne uzrokuje simptome i prolazi samostalno, ali je virus vodeći uzrok smrti od raka među ženama diljem svijeta.

Mhirsi je izjavio da rasprava o spolno prenosivim infekcijama poput HPV-a može biti "tabu" u konzervativnim muslimanskim društvima poput Iraka i Saudijske Arabije.

Abu Dhabi, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, se pokazao regionalnim liderom, dajući učenicima besplatna cjepiva tijekom proteklih 10 godina, rekao je.

Maroko je bio najgori, s više od 2000 smrtnih slučajeva raka grlića maternice svake godine.


Reuters Health Information © 2018
:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni