Upalne bolesti crijevaUpalne bolesti crijeva i trudnoća. Upalne bolesti crijeva u trudnoći. Iritabilni kolon. Kronova bolest i trudnoća. Kronične upalne bolesti crijeva su ulcerozni kolitis i Crohnova bolest, čija su glavna obilježja bolovi u trbuhu i proljev. Uzrok kronične upalne bolesti crijeva nije poznat, a sama upala nastaje kao posljedica imunološkog odgovora sluznice probavnog sustava u osoba s genetskom predispozicijom. Kod pacijentica s upalnim bolestima crijeva bi trudnoću trebalo planirati u vrijeme remisije bolesti i tada većina žena ima normalnu trudnoću. Ulazak u trudnoću u aktivnoj fazi bolesti povećava rizik spontanih pobačaja i prijevremenog porođaja. U trudnoći se upalne crijevne bolesti liječe odgovarajućom prehranom, sulfasalazinom, kortikosteroidima i antidijaroicima. Uz liječenje sulfasalazinom potrebna je nadomjesna terapija folnom kiselinom. Trudnoća se dovršava vaginalno, osim ako postoje perirektalni apscesi i fistule kada se prednost daje carskom rezu.
Kontakt RSS
Trudnoća
U slučaju oplodnje, mijenjaju se osjećaji žene, ona priprema gnjezdašce za dijete, u kojem sve mora biti na svom mjestu.

Upalne bolesti crijeva

Vezano
Tema
Trudnoća
Datum zadnje izmjene: 8. siječnja 2017.
Ulcerozni kolitis i Crohnova bolest..

kronične su upalne bolesti crijeva obilježene bolovima u trbuhu i proljevom.

Uzrok bolesti nije poznat, a sama upala nastaje kao posljedica imunološkog odgovora sluznice probavnog sustava u osoba s genetskom predispozicijom.

Vrhunac pojavnosti je u mlađoj životnoj dobi (14-30 godina), podjednako kod oba spola.

Bolest ima periode pogoršanja i poboljšanja.

Ulcerozni kolitis prvenstveno zahvaća debelo crijevo (uvijek područje završnog debelog crijeva), sluznica je zahvaćena od rektuma u kontinuitetu prema gornjim dijelovima crijeva, uz proljev je uvijek prisutno i krvarenje, a upala je ograničena na sluznicu.

Crohnova bolest obično se javlja u desnom dijelu debelog crijeva, u 80% oboljelih zahvaća i tanko crijevo, krvarenje se javlja rjeđe, upala se širi cijelom debljinom stijenke crijeva, bolesni dijelovi crijeva izmjenjuju se sa zdravima, a nastaju fistule i apscesi.

U periodima pogoršanja upalnih bolesti crijeva, često se javljaju bolovi i upale zglobova, afte u ustima i nodozni eritem, a osobito uz Crohnovu bolest dolazi do manjka mnogih vitamina i minerala te nastanka žučnih i bubrežnih kamenaca. BOLESTI JETRE I
TRUDNOĆA

BOLESTI BUBREGA I
TRUDNOĆA


UPALNE BOLESTI
CRIJEVA I TRUDNOĆA

Dijagnoza ..

postavlja se temeljem kliničke slike, kolonoskopije/irigografije…

Liječenje se provodi sulfasalazinom, kortikosteroidima, imunomodulatorima (azatioprin, metotreksat, ciklosporin), antibioticima, potpornim mjerama i kirurškim zahvatom.

U žena je samo blago smanjena plodnost kao posljedica neredovitih ovulacija zbog kronične bolesti, smanjenog libida i ponekada bolnih odnosa.


Kako bolest utječe na trudnoću?

Trudnoću bi trebalo planirati u vrijeme remisije bolesti i tada većina žena ima normalnu trudnoću.

Aktivna bolest povećava rizik spontanih pobačaja i prijevremenog porođaja.

U trudnoći se upalne crijevne bolesti liječe odgovarajućom prehranom, sulfasalazinom, kortikosteroidima i antidijaroicima. Uz liječenje sulfasalazinom potrebna je nadomjesna terapija folnom kiselinom.

Trudnoća se dovršava vaginalno, osim ako postoje perirektalni apscesi i fistule kada se prednost daje carskom rezu.


Kako trudnoća utječe na bolest?

Trudnoća najčešće ne utječe na tijek upalnih crijevnih bolesti, ne treba ju odlagati niti izbjegavati.The Merck Manual, Williams Obstetrics, Pedijatrija, Porodništvo, Medscape, Interna medicina

 KRVNE I
KRVOŽILNE BOLESTIBOLESTI JETRE,
BUBREGA I CRIJEVA
ENDOKRINOLOŠKE
BOLESTI

BOLESTI ŽIVČANOG
I MIŠIĆNOG SUSTAVA
 
IMUNOLOŠKE I
REUMATOLOŠKE BOLESTI