VulvoskopijaVulvoskopija | Vulvoskopija je kolposkopski pregled vulve, pregled vanjskog spolovila žene uz pomoć velikog povećanja.
Kontakt RSS
Ginekologija
Brojni znanstvenici istražuju uzroke, a drugi nastoje pronaći brzu i učinkovitu pomoć za liječenje ginekoloških oboljenja. Većina njih usmjerena je na tjelesne smetnje, dok je manje učinjeno na razjašnjenju psiholoških mehanizama povezanih s ovim tegobama.

Vulvoskopija

Objavljeno: 24. travnja 2018., Datum zadnje izmjene: 25. ožujka 2019.

Autorski tim – dr. sc. Vesna Harni, prof. dr. Damir Babić i prof. dr. Dubravko Barišić, objavio je izvornu metodu vulvoskopiranja u hrvatskom znanstvenom časopisu "Gynaecologia et Perinatologia" (Gynaecol Perinatol 2015; 24 (1):37-45 ) i potom poglavlje "Three Rings Vulvoscopy – A New Approach to the Vulva" u knjizi "Colposcopy et Cryotherapy" koja je nedavno objavljena u New Yorku (Cryosurgery and Colposcopy: Practices, Outcomes and Potential Complications. Editor: Lillian Watson. Nova science publishers Inc, NewYork 2016. ISBN: 978-1-63484-507-6).

"Vulvoskopija tri prstena"..

naziv je izvorne metode kolposkopiranja vulve koja omogućuje bolje, brže i točnije razlikovanje kolposkopskih promjena i odabir adekvatnog dijagnostičkog i postupka liječenja za svaku pacijenticu.

Vulva je vanjski spolni organ žene, ograničen sprijeda masnim tkivom prekrivenim kožom, lateralno preponama i analnim otvorom straga. Kompleksne je građe, embrionalnog porijekla i histološke strukture. Složenost vulve ogleda su u prisutnosti tri vrste tkiva. U predjelu vulve nalazimo tri histološki različite strukture:  kožu, modificiranu mukozu i glikogeniziranu mukozu.

Koža

Koža je embrionalnog podrijetla iz ektoderma. Sastoji se od epidermisa i dermisa, epidermis je građen od mnogoslojnog pločastog epitela koji orožnjava, a u dermisu je prisutno masno tkivo i kožni adneksi: lojnice, znojnice i dlake.

Modificirana mukoza

embriološki potječe od ektoderma i dijelom mezoderma. Gradi ju mnogoslojni pločasti epitel koji orožnjava, a sadrži lojnice i znojnice, ali nije prisutno potkožno masno tkivo niti su prisutne dlake.

Glikogenizirana mukoza

potječe od endoderma, a histološki se radi o mnogoslojnom pločastom epitelu koji ne orožnjava. Nema potožnog masnog tkiva, niti kožnih adneksa.

Prirodan raspored ovih tkiva nije ravan, već se radi o kružnim ili bolje rečeno prstenastim strukturama koje se naslanjaju jedna na drugu.

Kako se radi o tri vrste tkiva, tri klicina listića, tri prstena, naša radna skupina koja se ovom problematikom bavi od 2009. godine je ovu embriološko-histološku specifičnost označila pojmom „tri vulvarna prstena”.


Tru vulvarna prstena čine:

 • VANJSKI VULVARNI PRSTEN  -  'OUTER RING OF THE VULVA'
 • SREDNJI VULVARNI PRSTEN  -  'MIDDLE VULVAR RING' i
 • UNUTRAŠNJI PRSTEN VULVE -  'INNER RING OF THE VULVA'.

Pojedinačne anatomske strukture koje čine tri prstena vulve su:

 • 'OUTER RING' vulve: mons pubis, velike labije (outer labia) i perineum.
 • 'MIDDLE RING' vulve: prednja komisura, prepucijum klitorisa, interlabijalni sulkusi, male labije (inner labia) i stražnja komisura.
 • 'INNER RING' vulve: klitoris, subklitoralni romb, intoritus vagine, Hartova linija, vanjsko ušće uretre, velike vestibularne žlijezde – Skeneove i Bartolinove žlijezde, male vestibularne žlijezde i himen.Pored vulvarnih prstenova, radi jednostavnijeg mapiranja lezija vulve, a temeljem aktualne literature, nakon isključenja pre- i malignih, te upalnih promjena, sve ostale vulvarne lezije smo razvrstali u dvije skupine: nespecifične i specifične lezije.

Nespecifične lezije su:


 • Nespecifični eritem u odsutnosti infekcije na bilo kojem dijelu vulve
 • Punktacije i papile
 • Glatkoća i ishemija tkiva
 • Ekskorijacije u odsutnosti vuvarne dermatoze

Specifične lezije su:


 • Ekcematozne promjene sa zadebljanom kožom i ekskorijacijama u okviru lihena simpleksa vulve
 • Bijele lezije vulve
 • Skleroza, resorpcija, aglutinacija, gubitak vulvarne arhitekture
 • Psorijatičke eritematozne papule i zadebljani plakovi

Treća važna karakteristika u diferencijalnoj dijagnozi promjena na vulvi je prisutnost ili odsutnost subjektivnih tegoba, prema čemu razlikujemo asimptomatske i simptomatske pacijentice.

Uzimajući u obzir tegobe i specifičnost lezija, autoski tim je proučavao raspored i vrstu promjena u četiri skupine ispitanica:
 1. Asimptomatske pacijentice bez promjena na vulvi, ovu skupinu smo označili pojmom "normalna vulva
 2. Asimptomatske pacijentice s nespecifičnim promjenama na vulvi, ovu skupinu smo nazvali "oštećena vulvarna koža"
 3. Simptomatske pacijentice sa specifičnim promjenama na vulvi činile su skupinu vulvarnih dermatoza i
 4. Simptomatske pacijentice bez ikakavih ili s nespecifičnim promjenama na vulvi činile su skupinu vulvodinije.

Pacijentice sa specifičnim promjenama – ukoliko nisu imale simptoma, svrstane se u vulvarnu dermatozu, dok su simptomatske pacijentice bez ikakvih promjena svrstane u skupinu vulvodinije.

Vulvoskopija vanjskog prstena vulve

pokazala je kod različitih skupina  sljedeće:
 • Daleko najveći broj kolposkopskih promjena u vanjskom prstenu vulve, s visokom statističkom značajnosti, nađen je kod pacijentica s vulvarnom dermatozom (93.94%).
 • Premda prema ranijoj definiciji kod vulvodinije nema vidljivih promjena na vulvi, kolposkopske promjene bile su prisutne kod 13.3% ispitanica, za razliku od pacijentica s oštećenom vulvarnom kožom kod kojih su promjene registrirane u 3.7%. Prema definiciji kod pacijentica s normalnom vulvom nisu nađene promjene na vulvi.
 • Promjene su najčešće bile lokalizirane u predjelu velikih labija (69.7%) i perineuma (69.2%) i potom u predjelu monsa pubisa (39.4%).izvorni članak "Vulvoskopija tri prstena" - novi pristup vulvi

Gynaecologia et Perinatologija 2015; 24 (1): 37-45                                  
Chapter "Three Rings Vulvoscopy" - A New Approach to the Vulva

Coposcopy and Cryotherapy, Practices, Outcomes and Potential Complications.
Editor: Lilian Watson. Nova science publishers Inc, New York 2016.
ISBN: 978-1-63484-507-6Vulvoskopija srednjeg prstena vulve

pokazala je:
 • Statistički značajno najveći broj promjena u srednjem prstenu vulve nađen je kod pacijentica s vulvarnom dermatozom (96.97%). Promjene su najčešće bile lokalizirane u predjelu interlabijalnih sulkusa (93.9%).
 • Odsutnost nespecifičnog eritema u predjelu interlabijalnih sulkusa i stražnje komisura statistički se značajno češće viđao u skupini pacijentica s normalnom vulvom.
 • Kolposkopske promjene su u velikom postotku nađene i kod pacijentica s vulvodinijom (72.0%) te kod pacijentica s oštećenom vulvarnom kožom (55.56%), ova razlika nije bila statistički značajna. Kod ovih pacijentica promjene su bile najčešće u predjelu stražnje komisure.

Vulvoskopija unutrašnjeg prstena vulve

pokazala je:
 • Za razliku od prethodna dva prstena, vulvoskopija unutrašnjeg prstena pokazuje najčešće lezije kod oštećene vulvarne kože (98.1%) i vulvodinije (97.3%), promjene su statističke značajne (p<0.05).
 • Promjene u unutrašnjem prstenu vulve su također prisutne u visokom postotku kod pacijentica s vulvarnom dermatozom (87.88%).
 • Glatkoća subklitoralnog romba (sulkus uretralis), punktacije i papile u predjelu Hartove linije bile su najčešće kod pacijentica s vulvodinijom.
 • Nalaz specifičinih promjena u bilo kojem dijelu unutrašnjeg prstena je očekivano bio statistički značajno češći kod pacijentica s vulvarnom dermatozom, pored toga su sveukupne promjene u predjelu klitorisa bile najčešće kod pacijentica s vulvarnom dermatozom (63.6%).
 • Odsutnost većine promjena u predjelu unutrašnjeg prstena vulve bila je statistički značajno češća kod pacijentica s normalnom vulvom. Vestibularne papile su nađene kod 11.1% pacijentica s normalnom vulvom.

Zaključak istraživanja je bio da se kolposkopske lezije u okviru vulvarnih dermatoza se javljaju predominantno u predjelu vulvarne kože, dakle u vanjskom i srednjem vulvarnom prstenu, ali i da je u kolposkopiranju vulve veoma važno je razlikovati specifične i nespecifične lezije, jer su specifične lezije vezane uz vulvarne dermatoze.

Oštećena vulvarna kože i vulvodinija vjerojatno imaju isto podrijetlo, jer su oba stanja predominantni u unutrašnjem prstenu vulve i oba stanja karakteriziraju nespecifične kolposkopske lezije

Vulvodinija vjerojatno posljedica dubljeg oštećenja mukoze i snažnije aktivacijeperifernih živčanih završetaka. Karakteristične kolposkopske slike za vulvodiniju su pored eritema izvodnih kanala Bartolinovih žlijezda, glatkoća subklitoralnog romba, punktacije i papile u predjelu Hartove linije.

Zaključci:

 1. Opisana je izvorna tehnika kolposkopiranja vulve koja je nazvana „Vulvoskopija Tri Prstena”, uzimajući u obzir tri različita tipa kože i zone koje su gotovo prstenastog oblika i podjelu vulvarnih lezija prema njihovoj specifičnosti.
 2. Nova vulvoskopska tehnika izgleda obećavajuće u diferencijalnoj dijagnozi vulvarnih tegoba.
 3. Vulvoskopija ukazuje na važnost održavanja integriteta vulvarne kože. Ranije je pokazano da su smjernice za njegu vulve uspješne u liječenju vulvarnih simptoma kao što su dispareunija, pečenje nakon spolnog odnosa, pečenje vulve, svrbež i vulvarna bolnost.
 4. Istraživanje otvara raspravu jesu li pacijentice s oštećenom vulvarnom kožom moguća ciljna populacija za prevenciju vulvodinije.
 5. "Vulvoskopija Tri Prstena" predstavljena je kako bi se tehnika dalje proširila i ispitala u kliničkoj praksi.


:: dr. sc. Vesna Harni :: Ginekološka poliklinika Dr. Vesna Harni :: Bukovačka 1 :: 10 000 Zagreb ::


izvorni članak

GYNAECOL PERINATOL


 
Literatura:


1. Harni V, Babić D, Barišić D. "Three Rings Vulvoscopy" – A New Approach to the Vulva. Gynaecol Perinatol 2015; 24 (1):37-45

2. Harni V, Babic D, Barisic D. "Three Rings Vulvoscopy" – A New Approach to the Vulva, Chapter. Cryosurgery and Colposcopy: Practices, Outcomes and Potential Complications. Editor: Lillian Watson. Nova science publishers Inc, NewYork 2016. ISBN: 978-1-63484-507-6


Vulvoskopija