Izvanmaterična trudnoća nakon histerektomijeVanmaterična trudnoća. Izvanmaterična trudnoća. ektopična trudnoća. Vanmaternična ili ektopična trudnoća pojam je koji označuje razvitak trudnoće izvan materične šupljine. Daleko najčešća lokacija vanmaternične trudnoće je jajovod: u 95 - 98% ektopičnih trudnoća zametak se nalazi u jajovodu. Daleko rjeđe lokacije su jajnik (ovarijska trudnoća), bilo koji dio trbušne šupljine (abdominalna trudnoća). Ektopična trudnoća koja se razvija u maternici, ali ne u materničnoj šupljini naziva se cervikalna trudnoća. U ovom slučaju zametak se razvija u vratu maternice.
Kontakt RSS
Trudnoća
U slučaju oplodnje, mijenjaju se osjećaji žene, ona priprema gnjezdašce za dijete, u kojem sve mora biti na svom mjestu.

Izvanmaterična trudnoća nakon histerektomije

Vezano
Tema
Trudnoća
Vezani članci
Datum zadnje izmjene: 8. siječnja 2017.
Izvanmaternična trudnoća izrazito je rijetko stanje o kojemu se obično uopće ne razmišlja u žene kojoj je učinjena histerektomija, a koja ima abdominalne bolove.

Odgađanjem odgovarajućeg liječenja dolazi do značajnog morbiditeta.

U broju za siječanj i veljaču 2013. časopisa The Journal of Reproductive Medicine objavljen je zanimljivi prikaz slučaja 41-godišnje pacijentice koja je imala 11 trudnoća, rodila 4 puta, a javila se u hitnu službu s abdominalnim bolovima.

Pet godina prije u nje je učinjena vaginalna histerektomija radi miomatozne maternice, čemu je prethodila i laparoskopska ligacija jajovoda.

Pacijentica se ginekologu javila radi bolova i vaginalnog krvarenja koje je počelo dva mjeseca ranije i tijekom kojeg vremena je liječena pod dijagnozom ishijalgije.

Pri pregledu je bila izražena bolnost i zadebljanje desnih adneksa te vaginalno krvarenje.

Transvaginalni ultrazvuk pokazao je neposredno iza mokraćnog mjehura u kompleksu s desnim adneksima i cistom žutog tijela, 11 tjedana i 1 dan starog fetusa s normalnom srčanom akcijom. Serumski BHCG bio je 49,331.

Učinjena je eksplorativna laparotomija, evakuirana trudnoća, potom je učinjena obostrana adneksektomija uz transfuziju 1,200 ml krvi.


 SPONTANI POBAČAJ


IZVANMATERNIČNA
TRUDNOĆA


PLACENTA PREVIA

Poslijeoperacijski tijek bio je uredan, a pacijentica se brzo oporavila uz postupni pad BHCG tijekom 3 tjedna. Patohistološki nalaz pokazao je uredno razvijeni plod.

Ektopična trudnoća može se očitovati tjednima ili mjesecima nakon histerektomije, zato što je u doba operacije već postojala izvanmaternična trudnoća koja tijekom operacije nije bila prepoznata.

Do izvanmaternične trudnoće može doći čak i godinama nakon operacije jer su spermiji sposobni proći kroz fistulozne otvore u vaginalnoj zaraslici i oploditi jajašce.

Prvi slučaj izvanmaternične trudnoće nakon histerektomije opisao je Wendeler još 1895. godine u žene s vaginalnim krvarenjem koje se javilo 6 godina nakon učinjene vaginalne histerektomije.

Radilo se o ektopičnoj trudnoći staroj 8 tjedana koja je rupturirala u desnom svodu vagine.

Nakon što je kiretažom odstranjena trudnoća, rodnica je zbrinuta, a pacijentica se oporavila.

Izvanmaternična trudnoća nakon histerektomije razlikuje se kao "rana" i "kasna".


"Rana" ektopična trudnoća..

nastaje kada do oplodnje dođe neposredno prije histerektomije.

Pri primitku pacijentice, razina BHCG može biti negativna jer još nije došlo do implantacije.

Kirurško odstranjenje maternice onemogućava pravilnu implantaciju embrija te se implantacija zbiva drugdje u genitalnom traktu ili abdomenu.

Te se ektopične trudnoće tipično otkrivaju tjednima ili koji mjesec nakon histerektomije.


"Kasna" ektopična trudnoća..

drukčije je etiologije.

Pacijentica u koje se mjesecima ili godinama nakon histerektomije može dogoditi GEU obično ima fistule u području vaginalne zaraslice što spermijima omogućava ulazak u abdomen ili jajovod i oplodnju jajašca.

Fistulogram može otkriti komunikacije koje omogućavaju fertilizaciju.

Ektopična trudnoća nakon histerektomije predstavlja izazovnu ali i kritičnu dijagnozu.

Za žene koje imaju abdominalne bolove nakon histerektomije, a u prijemenopauzalnoj su dobi, nakon što se isključe češće dijagnoze, diferencijalno dijagnostički potrebno je misliti i na izvamaterničnu trudnoću.

Žene u kojih se planira histerektomija treba potaknuti na korištenje kontracepciju prije zahvata te im prijeoperativno odrediti razinu BHCG u serumu.


Friedman AM, Martin B, Matteson BA: Ectopic Pregnancy After Hysterectomy. JRM 2013;58:75-76


Literatura