Razina žive u krvi i neplodnost Neplodnost i razina žive u krvi. Znanstvenici iz The Prince of Wales Hospital u Hong Kongu mjerili su razinu žive kod 157 neplodnih bračnih parova i kod 26 plodnih parova bez znanja o njihovoj profesionalnoj izloženosti živi. Ispitivanja su dopunjenja upitnikom o načinu prehrane, i osobito o količini unosa morske ribe i morskih proizvoda.
Kontakt RSS
Lifestyle
U svijetu gdje tempo života postaje sve brži, sve više stresa i napetosti koje donosi svakidašnjica, predstavlja opasnost i prijetnju razvoju pojedinca i društva. Posljedica nepravilnog načina prehrane je povećanje broja oboljelih od tumora, kao i veća učestalost drugih kroničnih bolesti.

Razina žive u krvi i neplodnost

Datum zadnje izmjene: 15. veljače 2013.
Teški metali | Autokatalizatori i emisija teških metala | Ispušni plinovi i oštećenja bubrega | Živa i funkcija posteljice | Razina žive u krvi i neplodnostRazina žive u krvi značajno je viša kod neplodnih bračnih parova u odnosu na one bračne parove koji su već ostvarili potomstvo u Hong Kongu.

Koncentracija žive u krvi ispitanika izravno je povezana s količinom unosa morske ribe i morskih proizvoda u prehrani.

Znanstvenici iz The Prince of Wales Hospital u Hong Kongu mjerili su razinu žive kod 157 neplodnih bračnih parova i kod 26 plodnih parova bez znanja o njihovoj profesionalnoj izloženosti živi. Ispitivanja su dopunjenja upitnikom o načinu prehrane, i osobito o količini unosa morske ribe i morskih proizvoda.

U skupini bračnih parova bez potomstva prosječna razina žive iznosila je 40.6 mmol/l kod muških i 33.2 mmol/l kod ženskih ispitanika. Oba ova rezultata bila su statistički značajno većo od rezultata dobivenih u skupini plodnih bračnih parova. Prosječna razina kod muškaraca u ovoj skupini iznosila je 31.2 mmol/l i kod žena 17.5 mmol/l.

Premda su ispitanici iz skupine neplodnih bračnih parova bili nešto stariji po godinama u odnosu na kontrolnu skupinu, razlike u razini žive ostaju značajne i nakon matematičke korekcije za životnu dob.

Na temelju procjene podataka iz upitnika o prehrani znanstvenici zaključuju da ispitanici s povišenom razinom žive u krvi daleko češće jedu morsku ribu i morske proizvode u odnosu na kontrolnu skupinu.

Rezultat ovog istraživanja ukazuje na siguran i značajan negativan utjecaj povišene razine žive kako na mušku tako i na žensku plodnost.

Daljnja istraživanja trebala bi otkriti mehanizme kojim se toksična svojstva žive prenose na muški i ženski reprodukcijski sustav, kao i definirati sigurnost uporabe morske ribe i morskih produkata u oblasti Hong Konga.

Br J Obstet Gynecol 2002; 109; 1121-1125


dr. Vesna Harni